al

Conferència, seminari, taller de lectura i curs

Radicalitzant els instruments teòrics elaborats per Foucault, Derrida, Lacan, Beauvoir o Wittig, Judith Butler proposa a finals dels anys vuitanta una de les lectures filosòfiques més incisives sobre la identitat de gènere i sexual. El gènere, lluny de ser una veritat anatòmica o psicològica apareix en el seu clàssic El género en disputa com a ficció cultural, com l'efecte performatiu d'una repetició estilitzada d'actes que acaben naturalitzant-se i produint la il·lusió de substància. Aquesta definició inèdita provocarà el que avui podem considerar un «gir performatiu» en els estudis feministes amb una potència crítica que afectarà dominis tan distants com la teoria postcolonial, els estudis visuals o l'anàlisi literària.

En els darrers anys, a Cuerpos que importan, El grito de Antígona o a la seva obra més recent Deshacer el género, Judith Butler ha elaborat algunes de les reflexions més provocadores sobre l'estatut legal de la identitat sexual, la gestió política de la intersexualitat i la transsexualitat, la normalització del cos, la transformació actual de les institucions de filiació, parella i família, els drets de les minories sexuals, i també sobre la identitat davant els imperatius culturals, legals o religiosos. Aquest seminari, acompanyat de diversos grups de lectura operatius en diferents institucions de la ciutat, permetrà una primera aproximació transversal a una obra filosòfica complexa que ens ajudarà a entendre les transformacions recents del feminisme i la teoria crítica: des de les polítiques d'identitat gais i lesbianes fins a la teoria del queer i els moviments transgènere.

Judith Butler és catedràtica del Departament de Retòrica i Literatura Comparada de la Universitat de Califòrnia, Berkeley.

Organitzat en col·laboració amb l'Espai Francesca Bonnemaison, el Departament de Psicologia Social (UAB), el Centre Dona i Literatura / Càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i cultures (UB) i el grup Cos i Textualitat (UAB, UdG, UM)


Programa

Del 18 de maig al 8 de juny

Conferència amb Judith Butler

DIMECRES 6 DE JUNY
Espai Francesca Bonnemaison
A les 19.30 h

Política sexual i els límits del secularisme.
Conferència a càrrec de Judith Butler.

Seminari amb Judith Butler DIJOUS 7 I DIVENDRES 8 de JUNY
MACBA
De 18 a 21 h

Desfer el gènere. Identitat, sexualitat, secularisme. Seminari a càrrec de Judith Butler.

Taller de lectura DIVENDRES 18 DE MAIG I 1 DE JUNY, I DIMARTS 5 DE JUNY
MACBA
De 17 a 19 h

Butler Inn
Taller de lectura de textos de Judith Butler a càrrec de Beatriz Preciado, filòsofa, professora de Teoria del Gènere a la Universitat de París VIII-Saint Denis i professora de Tecnologies del Gènere al Programa d'Estudis Independents del MACBA, bienni 2006-2007.

Curs DISSABTES 19 I 26 DE MAIG, I 2 DE JUNY
Espai Francesca Bonnemaison
De 10 a 13 h

Teoria i praxis: el pensament de Judith Butler en relació amb les polítiques per a la igualtat.
Curs a càrrec de Patricia Soley-Beltrán, màster en Història Cultural per la Universitat d'Aberdeen i doctorat per la Universitat d'Edimburg amb la tesi Transsexualism and the Heterosexual Matrix: a Critical and Empirical Study of Judith Butler's Performative Theory of Gender.

Conferència:
Espai Francesca Bonnemaison. Sant Pere més Baix 7, 08003 Barcelona. Entrada lliure. Aforament limitat.

Curs:
Informació i inscripcions Espai Francesca Bonnemaison: 93 404 91 07 o edona [at] diba [dot] cat

Seminari i taller de lectura:
Telèfon informació: 93 412 14 13 (matins). educacio [at] macba [dot] cat


Continguts relacionats

Activitats

Àudios

Judith Butler. Deshacer el género. Identidad, sexualidad, secularismo (1ª parte)
Deshacer el género. Identidad, sexualidad, secularismo (2ª parte)
Son[i]a #42. Patricia Soley–Beltrán
23.05.2007