al

L’Hemisferi Dret - Recorreguts emocionals per la Col·lecció MACBA és un recurs transversal a tot el currículum escolar que pren l’experiència artística com a eina de reflexió per conèixer i valorar la realitat del món contemporani.

El projecte es treballa en dues fases: la primera té lloc a l’aula, amb el suport d’un material adreçat especialment al professorat amb recursos pensats per generar els diàlegs i les activitats proposades. La segona fase consta d’una visita al Museu, on els joves tindran l’ocasió de confrontar-se directament amb les obres de la Col·lecció MACBA.

L’Hemisferi Dret s’estructura a partir de càpsules audiovisuals de caràcter monogràfic. Podeu escollir entre una d'aquestes tres propostes:

CÀPSULA 1: Gordon Matta-Clark
#arquitectura
Treballa amb els conceptes d’arquitectura, espai, cos i ruïna a través de l’obra de Gordon Matta-Clark, que es defineix com a «anarquitecte». L’artista intervenia en edificis ja existents seccionant-los, tallant-ne parts o fent formes geomètriques que en modificaven l’estructura. L’objectiu de la pràctica és aproximar-se amb rigor als procediments artístics de Matta-Clark des d’una activitat grupal pensada per intervenir físicament en l’espai de l’aula.
Guia Matta-Clark

CÀPSULA 2: Esther Ferrer
#cos
Està centrada en el treball d’Esther Ferrer, una artista clau en la concepció de la performance, el treball corporal i les relacions emocionals entre l’individu i el lloc. La pràctica pren com a punt de partida el cos i el mobiliari impersonal de l’aula per generar experiències en primera persona, a partir de les quals investigarem la nostra relació amb els altres. Es potenciarà el treball col·lectiu i reflexiu, amb moments d’intensitat màxima en els quals podrem manifestar amb total llibertat allò que som per compartir-ho amb els altres.
Guia Esther Ferrer

CÀPSULA 3: Joan Brossa
#poema-objecte
Proposa una aproximació al treball de Joan Brossa, entès com un artista que construeix ponts entre la poesia, el teatre, la música, el cinema, les arts visuals i les arts escèniques.
Aquesta experiència teòrica i pràctica no es limita a la sala d’exposicions, sinó que també explora tot el material present a l’arxiu Fons Joan Brossa, que documenta la totalitat d’un ric procés creatiu, dipositat al Centre d’ Estudis i Documentació MACBA.
Guia Joan Brossa

L’Hemisferi Dret és un projecte per al MACBA creat pel comissari independent David Armengol, el col·lectiu Avalancha i l’artista Jordi Ferreiro.

Visita de l'IES Miquel Biada de Mataró, 2013. Foto: Miquel Coll

Telèfon d’atenció per a grups i programes educatius 93 412 14 13
educacio [at] macba [dot] cat