dijous 6 de febrer de 2020

The Human Hibernation Project, d’Anna Cornudella, és una ficció que presenta una societat en la qual l’ésser humà com a espècie ja hiberna de manera integral des de fa segles. No obstant això, la hibernació en els humans és una possibilitat futura que forma part de les investigacions científiques actuals. Com a part del seu procés de recerca, Anna Cornudella convida Matteo Cerri, especialista en neurofisiologia de l’Agència Espacial Europea, a compartir les seves respectives recerques i mantenir una conversa sobre la hibernació humana: una situació que obre un horitzó ètic (de moment, utòpic) per a una altra relació amb l’entorn i el planeta, però que també podria associar-se a la instrumentalització biològica d’un sistema que entén la vida com una mercaderia.

Projecte seleccionat en la modalitat de recerca de la convocatòria Art Jove 2019 i dut a terme en col·laboració amb el MACBA, Museu d’Art Contemporani de Barcelona. El projecte comprèn un procés de tutoria a càrrec de Sonia Fernández Pan.

A l’hora de pensar la vida, Rosi Braidotti proposa substituir el concepte bios pel de zoe. Mentre que el primer es refereix a una concepció de la vida discursiva, política i intel·ligent, en què aquesta es defineix amb un principi i un final, zoe al·ludeix a una força impersonal que es mou entre nosaltres i dins nostre, i que ens connecta amb la resta de criatures que habiten el món mitjançant un impuls vital que és independent del control racional sobre la vida. 

Plantejar la possibilitat d’hibernació per a l’espècie humana seria una manera de pensar-nos des de la noció de la zoe. A més, aquest exercici, especulatiu i pràctic alhora, ens ajuda a posar en crisi la frontera que separa una presumpta naturalesa d’una presumpta cultura. Però què passaria si l’ésser humà hibernés durant els mesos més freds de l’hivern, com ja fan altres animals? Quins models de societat i d’ésser humà existirien en realitat? Podria adormir-se durant tres mesos l’any, la cultura? Com seria la vida al planeta durant aquest període? Tenint en compte que l’ésser humà, com a espècie, ja posseeix en el seu organisme el genoma de la hibernació, es podria arribar a induir aquest procés en el futur? I si fos així, amb quines intencions, amb quina finalitat i per a qui hibernaríem? Quines serien les implicacions d’una hibernació que apareix des de la bios i no com a conseqüència o efecte de la zoe?

Organitza:

Sala d'Art Jove
Agència Catalana de la Joventut
The human hibernation Project. Anna Cornudella

IdiomaCatalà, castellà i anglès sense traducció simultània.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.