Dijous 13 d'abril de 2023 

Max Jorge Hinderer Cruz reflexionarà sobre la impossibilitat de descolonitzar Europa. Emily Jacir ens parlarà sobre les eines necessàries per escoltar aquelles veus que no tenen arxiu a través dels processos d’escriptura col·lectiva de la història en què treballa i Elvira Dyangani Ose examinarà nocions de togetherness, del fet d’estar junts amb la gent, encarnades per l’imaginari social dels moviments revolucionaris anticolonials i les subjectivitats que el seu companyerisme internacional treu a la llum.

A partir de la pregunta Preguntar-se On són els oasis? de la que parteix la novena edició del PEI, aquest seminari es proposa explorar diverses configuracions emancipatòries d’espai-temps en la intersecció del pensament i de la pràctica descolonial.

El Programa d'Estudis Independents (PEI) és un programa d’estudis que té la voluntat de compartir i difondre part dels seus continguts mitjançant la programació de PEI Obert i del projecte La Colonie nomade, i amb l’oferta puntual de places en determinats cursos lectius.

Amb el suport de
EU co founded logo - L'Internationale - 2024
Logos de Acción Cultural Española y del programa para la Internacionalización de laCuñtura Española

Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen a les seus/ves autors/es i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d'ells.

Imatge de campanya del seminari del segon dia On són els oasis?

Programa

17:00 h

Max Jorge Hinderer ¿Descolonitzar Europa? 

Es parla molt de de-colonització i del de-colonialisme en els centres d’art i en els d’educació acadèmica. Es parla molt de de-colonització a Europa. Però com podem imaginar un procés de-colonitzador a Europa? Es pot de-colonitzar el colonitzador? Allò que en principi sembla una contradicció, fins i tot una aberració, també es pot entendre com a possibilitat: la conjuntura del discurs de-colonial i dels seus derivats mercantils es pot comprendre com una finestra de temps, una treva o un oasi, dins d’un procés de descolonització (descolonitzar, amb s) que, d’una altra manera, impossiblement es portarà a terme d’una manera no violenta.
18:00 h

Elvira Dyangani Ose, Sobre el fet d'estar junts

Hi ha una imatge recorrent de la multitud —o d’individus en el seu interior— com a exemple de la representació visual d’un nou imaginari social que emergia de conjuntures històriques específiques, particularment de les vinculades a moviments de solidaritat antiimperialista i d’independències de les metròpolis colonials. En aquells casos particulars, la multitud encarnava una promesa d’unió, de comunitat, de col·lectivitat; allò que podem determinar com a togetherness i del que donen testimoni els líders dels moviments revolucionaris més importants del segle XX i els seus seguidors. Una noció de togetherness, del fet d’estar plegats amb la gent que, com apunta Boris Buden, sempre implica la qualitat de ser un refugi o recer, de brindar protecció davant d’algun tipus de perill. Aquesta presentació es basa en algunes de les idees i estètiques d’aquells treballs que tenen per objectiu escrutar la gramàtica de diverses conjuntures sociopolítiques, per treure a la llum subjectivitats i polítiques desconegudes; destacar aspectes d’una companyonia internacional; i buscar obrir i ampliar les lectures de la història moderna i contemporània.

 

Sessió cancel·lada

Emily Jacir Translocal proximities (Proximitats translocals)

En aquesta sessió, Emily Jacir reflexionarà sobre quines metodologies i pràctiques descolonials són útils en els aprenentatges amb la col·lectivitat. Per fer-ho, es referirà a projectes com el centre de residència artística Dar Yusuf Nasri Jacir, del qual és fundadora, i a una part del seu treball que pren com a centre històries personals per recollir un arxiu de processos actius d’escriptura col·lectiva de la història. Dar Yusuf Nasri Jacir és una plataforma orientada a processos i pràctiques d’aprenentatge experimental per a la comunitat i un lloc dedicat als intercanvis educatius, culturals i agrícoles que ocupa un edifici històric familiar a Betlem (Palestina).

  • L'activitat és presencial a l'Auditori Meier del MACBA amb traducció simultània al castellà. L'accés a l'Auditori Meier per persones amb mobilitat reduïda a través de l'edifici Meier (recepció del museu).
  • També es pot seguir l'activitat en directe des de la pàgina web del museu i al canal de YouTube.
  • La inscripció a sessions individuals només es pot fer al museu, abans de l'inici de l'activitat, i estarà subjecta a disponibilitat de places.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de pei [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 79 05.