Els dijous, del 8 al 29 de juliol de 2021

Reprenem la quarta edició de Lorem Ipsum, planejada per al 2020 i cancel·lada per la pandèmia. La repensem i abordem ara, encara amb restriccions, però amb més ganes de reunir-nos que mai, i persistim en el desig d’obrir aquest espai a veus, cossos i pràctiques summament personals, cuidades i complexes. Amb una consciència cada cop més clara de qui, com i des d’on parlem, en aquesta nova entrega de Lorem Ipsum la nostra mirada se centra de nou en aproximacions des dels marges de la música i el ludisme. I ho fem des de diversos vectors i sensibilitats: pot ser tant per raons estètiques, en un conscienciós esforç per desdibuixar disciplines i inserir la investigació i els processos a les seves presentacions en públic, com des d’una lectura amb una agenda política més o menys explícita, que actualitza i revisa des del present les lògiques i violències (encara vigents) del colonialisme i l’esdevenir negre des del Mediterrani.

Seguint la primera línia de treball assenyalada de donar valor als processos i plecs entre disciplines, en aquesta edició comptem amb dues propostes site-specific de tipus diferent per a l’ocasió. Per una banda, la primera col·laboració d’Anna Irina Russell i Roc Jiménez de Cisneros, en una proposta duracional i immersiva de la qual ara volem desvetllar només l’aspecte (i disbarat) de la seva materialitat: llums, so i mànegues en moviment. I, per altra banda, el treball també inèdit amb l’artista examericà DeForrest Brown, Jr. (a.k.a. Speaker Music), que des de l’altra costat de l’Atlàntic intervindrà en el nostre espai físic, amb un interessant joc i fusió entre la meditació i el ritme, l’escolta i la distància, la performance i l’espai íntim. La sessió amb l’autor del llibre Assembling a Black Counter Culture i el provocador eslògan Make Techno Black Again es completa amb el directe de l’artista de Bilbao i dona orquestra RRUCCULLA, armada amb bateria, portàtil i visuals, l’encaix dels quals prové de la seva peculiar aproximació a la polirítmia i les caixes, així com del seu fi sentit sinestèsic d’imatge i so.

En la segona línia de treball, des d’Itàlia ens arriba una fascinant intervenció i investigació artística, que es proposa revisar el colonialisme i l’afrodescendència a Europa. La pel·lícula Negus d’Invernomuto és un projecte fílmic que posa al centre la música i l’encara pesada i indigerible herència del colonialisme, travessat per l’experiència personal dels seus artífexs i dialogant de manera física i metafísica amb dues figures màgiques: el mestre del dub Lee “Scratch” Perry i Haile Selassie I, darrer emperador d’Etiòpia. Aquesta proposta és també el punt de partida de STILL, una altra de les manifestacions i devolucions de les investigacions artístiques de Simone Trabucchi, 50% d’Invernomuto, en una revisió al·lucinògena, catàrtica i digital de la paleta de sons de Jamaica.

I des de la diàspora afrodescendent, i com a novetat d’enguany, insistim en el treball amb i des d’allò local amb una sessió programada pel col·lectiu Jokkoo, sorgit a Barcelona de la necessitat d’investigar i difondre el so electrònic més contemporani i l’escena avantguardista del continent africà i la seva diàspora.

Comissariat per Alicia Escobio i Anna Ramos.

Una co-producció amb
Logo Grec 2021 amb llima
Lorem Ipsum 2021

Programa

Activitat
Anna Irina Russell + Roc Jiménez de Cisneros

Anna Irina Russell + Roc Jiménez de Cisneros

Mànegues, llum i so en una proposta immersiva i site-specific
Dijous, 8 de juliol de 2021

Anna Irina Russell i Roc Jiménez de Cisneros treballaran junts per primer cop en una col·laboració que es presentarà al MACBA.

Activitat
Rrucculla

DeForrest Brown, Jr. i RRUCCULLA

Poliritme que es mou i que es veu
Dijous, 15 de juliol de 2021

Per al Lorem Ipsum, DeForrest Brown, Jr. presenta una proposta de mixed media en un treball a distància amb l’espai desenvolupat per a l’ocasió. Al seu torn, RRUCCULLA, armada amb bateria, portàtil i visuals, comparteix la seva peculiar aproximació a la polirítmia i les caixes, així com el seu fi sentit sinestèsic d’imatge i so.

Activitat
STILL

Invernomuto i STILL

Colonialisme i diàspora vistos des del sud d’Europa
Dijous, 22 de juliol de 2021

Simone Bertuzzi i Simone Trabucchi col·laboren com a Invernomuto des del 2003. La seva pràctica se centra principalment en la imatge en moviment i el so, tot i que sovint integren en la seva obra l’escultura, la performance i les publicacions. En aquesta ocasió projectarem Negus, un dels seus assajos fílmics al voltant del so, el colonialisme i la diàspora. Per la seva part, Simone Trabucchi, acompanyat aquest cop per Devon Miles, presenta STILL, un homenatge a la cultura de base popular, amb una extravagant i hipnòtica mescla i actualització del dancehall, el dub i la tradició musical jamaicana, que es deleix en el llegat del bubbling i els seus jocs amb el pitch i les velocitats de reproducció.

Activitat
AceMo i Aho Ssan

Aho Ssan i AceMo

Carta blanca al col·lectiu Jokkoo
Dijous, 29 de juliol de 2021

En aquesta quarta edició, Lorem Ipsum segueix teixint xarxes amb l’àmbit local, els agents i/o els col·lectius de la ciutat que de manera independent van consolidant el teixit sonor de la ciutat al marge de l’agenda que marca la política de festivals i de programació ja establerta a la ciutat. Així, convidem el col·lectiu Jokkoo amb una carta blanca per al tancament de Lorem Ipsum. El programa doble a càrrec del col·lectiu Jokkoo té com a convidats Aho Ssan i AceMo.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.