al

Quantes històries de l'art conformen el nostre imaginari educatiu?

Amb Historias del arte desde Barcelona plantegem un nou programa que irrompi en la gran narrativa de la història de l'art i provoqui noves entrades sobre allò que el discurs normalitzat ha soterrat o que, directament, ha obviat. Aquest és un programa que busca obrir nous espais inèdits a l'aula, i plantejar dubtes i fissures en el discurs hegemònic de l'art.

El programa, entès com una sèrie de vídeos en obert, s'anirà conformant a partir de la invitació a diversos artistes, teòrics i activistes a qui se'ls proposarà plantejar una nova lectura d’un episodi concret de la història de l'art. Aquestes lectures són significatives quan les connectem amb els nostres contextos històrics més pròxims. És per això que geogràficament els continguts d'aquestes múltiples històries de l'art estaran molt lligades al context de Barcelona, Catalunya i l'estat espanyol.
Per aquest curs presentem els dos primers capítols, ideats i produïts per Equipo Palomar amb els títols: Cartografía sobre el arte y el sida en España y La Barcelona sexy.

A Cartografía sobre el arte y el sida en España s'examina el concepte anomenat Gran transició, que va ocupar les dècades que van dels seixanta als noranta, quan en la majoria dels països occidentals es va experimentar una transició històrica en les creences sexuals i en els comportaments íntims, però on molts d'aquests progressos cap a una major llibertat es van haver d'enfrontar a reaccions com les de la resposta a l’epidèmia de la sida als inicis dels anys vuitanta. Com es construeix aquesta transició a Espanya? De la mà de quins col·lectius i artistes aquests canvis socials i culturals van emergint en l'esfera pública? Què va significar la crisi de la sida?

La Barcelona sexy examina la història de l'art que travessa la ciutat des dels inicis del segle XX fins als nostres dies amb figures que, per integrar l'erotisme, la seducció i utilitzar el gènere per jugar i provocar, han quedat apartats dels reconeixements i se’ls ha considerat artistes d’arts menors. Carmen Tórtola Valencia, Jean Genet, Flor de Otoño, Ocaña, Camilo, Nazario o Cardín són algunes de les figures que apareixeran reflectides en aquest nou capítol.

Projecte creat per l’Equipo Palomar, grup d'artistes.

*Crèdit imatge: Equipo Palomar

Amb el suport de:
Fundación Daniel y Nina Carasso
Foto: Equipo Palomar

Programa

DATES A PARTIR DE DESEMBRE DEL 2018
Programa per a secundària, batxillerat, cicles formatius i professorat.

► Pròximament dossier per al professorat dels dos primers capítols. Per sol·licitar escriure a educacio [at] macba [dot] cat

Més informació a educacio [at] macba [dot] cat o bé al tel. 93 412 14 13.
Penso que una obra d’art hauria de deixar perplex l’espectador, fer-lo meditar sobre el sentit de la vida
Antoni Tàpies