De novembre de 2020 a gener de 2021

El Circo Interior Bruto (CIB) està duent a terme un laboratori de creació en el marc de l’exposició Acció. Una història provisional dels 90, que, de manera puntual, activarà i transformarà la sala del novembre del 2020 al gener del 2021.

Aquest laboratori es comunica a través d’un Informe setmanal en format vídeo que es projecta a la sala d’exposicions. A més, es poden seguir els detalls del procés de treball al seu blog. Segueix el blog i visita la sala per veure’n el progrés, així com nous materials setmanals.

També hi pots participar online de diverses maneres. No perdis de vista les novetats que anirem publicarem al web i a les xarxes socials! 

Coorganitzada:
L'Internationale. Our many europes
Circo Interior Bruto

Programa

CONTINGUTS DELS EPISODIS

NOVEMBRE

E01 El futur del treball col·lectiu, Marta de Gonzalo i Publio Pérez Prieto

Aquest episodi planteja conversar a partir de preguntes com ara: quina actitud s’ha de tenir per treballar en col·lectiu? Com ens hem de tractar? De què ens hem de fer càrrec? Quines coses surten si col·laborem plegats que no surten si les fem sols? Quines respostes performatives se t’acudeixen per contestar a aquestes preguntes?

Informe setmanal 1

E02 Creació d’imaginaris

Envia’ns un vídeo en què descriguis una postal del futur en positiu a externscib [at] macba [dot] cat.

E03 Ens traurem el suro del cap, Rafael Lamata

La pregunta clàssica de la civilització humana ha estat: “Com podem crear un futur que sigui millor que el present?”. Fins ara, al segle XXI, en què la pregunta és: “El present no hauria de ser sempre millor que el futur?”. Al capdavall, és quelcom que sempre tenim. No tenim res més que present. De vegades més present, de vegades menys. Però només es pot viure en el present. No es pot viure en el futur. El futur, en general, només es pot pensar. El futur és un problema mental. De manera que haurem de veure com exercitem la ment. En aquest capítol plantejarem uns quants exercicis d’entrenament de la creativitat humana per fer-los servir en el futur.

Informe setmanal 2

E04 El Fo, Jaime Vallaure

El Fo és una projecció de futur des del passat. No el més proper sinó el remot. Un passat gairebé inabastable ajuda a construir un futur que no habitarem nosaltres. Com més lluny es trobi el futur en relació amb el present, més futur tindrem com a espècie.

Informe setmanal 3

 

DESEMBRE

EO5 Nosaltres som aquí i hi som ara, Belén Cueto

Informe setmanal 4

EO6 Efemèrides, Rafael Suárez

Què en serà, de mi?

Informe setmanal 5

EO7 Els perills, Fran Winberg

El futur pot ser perillós. Com es pot saber què vol dir allò que encara no existeix sense pensar-ne malament? Com podem interpretar el futur des de l’adversitat? Es pot parlar de l’adversitat en termes de factors positius?

Parlar del futur hauria de ser un descobriment d’allò que ens ha dut fins a aquesta situació, les causes del futur.

Demanem-nos des del futur: quins motius i quines creences ens han dut fins aquí? Quines coses hem fet, quines són de valor permanent i on podrien ser d’una altra manera? Sobre què reconstruirem el futur? Podem reconstruir sobre la base de l’adversitat, sobre els perills? La projecció del futur respon a l’interès propi? Podem parlar del futur sense que sigui especulatiu? En el futur hi haurà una noció superior d’allò que constitueix el veritable interès propi? Quin seria el comportament futur que beneficiaria el conjunt? Hem de parlar des del futur amb pedagogia o deixar que els altres pensin i especulin per si mateixos?

Informe setmanal 6

 

GENER

EO8 No hi ha futur, Jesús Acevedo

L’existència del futur és, com a mínim, dubtosa. Només alguns fenòmens particulars, com els plans de pensions, permeten intuir-ne l’existència. Mentre es confirma, o no, que el futur és un fet, el present ofereix unes possibilitats meravelloses per preguntar-nos per què ens amoïna tant, el futur.

El 6 de febrer de 2021 es presentarà al museu la funció final El futur. Seran 8 episodis audiovisuals que el col·lectiu està preparant sobre el tema general del futur.


Exposició