Jugada a tres bandes (Ja3b) és un projecte concebut per connectar galeries d'art, comissaris i artistes. En la seva tercera edició consecutiva no només busca assentar-se com a cita estable en el calendari anual de l'art contemporani nacional, sinó també ampliar el seu programa mitjançant la celebració simultània a Madrid i Barcelona. Vint-i-una galeries de Madrid i set de Barcelona participen a Ja3b 2013 amb propostes expositives que estenen ponts i creen connexions entre ambdues ciutats, o aposten per una clara obertura internacional.

Amb aquest propòsit, s'ha encarregat a un comissari de cada ciutat –Alberto Sánchez Balmisa a Madrid i Direlia Lazo a Barcelona– que fes una selecció d'obres de videoart de les col·leccions del MACBA i del Centro de Arte 2 de Mayo, respectivament. El producte d'aquestes seleccions és un únic programa que es podrà veure en ambdós centres d'art.

Selecció d'Alberto Sánchez Balmisa
Esse est percipi
Reflexos del jo en la col·lecció de vídeo del MACBA

A partir d'una selecció de la col·lecció de vídeo del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Esse est percipi planteja una reflexió sobre la percepció i l'autorepresentació de l'artista en la cultura contemporània.

El títol de la sessió fa referència a l'arxiconeguda frase del filòsof George Berkeley "Esse est percipi" (ésser és ser percebut), mitjançant la qual el pensador britànic va intentar esborrar de cop el dualisme filosòfic que va recórrer la història del pensament occidental (des de Plató a Descartes) i que separava el món mental del món dels objectes. Per a Berkeley, res no existeix més enllà de la nostra consciència mental que aquella cosa existeix, i de manera semblant, nosaltres, els éssers humans, només existim quan els altres ens perceben.

Sota aquestes premisses, i en primera instància, Esse est percipi proposa un recorregut visual que, d'acord amb els postulats de Berkeley, només podria existir si fos percebut per un ésser extern. Tanmateix, no es tracta, com molts podrien pensar, d'una construcció mental elaborada per un autor, el comissari, amb l'objectiu de manipular una sèrie d'elements iconogràfics (les obres) per imposar una determinada lectura (percepció/interpretació) en l'assistent, sinó més aviat de tot el contrari, ja que allò que veurà l'espectador en aquest programà no serà altra cosa que un mirall destinat a retornar-li el reflex de tots i cada un dels seus dubtes.

Així doncs, davant d'aquest mirall, diversos artistes s'interrogaran en primera o tercera persona sobre la identitat i la fisicitat: els seus límits, les seves complexitats i els seus significats, plantejant alhora interrogants sobre la condició mateixa del vídeo i la imatge en moviment. Negats o alterats, els seus cossos demostraran la necessitat de ser percebuts. O tal vegada, qui sap, potser constataran que no perceben res i generaran una dialèctica perversa amb la pretensió d'instaurar un espai de contingència en el qual la paradoxa actuarà com a detonant per a la construcció del sentit.

Selecció de Direlia Lazo

En la seva anàlisi sobre el cinema de Robert Flaherty, André Bazin identifica una tendència en la qual "la imatge és avaluada no per allò que afegeix a la realitat sinó per allò que en revela", a més de per la presència d'un desig de mostrar el temps més que no pas suggerir-lo. Per la seva banda, Matthew Flanagan parla de l'"estètica de la lentitud" en referència a l'obra d'una fornada de cineastes de les darreres dues dècades en què la forma i la temporalitat són emfàticament presents i la disminució del ritme desplaça la supremacia de la causalitat narrativa. Ambdues impressions ens valen per aproximar-nos a una part de la producció contemporània de videoart, en la qual la imatge contemplada és el recurs narratiu i generador de contingut.

Aquesta selecció de vídeos, realitzada a partir de la col·lecció del CA2M, mostra un conjunt d'obres en les quals la contemplació, com a llenguatge no parlat, potencia la significació inherent de la imatge sense la necessitat de construccions dramàtiques. En aquests casos, el relat es construeix i desenvolupa mitjançant codis visuals i temps diferents a la narració convencional.

El programa pretén explorar la contemplació com a recurs narratiu, que en el seu estatisme i la seva quietud subratlla significats concrets en contextos determinats, com també la contemplació com a element inherent de la documentació d'accions performatives.

