al

L'obra de Harun Farocki (Nový Jicin, Txecoslovàquia, actualment Neutitschein, Alemanya, 1944), una de les més originals, complexes i sofisticades del cinema alemany modern, serà abordada des de diferents formats: un programa en el qual es projectarà una selecció de la seva filmografia, una conferència impartida per l'autor juntament amb Roger Buergel i un taller sobre anàlisi fílmica.
Farocki va estudiar entre el 1966 i el 1968 a la Deutsche Film und Fernsehakademie (Acadèmia Alemanya de Cinema i Televisió) de Berlín, de la qual fou expulsat per motius polítics. Des de 1966 va treballar per al cinema i la televisió i va escriure per a diversos mitjans. Entre 1974 i 1984 fou redactor i autor de la revista de cinema Filmkritik, i va col·laborar com a guionista, actor i productor en diversos projectes. Des de 1990 ha realitzat nombroses exposicions i instal·lacions.
Autor d'un cinema de difícil classificació per al qual les categories "assaig" o "documental" són sens dubte insuficients, Farocki ha desenvolupat en el seu treball una mena d'ordenació de les imatges que li permet descobrir la ideologia subjacent a la tècnica, o la manera en què aquesta tècnica és al seu torn capaç de generar noves estructures de pensament. Aquests "assaigs de classificació d'imatges", en paraules de Gilles Deleuze –un autor de referència per a Farocki–, poden adquirir en la seva obra diferents formes i abraçar des de les imatges dels precursors del cinema (la pintura, la fotografia) fins als seus continuadors (el vídeo i la imatge digital). Farocki s'interroga sobre les interseccions socials entre guerra, economia i política, sobre el teló de fons d'una història audiovisual de la civilització.

Farocki exposa fins a quin punt l'ull humà perd la capacitat de discernir imatges genuïnes. Des de Fuego inextinguible (1969), un dels seus primers curts realitzat en l'entorn del maig del 68, Farocki utilitza el cinema com un instrument que li permet interpretar políticament la realitat. A Imágenes del mundo y epitafios de la guerra (1988) s'ocupa amb austeritat i rigor de mirar una imatge, de descobrir què significa realment allò que té davant seu i quines en són les implicacions. Els seus darrers treballs, sobre la guerra del Golf de 1991, Eye Machine I i II (2001 i 2002), que es poden veure a la col·lecció MACBA, tracten de com la tecnologia visual militar penetra en la vida civil.

La utilització de material d'arxiu és un fet comú en el seu treball, com per exemple a Videogramas de una revolución (1992) o Trabajadores saliendo de la fábrica (1995). A Imágenes de prisión (2000) aprofundeix en la imatge com a instrument de submissió i de control. Farocki mostra com es construeix la imatge del presoner com a marginat, violent i desequilibrat i denuncia l'estat actual de les presons i el càstig en societats que es defineixen com a avançades i humanitàries.

Un altre dels temes recurrents en Farocki és l'anàlisi de la imatge publicitària. Naturaleza muerta (1997) mostra la imatge publicitària no com a reflex del desig, sinó com la creadora del desig per oferir-li, ràpidament, un objecte.

A Los creadores de los mundos de consumo (2001) descobreix les estructures de pensament que hi ha darrere les estratègies de consum. Com en treballs anteriors de Farocki, el seu mètode consisteix a exposar una tècnica, de la qual es desprèn una ideologia, en aquest cas d'indubtable arrel totalitària.

Organitzat amb:
Goethe Institut

Programa

SESSIÓ INAUGURAL
DIMARTS, 26 D'OCTUBRE

PROJECCIÓ, 19.00 h
Jean-Marie Straub i Danièle Huillet treballant en una pel·lícula basada en Amèrica de Franz Kafka
(Jean-Marie Straub und Daniele Huillet bei der Arbeit an einem Film nach Franz Kafkas Romanfragment "Amerika") 1983, 26 min., 16 mm.

El film recull el procés de realització d'una pel·lícula de qui va ser professor seu a l'acadèmia de cinema, Jean-Marie Straub, realitzador que, juntament amb Danièle Huillet, trenca el llenguatge cinematogràfic de manera sistemàtica. Un homenatge a Straub que es converteix en un autoretrat de Farocki.

CONFERÈNCIA, 19.30 h
Subtext i subimatge
Conferència a càrrec de Harun Farocki, cineasta i Roger M. Buergel, crític i comissari independent. Director de Documenta XII (Kassel, 2007).
Lloc: AUDITORI DEL MACBA. Entrada lliure; aforament limitat. Amb servei de traducció simultània.

PROJECCIONS. Dijous a les 19.30 h

DIJOUS, 4 DE NOVEMBRE
Imágenes del mundo y epitafios de guerra
(Bilder der Welt und Inschrift des Krieges) 1988, 75 min., DVD
Quan els nord-americans van fer fotos aèries d'una planta industrial contigua a Auschwitz, ningú no s'adonà de l'existència del camp de concentració. Aquest fet és el punt de partida que pren Farocki per indagar la construcció de la mirada a partir d'una història de la fotografia aèria utilitzada com a eina d'espionatge, registre i control dels bombardejos.

DIJOUS, 11 DE NOVEMBRE
Videogramas de una revolución
(Videogramme einer Revolution) (juntament amb Andrei Ujica) 1992, 106 min., 16mm.
Realitzada íntegrament a partir de més de cent vint hores de material d'arxiu anònim de la televisió que donen compte de la sagnant caiguda del règim dels Ceaucescu a Romania el 1989, la pel·lícula reflexiona sobre els mitjans i la història, una successió infinita d'imatges televisives que ho banalitzen tot, fins i tot les revolucions.

DIJOUS, 25 DE NOVEMBRE
Trabajadores saliendo de la fábrica
(Arbeiter verlassen die Fabrik) 1995, 36 min., DVD
La primera càmera de la història del cinema, en mans dels germans Lumière, va filmar una fàbrica. Farocki indaga les formes de representació dels diferents conceptes de treball que el cinema ha produït al llarg de tota la seva història.

Naturaleza muerta
(Stilleben) 1997, 58 min., 16mm.
Film realitzat per a la Documenta X, en el qual Farocki mostra les semblances entre la tradició de la pintura flamenca i la seva descripció dels objectes quotidians i la fotografia publicitària contemporània.

DIJOUS, 2 DE DESEMBRE
La solicitud de empleo
(Die Bewerbung) 1997, 58 min., DVD
Un documental sobre com els desocupats aprenen a vendre's a si mateixos: des d'aturats que participen en programes socials fins a alts gerents que s'entrenen per sol·licitar una feina.

DIJOUS, 9 DE DESEMBRE
Imágenes de prisión
(Gefängnisbilder) 2000, 60 min., DVD.
En aquesta pel·lícula dialoguen imatges pertanyents a pel·lícules de Robert Bresson i de Jean Genet, documentals del període nazi, amb material descartat, gravat per càmeres de vigilància de les presons de màxima seguretat als Estats Units, que inclou concretament la mort d'un convicte després d'un altercat violent.

DIJOUS, 16 DE DESEMBRE
Los creadores de los mundos de consumo
(Die Schöpfer der Einkaufswelten) 2001, 72 min., DVD.
Ingressar en un gran centre comercial pot transformar-se, segons l'avinentesa, en un descens dantesc a l'infern o a l'Última Cena redemptora. Totes les imatges d'un centre comercial són producte d'una posada en escena altament sofisticada, creades per especialistes en seduir per al consum.

Serveis Culturals MACBA
tlf. 93 412 08 10 (ext. 358)
servcult [at] macba [dot] cat

Exposició