Presentació a càrrec de Isaac Julien i Pablo Martínez, cap de programes del MACBA. Col·loqui posterior a la projecció amb el director moderat per Tanya Barson.

Looking for Langston, Isaac Julien, 1989, digital, b/n, so, 46 min, VOSE.
Descrit pel mateix Isaac Julien com un documental no narratiu monocrom, tracta sobre la vida privada de l’activista, poeta, guionista i columnista afroamericà Langston Hughes (1902-1967) i la seva relació amb altres artistes i escriptors negres i gais, amb qui va organitzar el moviment denominat Harlem Renaissance durant els anys vint. Dirigit mentre formava part de Sankofa, el crític i comissari Mark Nash va col·laborar en la investigació. A més de ser un precursor del New Cinema Queer, aquest documental ha estat un referent durant els últims trenta anys en els estudis afroamericans de les universitats i escoles d’art nord-americanes.

Isaac Julien, "Hommage Noir (Looking For Langston Vintage Series)", 1989/2016

Programa

Activitat
"Frantz Fanon: Black Skin White Mask", Isaac Julien, 1996 (captura)

Frantz Fanon: Black Skin White Mask

Frantz Fanon: Black Skin White Mask, Isaac Julien, 1996, digital, color, so, 70 min, VOSE.
Aquesta pel·lícula reconstrueix un dels possibles retrats de l’influent psicòleg, filòsof, escriptor i activista Frantz Fanon (1925-1961). Es tracta d’una reflexió sobre l’experiència personal de Fanon a la seva Martinica natal, que establirà la base de la seva escriptura. Realitat i ficció es barregen en una complexa xarxa d’enfocaments estilístics i dispositius narratius, amb recreacions històriques interpretades per l’actor Colin Salmon.

Presentació i col·loqui posterior a càrrec de Isaac Julien.

Activitat
"Derek", Isaac Julien, 2008. Foto: Kellgren

Derek

Derek, Isaac Julien, 2008, digital, color, so, 78 min, VOSE
Documental que ens introdueix de manera poètica en la vida del cineasta, artista i escriptor britànic Derek Jarman (1942-1994) a través de l’ús d’un arxiu de footage, fet en col·laboració amb Tilda Swinton. Està centrat en l’entrevista, d’un dia de durada, que Jarman va concedir a Colin McCabe durant els vuitanta.

Des de Sebastiane (1976) fins a Blue (1992), les pel·lícules de Jarman són una pregunta constant sobre el temps i l’art centrat en el seu context, una època en què conviuen l’alliberament gai i la sida. Jarman, possiblement una de les figures més rellevants de cinema queer, va morir com a conseqüència d’aquesta malaltia el 1994.

Activitat
"Young Soul Rebels" (Mo Sesay i Valentine Nonyela), Isaac Julien, 1991

Young Soul Rebels

Young Soul Rebels, Isaac Julien, 1991, 35 mm, color, so, 105 min, VOSE
Som a l’any 1977. Chris i Caz porten una ràdio pirata que emet soul i funk. Algú assassina al seu amic TJ, que és homosexual, i comencen a investigar Chris i la seva nòvia com a sospitosos. D’altra banda, Caz comença una relació amb un punk anomenat Billibud, que destapa tot un conflicte de racisme i homofòbia. Young Soul Rebels és un thriller i drama social que reflecteix l’efervescència de subcultures, races i opcions sexuals del Londres dels anys previs a l’era Thatcher.

macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68

Se suposa que els objectes tenen el caràcter objectiu dels productes industrials. No pretenen representar res més que allò que són. La categorització prèvia de les arts ja no existeix.
Charlotte Posenenske