al

Tots els dissabtes del mes de desembre, el MACBA allarga el seu horari habitual fins a les nou de la nit. En aquesta nova franja horària (de 18 a 21 h) oferim una programació específica i diferent, amb música, dansa, accions artístiques i converses a les sales. També organitzem visites especials per conèixer els secrets de la conservació de les obres, l'arquitectura de l'edifici o el món de les performances. I ampliem les visites guiades a les exposicions en curs amb una visita a les 19.30 h.

Descobreix com són les tardes de dissabte al MACBA!

Amb el suport de:
Flandes
DISSABTES AL MACBA: NI T’HO IMAGINES!

Programa

De l'1 de desembre fins a la tardor / hivern 2013
Programa de desembre: Els dissabtes 1, 8, 15, 22 i 29 de 2012

ELS SECRETS DE LA CONSERVACIÓ I LA RESTAURACIÓ EN L'ART CONTEMPORANI
Dissabte 1 de desembre, a les 19 h

Quina és la tasca dels conservadors-restauradors? En què consisteix la conservació preventiva? Quins són els criteris de conservació i restauració de l'art contemporani? Amb el guiatge d'un educador i d'un conservador-restaurador, aquesta visita es planteja com un espai de conversa i diàleg al voltant d'alguns dels aspectes menys coneguts de les obres de la Col·lecció MACBA.
L'itinerari no pretén explicar de manera exhaustiva totes les obres exposades, sinó mostrar-ne una selecció que permeti descobrir les particularitats i problemàtiques a les quals ha de fer front l'equip de conservació i restauració. Aprendrem que hi ha especialistes en obres sobre paper, sobre tela i en objectes, media art o instal·lacions, que procuren evitar el deteriorament de les obres i de les peces basades en les noves tecnologies electròniques i digitals.

VISITA PERFORMATIVA A CÀRREC DE L'ARTISTA JORDI FERREIRO
Dissabte 8 de desembre, a les 19 h

Les visites performatives són una manera d'aproximar-se a l'art contemporani d'una manera lúdica i transgressora i resoldre de manera participativa i col·lectiva els interrogants que aquest genera.
A través d'un conjunt d'accions que s'organitzaran a les sales del Museu amb l'ajut de l'artista-educador Jordi Ferreiro, els participants exploraran diversos conceptes clau en les pràctiques artístiques contemporànies des d'un posicionament actiu, esdevenint alhora partícips i creadors d'un esdeveniment únic i irrepetible.

BRODAS BROS PRESENTA EL SEU CONCIERTO CONCEPTO
Dissabte 15 de desembre, a les 19 h

Un concert amb ballarins: així defineix la carismàtica companyia catalana de hip hop Brodas Bros el seu nou espectacle, Concierto Concepto, en què la dansa i la música expressen l'energia, la tècnica i el positivisme de la companyia. Gràcies a la col·laboració amb el Mercat de les Flors, la companyia presenta un tast del seu espectacle al MACBA. Més informació a http://mercatflors.cat/espectacle/concierto-concepto/

CERIMÒNIA EN HONOR A LA DEÏTAT ORULA
Dissabte 22 de desembre, a les 18 h

En el marc de l'exposició Episodis crítics (1957-2011). Col·lecció MACBA es presenta Santa Comida (1984-1989), una instal·lació de grans dimensions en la qual Miralda reflexiona sobre el flux i la supervivència transcultural. Arran d'una activitat bàsica com el fet de menjar i l'imaginari que se'n deriva, l'obra posa en escena el pas de les creences africanes al Carib i la seva incorporació a les cultures populars d'Amèrica Llatina. Amb una iconografia kitsch i barroca, Miralda aposta per un llenguatge que celebra els sentits, la festa, el joc i la vida.

L'obra de Miralda, Santa Comida, servirà d'escenari el dia 22 de desembre perquè la comunitat Ioruba de Barcelona reti tribut a la deïtat Orula mitjançant la música, el cant i el toc de tambors.

Orula o Orumilla és la divinitat de la saviesa i de l'endevinació en el panteó de la religió Ioruba. També representa Amor, Paciència, Humilitat, Imparcialitat, Tolerància, Justícia, Prudència i Puresa, entre altres perfeccions. Juntament amb Oloddumare, és la deïtat capaç de canviar el destí dels homes a la Terra quan aquests es veuen amenaçats de mort.

Els protagonistes de la cerimònia són els tambors Batá, una família de tres tambors –Iyá, Itótele i Okónkolo– que es toquen alhora per crear poliritmia, i els tambors Aberinkula, tambors profans, no consagrats, que no per això resten importància o valor a aquesta cerimònia.

HIBRIDACIONS. ART I ARQUITECTURA
Dissabte 29 de desembre, a les 19 h

Observar i recórrer l'edifici museístic és una experiència independent de la contemplació del patrimoni exposat. Amb l'objectiu de recuperar el diàleg entre contingut i continent, la visita Hibridacions: art i arquitectura proposa investigar l'ADN del Museu i reflexionar sobre la importància de l'arquitectura en el projecte expositiu. El recorregut posa en evidència el tempteig constant dels artistes que interactuen amb l'arquitectura, i l'esforç de l'arquitectura per adequar-se als plantejaments tècnics de les pràctiques més recents.