Retransmissió prevista en directe a partir de les 10 h.

El MACBA i EL CCCB proposen una jornada teòrica i pràctica adreçada a educadors, artistes, mediadors, treballadors socials, científics i qualsevol persona interessada.

Xerrades, tallers i documentació sobre projectes excepcionals en una confluència entre art, ciència i tecnologia que incita a l'acció i a la participació ciutadana.

Vols posar en pràctica una activitat multidisciplinària al teu centre educatiu? Vols conèixer com art, ciència i tecnologia poden passar a l’acció per afrontar plegats reptes socials immediats? Vols aprendre d’iniciatives comunitàries que podrien tenir un impacte directe al teu barri? O potser… vols contribuir amb l’artista Natalie Jeremijenko a un projecte per combatre el canvi climàtic des del Raval però que té les seves arrels a Nova York?

Durant la jornada, prop de vint veus de matisos ben diferents compartiran els seus projectes favorits, parlaran de les seves pròpies iniciatives, llegiran sales d’exposicions amb ulls diferents o ens incitaran a participar en activitats per pol·linitzar cervells, carrers i escoles amb llavors pel canvi, l’impacte social i l’acció col·lectiva. Noves formes d’entendre l’aprenentatge i el coneixement aptes per qualsevol actor de l’àmbit educatiu es desplaçaran, conviuran i s’adaptaran a dues institucions i a un barri amb un format mòbil, fràgil i mutant. Almenys per un dia, ens transformarem en insectes socials capaços d’intervenir col·lectivament sobre qualsevol espai, àmbit o context.

Jornada comissariada per Josep Perelló, líder d'OpenSystems Research de la Universitat de Barcelona.

Aquesta Jornada vol donar continuïtat a la línia iniciada al MACBA amb el programa per professorat Sistemes oberts entorn a l’interès de descobrir i examinar la hibridació i la convergència entre les pràctiques artístiques i científiques. Des del CCCB s’ha iniciat un programa experimental de activitat i recerca (2016-2017) sobre com treballar la qüestió del canvi climàtic des de les institucions culturals.

Resum de la jornada "Insectes Socials: Aprenentatges comuns i pol·linització"

Activitat organitzada en col·laboració amb:
CCCB
Insectes Socials: Aprenentatges comuns i pol·linització pel canvi

Programa

DISSABTE 6 DE FEBRER DE 2016

Programa
10 - 11 h Benvinguda i xerrada inauguralLloc: Auditori Meier del MACBA
L’artista Natalie Jeremijenko ens repassa la seva trajectòria i la seva aproximació als projectes a través de la idea de col·laboratori.

Jeremijenko és una artista, científica, enginyera i inventora centrada en temes ambientals i urbans. És professora als departaments d’Arts Visuals i de Ciències de la Computació de la Universitat de Nova York. La pràctica multidisciplinària de Jeremijenko es desenvolupa en el camp emergent del disseny de sistemes socioecològics en l’anomenat Antropocè, la nova era en què estem immersos des de la Revolució Industrial. Jeremijenko utilitza atraccions i espectacles de recerca participativa en curs que aborden el repte de reimaginar la nostra relació amb els sistemes naturals, especialment en entorns urbans. La seva aproximació integra diverses estratègies per redissenyar l’energia i els aliments a fi de contribuir al bé comú i millorar la salut humana i del medi ambient.

Activitat en anglès amb traducció simultània

11 - 12 h Presenta un projecte que no és teu
Lloc: Auditori Meier del MACBA
Amb només 5 minuts, diversos actors locals presentaran un projecte que els hagi resultat francament inspirador.
José Luis de Vicente; Cecilia Tham; Efrain Foglia; Monica Bello; Alina Mierlus; Enric Senabre; Mónica Garriga; Ignasi Labastida

12 - 12.30 h Pausa café

12.30 - 14.30 h Museus i exposicions caminades
Lloc: Sala d’exposició 2 del CCCB i Sales de la Col·lecció MACBA.
Ens deixarem portar de la mà d’artistes, científics i activistes que llegeixen per nosaltres l’espai expositiu d’una manera participativa i anòmala.
A càrrec del col·lectiu biohacker DIYBio Barcelona a través de l’exposició +Humans. El futur de la nostra espècie del CCCB.
A càrrec de Jordi Ferreiro i Antoni Hervàs a través de les sales del MACBA.

16 - 19 h Tallers (*cal escollir-ne un)
Sessions pràctiques en grups reduïts on es presentaran eines, estratègies, metodologies, tecnologies i fins i tot la possibilitat de treballar de forma activa en un projecte liderat per l’artista Natalie Jeremijenko.

*Aquelles persones que s’inscriguin a l’opció jornada complerta rebran un correu electrònic posterior per escollir quin dels tres tallers volen dur a terme.

BeAnotherLab, la màquina de ser un altre
Lloc: Estació Beta del CCCB
El col·lectiu desenvolupa i compartirà amb nosaltres eines immersives Creative Commons que aporten solucions innovadores per a la investigació en processos cognitius i de comportament humà.

Natalie Jeremijenko, TREExCLOUD (en anglès)
Lloc: Espai Taller del MACBA
L’artista resident Nova a York ens proposa i ens farà treballar en un conjunt d’accions concretes per combatre el canvi climàtic de forma productiva, col·laborativa i a una escala local pel barri del Raval.

Domestic Data Streamers, jugant amb dades
Lloc: Auditori Convent del MACBA.
El col·lectiu de dissenyadors ens proposa una activitat amb la que buscarem col·lectivament maneres de representar dades d’origen ben divers amb l’ajuda d’objectes quotidians.


Continguts relacionats

Activitats

Vídeos

Àudios

Insectes Socials: Aprenentatges comuns i pol·linització pel canvi. Xerrada inaugural a càrrec de Natalie Jeremijenko (en anglès)
SON[I]A #224. Natalie Jeremijenko. Escenes eliminades
25.05.2016
Son[i]a #224. Natalie Jeremijenko
30.03.2016