al

L’Hemisferi Dret - Recorreguts emocionals per la Col·lecció MACBA és un recurs transversal a tot el currículum escolar que pren l’experiència artística com a eina de reflexió per conèixer i valorar la realitat del món contemporani.

El projecte es treballa en dues fases: la primera té lloc a l’aula, amb el suport d’un material adreçat especialment al professorat amb recursos pensats per generar els diàlegs i les activitats proposades. La segona fase consta d’una visita al Museu, on els joves tindran l’ocasió de confrontar-se directament amb les obres de la Col·lecció MACBA.

L’Hemisferi Dret s’estructura a partir de càpsules audiovisuals de caràcter monogràfic. Podeu escollir entre una d'aquestes tres propostes:

CÀPSULA 1: Gordon Matta-Clark
#arquitectura
Treballa amb els conceptes d’arquitectura, espai, cos i ruïna a través de l’obra de Gordon Matta-Clark, que es defineix com a «anarquitecte». L’artista intervenia en edificis ja existents seccionant-los, tallant-ne parts o fent formes geomètriques que en modificaven l’estructura. L’objectiu de la pràctica és aproximar-se amb rigor als procediments artístics de Matta-Clark des d’una activitat grupal pensada per intervenir físicament en l’espai de l’aula.
Guia Matta-Clark

CÀPSULA 2: Esther Ferrer
#cos
Està centrada en el treball d’Esther Ferrer, una artista clau en la concepció de la performance, el treball corporal i les relacions emocionals entre l’individu i el lloc. La pràctica pren com a punt de partida el cos i el mobiliari impersonal de l’aula per generar experiències en primera persona, a partir de les quals investigarem la nostra relació amb els altres. Es potenciarà el treball col·lectiu i reflexiu, amb moments d’intensitat màxima en els quals podrem manifestar amb total llibertat allò que som per compartir-ho amb els altres.
Guia Esther Ferrer

CÀPSULA 3: Joan Brossa
#poema-objecte
Proposa una aproximació al treball de Joan Brossa, entès com un artista que construeix ponts entre la poesia, el teatre, la música, el cinema, les arts visuals i les arts escèniques.
Aquesta experiència teòrica i pràctica no es limita a la sala d’exposicions, sinó que també explora tot el material present a l’arxiu Fons Joan Brossa, que documenta la totalitat d’un ric procés creatiu, dipositat al Centre d’ Estudis i Documentació MACBA.
Guia Joan Brossa

L’Hemisferi Dret és un projecte per al MACBA creat pel comissari independent David Armengol, el col·lectiu Avalancha i l’artista Jordi Ferreiro.

Visita de l'IES Miquel Biada de Mataró, 2013. Foto: Miquel Coll
Telèfon d’atenció per a grups i programes educatius 93 412 14 13
educacio [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Imatges

L’hemisferi dret
Se suposa que els objectes tenen el caràcter objectiu dels productes industrials. No pretenen representar res més que allò que són. La categorització prèvia de les arts ja no existeix.
Charlotte Posenenske