Per segon any consecutiu el MACBA se suma al projecte Jugada a tres bandes (Ja3b), una iniciativa que connecta galeries d’art, comissaris i artistes, i que se celebra simultàniament a Madrid i Barcelona.
 

En aquesta ocasió s’ha encarregat a un comissari de cada ciutat –Beatriz Alonso a Madrid i Ingrid Blanco i Antonio Gagliano a Barcelona– que realitzin una selecció d’obres de videoart de les col·leccions del MACBA i el Centro de Arte Dos de Mayo (CA2M), respectivament. Les dues seleccions es presentaran en tots dos centres.


Activitat organitzada en col·laboració amb A 3 bandas i CA2M, Centro de Arte 2 de Mayo, Madrid.

Selecció d’obres de la Col·lecció MACBA comissariada per Beatriz Alonso
“El que anomenem absurd és la nostra ignorància”

Aquesta selecció d’obres planteja un breu recorregut entorn de la presència de l’absurd com a estratègia en alguns vídeos de la Col·lecció MACBA.

Vivim en un món regit per una infinitat de codis que escapen a la comprensió lògica de la nostra quotidianitat més immediata. I, tanmateix, ens atabalem quan, des de la pràctica artística, s’aplica la irracionalitat per qüestionar i desmantellar aquesta mateixa realitat. Malgrat totes les experiències que han tingut lloc en aquesta direcció al llarg del segle XX, sembla que continuem esperant de l’art una certa dosi d’excepcionalitat o d’espectacle, i encara ens costa acceptar que s’ocupi del banal o que aboqui encara més incertesa sobre la incertesa que ja tenim.

Les obres seleccionades presenten diferents intencions i rerefons, però comparteixen una petita revolució contra les normes i les conductes imperants, les convencions heretades o les pròpies expectatives que genera l’art. Són peces que parteixen d’unes estructures excessivament pautades i que busquen els seus límits per introduir-hi ruptures o interrogants, ja sigui des de la senzillesa, l'exageració o la manca aparent de sentit.

Selecció d’obres del Col·lecció CA2M comissariada per Ingrid Blanco i Antonio Gagliano
Aquesta selecció proposa articular diferents narratives que tenen el cos i la seva capacitat performativa com a protagonistes. Es tracta de peces que trien moments de trobada i intervals d’interacció en espais públics i privats. Són relats que no es fonamenten en el text escrit, sinó que despleguen episodis agilitzats pels sorolls, la música, els plans, el muntatge i les accions. Es tracta, en definitiva, d’històries “silents” enfocades a descobertes fortuïtes, a suplantacions i progressions ascendents que van construint ficcions de múltiples profunditats.

Participant

Antonio Gagliano
Amb el suport de:
Moritz
Auditori MACBA

Programa

DISSABTE 10 DE MAIG, 19 h
Durada total de la sessió: 93 min (aprox.)

Beatriz Alonso, selecció de la Col·lecció MACBA
Durada de la sessió: 51 min (aprox.)

Peter Fischli & David Weiss, Büsi (Kitty), 2001. 6 min 31 s
Adrian Melis, Elaboració de quaranta peces rectangulars per a la construcció d’un pis, 2008. 5 min 20 s
Carlos Bunga, Construction, 2002. 1 min 12 s
Astrid Nippoldt, Heroic Turn, 2001. 8 min 30 s
Andrea Fraser, Little Frank and his Carp, 2001. 6 min 5 s
Peter Friedl, Dummy, 1997. 32 s
Jaime Pitarch, Dust to dust, 2005. 23 min 43 s

Ingrid Blanco i Antonio Gagliano, selecció de la Col·lecció CA2M
Durada de la sessió: 42 min (aprox.)

Txuspo Poyo, Cruzando vías. Si ves algo di algo, 2003. 3 min
Daniel Jacoby, Für Elise de Ludwig van Beethoven, 2009. 5 min 59 s
Guy Ben-Ner, I’d give it to you if I could but I borrowed it, 2007. 11 min 41 s
Kaoru Katayama, Technocharro, 2004. 5 min 35 s
El Perro, Skating Carabanchel, 2005. 4 min
Cao Guimarâes, Da janela do meu quarto, 2004. 5 min
Nuria Carrasco, ¿Quién eres?, 2004. 7 min 42 s

BIOGRAFIES
Beatriz Alonso (Madrid, 1981)
És comissària i investigadora. Llicenciada en Història de l’Art per la Universidad Complutense de Madrid i Màster en Art Contemporani per la Universitat Europea.
El 2010 va ser investigadora en el Centre Pompidou, dins l’equip de Catherine Grenier. Actualment prepara la seva tesis doctoral a la UNED.
Ha comissariat el cicle de cinema Hazañas cotidianas en el Centro de Arte Dos de Mayo (2012) i va portar a terme la programació de la Sala de Arte Joven de la Comunidad de Madrid amb el project Hacer en lo cotidiano (2013).

Ingrid Blanco (L’Havana, Cuba, 1972)
Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de l’Havana. Ha treballat com a comissària en el Centro de Arte Contemporáneo Wifredo Lam i ha coordinat l’Encuentro de Teoría y Crítica de la 7a Biennal de l’Havana.
Va treballar com a curadora assistent al BALTIC Centre for Contemporary Art de Gateshead i a la tercera edició de la Biennal de Berlín, sota la direcció d’Ute Meta Bauer.
Va ser coordinadora i productora del programa de residències Batiscaf de Triangle Network i va finalitzar el Programa d’Estudis Independents (PEI) del MACBA.
Ha comissariat, juntament amb Antonio Gagliano, La lliçó excèntrica a l’EspaiDOS de Terrassa (2011) i 100% Golfes en el marc del Premi Miquel Casablancas (2012). Actualment treballa com a assessora de la Tasneem Gallery.

Antonio Gagliano (Córdoba, Argentina, 1982)
Artista visual. Recorre habitualment al dibuix i l’escriptura per explorar les diverses maneres en què els coneixements emergeixen, s’organitzen i es disseminen.
Ha col·laborat en projectes de recerca com ara Arxiu FX: La ciutat buida (Fundació Antoni Tàpies, 2006), Perillositat social (MACBA, 2008-2010), Prototips en codi obert (Fundació Antoni Tàpies, 2012) i Marginalia (Arteleku, 2012-2013).
Així mateix, ha exposat a Fabra i Coats (2012), a la Biennal de l’Havana (2012), el Museu Abelló (2012), l’Espai Cultural Caja Madrid (2012), la adnplatform (2013) i el Premi ArteBA-Petrobras d’Arts Visuals (2013).
Ha comissariat, juntament amb Ingrid Blanco, La lliçó excèntrica, a l’EspaiDOS de Terrassa (2011) i 100% Golfes, en el marc del Premi Miquel Casablancas (2012).

Programes públics
programespublics [at] macba [dot] cat
Tel. 93 481 46 81


Continguts relacionats

Imatges

Foto Büsi (Kitty)...