al

Idiorítmies és un programa anual centrat en les pràctiques performatives i impulsat pel desig poètic de construir, des de la institució i a través de l’acció, una comunitat imperfecta, efímera i inestable; de teoritzar en col·lectiu i de reflexionar sobre el potencial del cos en una esfera pública dominada per la paraula. Com en les edicions anteriors, el programa examina el paper de la institució en la constitució d’aquesta comunitat i s’acosta als múltiples rols que pot adoptar l’espectador.

Els artistes convidats proposen estratègies que replantegen la idea de col·laboració qüestionant els termes i contractes des d’on es generen, per no imposar formes d’hospitalitat, de comportament o d’actuació i respectar la discreció dels subjectes i la seva presa de decisió a l’hora de definir-se. Es podria resumir en la pregunta següent: com podem establir formes de col·laboració que es mantinguin en relació crítica amb les estructures institucionals que les sustenten? Deixar de banda la simple idea de moure’s (junts) i pensar de nou en el motiu que ens mou, on l’esfera social i la col·lectiva no funcionin simplement com un exercici mental, sinó com una cosa que és performada i assajada amb una certa intencionalitat.

Programa comissariat per Ruth Estévez, curadora associada del Rose Art Museum, Boston, i Pablo Martínez, cap de Programes
del MACBA.

Aquest any a Idiorítmies assajarem diversos formats de presentació i producció. Entre d’altres, la performance-taller d’Olivia PlenderLearning to Speak Sense, que analitza els mecanismes de poder que sorgeixen de l’ús de la veu; la conferència performativa de David LevineSome of the People, All of the Time, que indaga sobre la idea de les falses audiències i que tindrà lloc en diferents moments i espais; o Clean Room, de Juan Domínguez, un poderós dispositiu que, partint de l’estructura de les telesèries, es planteja com un happening en sis capítols (a raó de dos capítols per dia) on els límits de realitat i ficció estan desdibuixats i la possibilitat de pensar en col·lectiu esdevé un repte permanent.

Clean Room (temporada 1) de Juan Domínguez. Foto: Marcelo Mardones, 2012.

Programa

Descarrega el programa complet aquí.

DEL 27 D'ABRIL AL 4 DE MAIG
David Levine. SW7701: Cavern Clay (GP02). Performance.
Lloc:
Sales del museu
Per a Idiorítmies, els comissaris han demanat a David Levine i la seva agència de crowdsourcing o proveïment participatiu GetPeople d’omplir el museu amb visitants sota comanda, del 27 d’abril a les 16 h al 4 de maig a les 19.30 h. A més de visitar el museu i les exposicions, l’única feina d’aquests visitants és de dur a terme un diàleg convincent sobre el tema de l’hospitalitat.

DISSABTE 27 D'ABRIL
Programació especial en el marc de Dissabtes MACBA
- 19 h:David Levine. Some of the People, All of the Time, conferència performativa.
Lloc: Capella MACBA
- 20 h:Lyra Pramuk. Concert
Lloc: Capella MACBA
Entrada gratuïta a totes les activitats de dissabte gràcies a Uniqlo.

DEL 30 D'ABRIL AL 4 DE MAIG
Juan Domínguez. Happening en sis capítols Clean Room.
- Dimarts 30 d'abril, a les 20 h: Capítols I i II
- Dijous 2 de maig, a les 20 h: Capítols III i IV
- Dissabte 4 de maig, a les 20h: Capítols V i VI
Lloc: Capella MACBA i sala d’exposicions Convent.
Preu únic dels 6 capítols: 15 €.
NOTA: Clean Room es desenvolupa els dies 30 d'abril, 2 i 4 de maig, i a cada sessió se’n presenten dos episodis. Atès que es tracta d’una minisèrie que treballa per acumulació, és impossible experimentar-ne només una part. Per tant, l’entrada és única per als tres dies. En el cas de no poder assistir a la primera sessió, tampoc es podrà assistir a les sessions següents.

DIVENDRES 3 DE MAIG
- A les 20 h:Claudia Pagès. Estrena de la performance Arrela’t nena, arrela’t.
- A les 21 h:Alma Söderberg. Performance Nadita.
- A les 22 h:María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca. Estrena de Jinete Último Reino Frag. 2.
Lloc: Capella MACBA.
Preu únic: 10 €.

DISSABTE 4 DE MAIG
- A les 12 h:Olivia Plender. Performance-taller Learning to Speak Sense.
Lloc: Auditori Convent
Preu: 5 €
- A les 18 h:Terre Thaemlitz [1] + Laurence Rassel [2]. Conversa.
Lloc: Auditori Meier
Preu: 5 €.
[1] En col·laboració amb Club Nitsa en el marc del segon aniversari del col·lectiu Draft.
[2] Part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel Creative Europe programme de la Unió Europea.
- De 0.30 a 5.30 h:DJ Sprinkles i Valentino Mora. DJ set.
Lloc: Sala Apolo. Club Nitsa.
Preu: 16 €.
Venda exclusiva a través de Nitsa/Apolo. Entrada gratuïta fins les 1.30 h, presentant l’entrada de la conversa de Terre Thaemlitz + Laurence Rassel
Organitza Club Nitsa en el marc del segon aniversari del col·lectiu Draft.

EntradesAccedeix al programa complet d'Idiorítmies.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68