Samuel Beckett "Film", 1965 (fotograma)

Programa

Dilluns 29 d’abril, 19.30 h
[Data actualitzada]

Alberto Sánchez Balmisa, selecció de la Col·lecció MACBA
Durada total de la sessió: 60 min (aprox.)

Obres seleccionades:

Samuel Beckett, Film, 1965. 20 min 15 s
Vito Acconci, Three Relationship Studies, 1970. 12 min 30 s
Bruce Nauman, Pinchneck, 1968. 2 min
Dan Graham, Performer/Audience/Mirror, 1975. 22 min 52 s
Gary Hill, Commentary, 1980. 50 s

Direlia Lazo, selecció de la Col·lecció CA2M
Durada total de la sessió: 41 min (aprox.)

Obres seleccionades:

I
Gaillard, Cyprien. The Smithsons, 2005 (# Inv. CE01373) 4 min
Negro, Álvaro. Battersea Station, 2003 (# Inv. CE00799) 2 min
Welch, Roger. Hudson River, 2005 (# Inv. CE01197) 7 min 33 s

II
Landau, Sigalit. Barbed Hula, 2001 (# Inv. CE00758) 2 min
Abramovic, Marina. Nude wiht Skeleton, 2004 (# Inv. CE01000) 15 min

III
Guimaraes, Cao. Da Janela do meu quarto, 2004 (# Inv. CE00963) 5 min
Apóstol, Alexander. Documental, 2005 (# Inv. CE01500) 2 min
El Perro. Skating Carabanchel I, 2005 (# Inv. CE1200) 4 min

Aquest programa també es projecta el 14 d’abril a les 18.30 h al Centro de Arte 2 de Mayo. Av. de la Constitución, 23. 28931 Móstoles, Madrid.

Alberto Sánchez Balmisa (Madrid, 1979). Crític d'art i comissari independent. Codirector de Fluor, revista de cultura contemporània; editor adjunt d'Exit, Imagen y Cultura; i director d'EXIT Book, revista de llibres d'art i cultura visual. És autor de més de 200 articles i assaigs en revistes especialitzades, catàlegs i llibres col·lectius. Entre els seus projectes expositius més recents destaquen la Primera Biennal d'Art, Naturalesa i Urbanisme del País Basc "Urdaibaiarte", amb el títol Sentit i sostenibilitat (Reserva Natural de la Biosfera d'Urdaibai, Euskadi, 2012) y Una fábrica, una máquina, un cuerpo: arqueología y memoria de los espacios industriales (Centre d'Art La Panera, Lleida, 2009; y Museo Universitario de Arte Contemporáneo, MUAC, Mèxic DF, 2010).

Direlia Lazo (L'Havana, 1984) és llicenciada en història de l'art per la Universitat de l'Havana i va participar en l'Appel Curatorial Programme entre 2009 i 2010. Ha estat comissaria assistent del Centro de Arte Contemporáneo Wifredo Lam, institució que organitza la Biennal de l'Havana; a més ha treballat com a coordinadora del projecte pedagògic Càtedra d'Art de Conducta, fundat i dirigit per l'artista Tania Bruguera. El 2009 va ser una de les guanyadores del premi Inéditos 09 amb el projecte expositiu Just around the corner. Entre els seus projectes de comissariat destaquen Cero. Jóvenes artistas cubanos, Convento San Francisco de Asís, l'Havana (2007); I'm not here. An exhibition without Francis Alÿs, Appel Arts Centre, Amsterdam (2010); Somewhere Else, Nogueras Blanchard, Barcelona (2011). Ha col·laborat com a assistent de l'exposició Marcel Broodthaers. L'espace de l'écriture, comissariada per Gloria Moure per a MAMbo (Bolonya), com també en un llibre d'escrits del mateix artista editat per Moure i publicat recentment per Ediciones Polígrafa. Actualment organitza un cicle d'exposicions sota el títol The Story Behind que tindrà lloc a Nogueras Blanchard (Barcelona) durant un any. Escriu assíduament per a catàlegs i revistes sobre art cubà i llatinoamericà.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Imatges

Samuel Beckett "Film", 1965 (fotograma)