Traçant una visió panoràmica, aquesta xerrada farà un recorregut pel desig de comunitat dins de l’activisme i l’art dels anys noranta. Anirem des de l’orquestració de les dissidències locals fins a les protestes globals del moviment antiglobalització; passarem pels intents d’unir art i activisme i, finalment, tractarem les pràctiques col·lectives de l’art contemporani. Dins d’aquest últim, abordarem l’anomenat «gir social» i el posarem en relació amb el context del neoliberalisme. En aquest sentit ens formularem una pregunta: és possible llegir pràctiques com l’art públic, l’art relacional o l’art de context com una compensació simbòlica per totes les pèrdues que ha suposat el capitalisme neoliberal?

Resulta obvi que les retallades en l’estat del benestar i l’individualisme d’una societat cada vegada més mercantilitzada deixen un buit que ens interpel·la. Entre la confrontació i la compensació, entre la pràctica i la representació, els imaginaris dels noranta se’ns apareixen com fantasmes d’una possibilitat que ressorgeix com un pòsit del nostre present.

Julia Ramírez-Blanco és doctora en Història de l’Art i professora de la UB (contracte Juan de la Cierva), especialitzada en les relacions entre art, utopia i política. És autora d’Utopías artísticas de revuelta (Cátedra, 2014), traduït a l’anglès amb el títol d’Artistic Utopias of Revolt (Palgrave, Nova York-Londres, 2018). Editora del número monogràfic de REGAC Journal «Non-Textual Utopias» (2018), també ha estat traductora d’Erwin Panofsky. Ha estat investigadora visitant a les universitats de Princeton, Nova York i Picardie i a l’Escola Superior d’Arquitectura de Nantes. Ha impartit conferències en museus com el Prado, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía o la Württembergischer Kunstverein. Va ser becària de l’Acadèmia d’Espanya a Roma (2015-2016), i cocomissària de l’exposició La gran revolució domèstica (Familistère, Guise, 2019).
juliaramirezblanco.com

Preu del curs: 20 €. Gratuït amb el carnet Amic. Sempre que quedin places disponibles, es podran fer inscripcions individuals per sessions directament a taquilla al preu de 5€.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68. 

Reconstituir el desordre d’una possible ciutat. Utilitzar la maqueta no com un element de projecte sinó com una representació d’alguna cosa que ja existeix.
Jordi Colomer