Dilluns 14 de desembre de 2020

Michel Foucalt afirma que el jardí és la parcel·la més petita del món i, alhora, és la totalitat del món. El jardí és, des de l’inici, una mena d’heterotopia feliç i universalitzant. La sisena edició del cicle de cinema i jardí “Paradís perdut” torna a aprofundir en els diversos escenaris en què es pot convertir el jardí. D’una banda, és aquell indret màgic en el qual, un cop se n’ha traspassat el llindar, no hi ha dolor ni hi ha tristesa, tal com ens relata la versionada faula d’El jardín secreto. És la plasmació aclaparadora de la plaent creativitat de l’holandès Piet Oudolf a Los cinco sentidos o la font d’inspiració de nombrosos artistes que ens mostra el documental Pintando el jardín moderno: de Monet a Matisse. Pico 3 ens desgrana la manera com el jovent “gaudeix” actualment d’un jardí tan emblemàtic com el Retiro de Madrid.

Eduardo Manostijeras és aquell conte preciós sobre un ésser dotat de tota mena de tisores prodigioses; però l’art imita la natura o era al revés? Un humil jardiner ja feia temps que donava forma a un seguit de topiàries prodigioses i que tenia enamorat tot el veïnat, tal com ens explica A man named Pearl. I, com qualsevol bona heterotopia, el jardí també pot ser un indret esgarrifós, una agradable presó descrita a Canino, escenari dels misteris críptics d’El contrato del dibujante o el decorat perfecte que dissimula les misèries de l’ésser humà i que narra amb una nuesa d’allò més sòrdida La casa de verano.

Ens agrada aquesta visió polièdrica que ens proporciona el cinema del jardí perquè, al final, ens acaba parlant d’aquell caràcter universalitzant i de totes les noves cartografies que, amb l’ajuda de les heterotopies, podem trobar darrere d’un plàcid i bonic massís de flors.

ET IN ARCADIO EGO

Comissariat per Ignacio Somovilla. L’Ignacio ha dut a terme nombrosos projectes en l’àmbit de la creació i la investigació en el món del jardí, com ara El jardinista. És col·laborador habitual de La vida en verde de RNE i, a més, encapçala el projecte “Bomarzo”.

Participant

Ignacio Somovilla
Organitza
Associació d'Amics del Jardí Botànic
Filmoteca de Catalunya
Foto Liam Daniel, courtesy & (c) Basilisk Communications

Programa

Dilluns 14 de desembre de 2020

  • 19 h Presentació a càrrec d’Ignacio Somovilla, comissari de “Paradís perdut”.
  • 19.15 h Projecció de The Garden. Derek Jarman, 1991, Gran Bretanya, VOSC, 90', digital.

L’obra de Derek Jarman, propera al videoart, crea un complex collage audiovisual on barreja imatges del seu propi jardí —l’emotiu Prospect cottage, al comtat anglès de Devon— amb algunes de les seves obsessions recurrents: el sexe, les relacions, els mecanismes del poder, la religió... i la sempre omnipresent musa Tilda Swinton.

El cicle complet de “Paradís perdut. VI Cicle de Cinema i Jardí” se celebra del 3 al 15 de desembre de 2020 i es pot consultar a La Filomoteca.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.