Lolo & Sosaku es van conèixer a Barcelona el 2004, i des d’aleshores actuen com a duo artístic. Al principi van col·laborar en una gran varietat d’expressions artístiques ―pintura, escultura, art de carrer i videoart― amb la intenció i l’interès compartit d’explorar l’art de manera experimental i crear noves formes artístiques.

El 2005 van començar a centrar-se en el món de la música i el so. Va ser llavors quan van inventar i van esculpir els seus primers instruments, construïts amb fusta, cordes de niló, ploms i altres materials en gran mesura reciclats, per tal de crear un nou tipus de música. Els instruments funcionen mitjançant el mecanisme del pèndol o altres elements com baquetes, per exemple, que els mateixos artistes utilitzen per activar-ne el so. Els micròfons de contacte que hi ha inserits capturen les més lleus vibracions de so, inaudibles per l’oïda humana, i permeten una transmissió completa del soroll; una composició experimental d’instruments i ritmes, creada a través de la interacció humana.

Poc després, construeixen la segona generació d’instruments, en la qual l’espectador guanya importància i passa a formar part de la mateixa obra d’art. Amb l’ajuda de bastonets, pèndols i pesos, l’observador és convidat a interactuar i formar una simbiosi amb els instruments.

L’autoconsciència del destinatari, que és també participant, i l’experiència del so esdevenen un nou element molt destacat en l’obra de Lolo & Sosaku. El 2013, a Madrid, fan el concert Acuástico, on el públic sota l’aigua se submergeix literalment en l’univers sonor del duo.
Un any més tard, el 2014, creen la sèrie Motores. L’ús innovador dels motors és el que dona títol a aquesta tercera generació, que es caracteritza per una execució autònoma dels instruments, sense cap interacció humana. Els instruments es mouen de manera independent per mitjà dels motors, que en determinen el ritme i el soroll. Així, s’evoca una nova experiència visual (el moviment dels instruments) i acústica (el carrisqueig i grinyol de la fusta quan es mou cada part de l’instrument).

Les seves escultures més recents són més voluminoses i més complexes, amb la incorporació de nous materials com teixits, panells de vidre i aigua. Les làmines de plàstic afegeixen una «pell» a les estructures de fusta, sota la qual l’escultura es mou i crea noves formes.

Les instal·lacions Stellar, Dancer (Palace), Disco, Cross, Interno i Blue estan fetes d’alumini i ferro i integren tot l’espai expositiu per completar l’experiència de l’obra que viu l’espectador.

Amb una obra nova dissenyada específicament per a l’atri del museu, Lolo & Sosaku proposen una escolta atenta, mediada per estructures metàl·liques que parlen, escolten i es mouen. Subtileses sonores i sons situats que conviden a l'exploració. Amb paraules seves: "A la hipersuperfície del present hi trobem una esquerda, una petita part de la línia temporal que encara no s'ha esdevingut..."

Dissabte MACBA gratuït gràcies a Uniqlo:
Sábados MACBA
Uniqlo
Lolo & Sosaku - Lorem Ipsum.

Programa

DISSABTE 30 DE JUNY, a les 18.30 h
Lloc:
Atri Edifici Meier
Preu: Gratuït. Sense inscripció prèvia. Aforament limitat.

*La instal·lació sonora es pot visitar els dies 30 de juny, a partir de les 18.30 h, i 1 i 2 de juliol, en horari de museu.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68