al

L’últim trimestre de l’any, volem contribuir a fer més passador el final de mes amb una programació gratuïta de nou folklore. Una invitació a explorar junts la potència de la nostra memòria oral compartida a través de missatges directes que conviden a la trobada, a la reunió i a la festa. Un conjunt de propostes que, a través de la inquietud i la lucidesa, aborden (o desborden) les diverses possibilitats de la cultura popular i del folklore. Ritmes ternaris per perdre’s i reconeixe’s, però sobretot per gaudir.

Llista de reproducció: 

L'activitat del 30 de novembre es en col·laboració amb:
La Poderosa
Dissabte MACBA gratuït gràcies a Uniqlo:
Dissabtes MACBA
Uniqlo
Foto: "Rojo pandereta"

Programa

Activitat

Ayalga i Ajuar

Una ayalga, en asturiano, es algo que se encuentra, un objeto de valor que estaba escondido. Ayalga es el proyecto en solitario de Xabel Ferreiro, excomponente de Montañas o ¡Pelea!, y constituye una vuelta a los orígenes de la canción popular construida sobre voz y guitarra, entremezclando un poco de pasodoble, un poco de tonada, falta de técnica y mucho caminar de aquí para allá reflexionando siempre sobre el mismo tema en un intento totalmente estéril de llegar a alguna conclusión reveladora.
https://ayalga.bandcamp.com/

Ajuar es un proyecto de recuperación y reinterpretación de la memoria popular. Toma las jotas tradicionales (principalmente leonesas y extremeñas) y las reescribe desde una perspectiva feminista, subvirtiendo así la tradición sin olvidarla del todo. Además de las canciones, Ajuar recupera otros aspectos de la tradición popular, los repiensa y actualiza para proponer una relectura crítica y festiva. Ajuar está formado por Ana y Corazón, un mortero y una pandereta.
https://ajuar.bandcamp.com/

 

Activitat

Rojo pandereta i Folclor del Porvenir. Le Parody

Rojo pandereta és una peça de dansa que pren com a referència la posada en escena de 1869 de Don Quijote de la Mancha pel coreògraf francès Marius Petipa. Un marc per reflexionar i qüestionar els paradigmes coreogràfics que, com a ballarines, han travessat i construït les nostres identitats corporals. Aquesta peça, pensada per a un paisatge urbà, treu el ballet fora dels grans teatres i l’ofereix «al poble»: la gent, les veïnes, les places i la festa.

Folclor del Porvenir. Le Parody
Le Parody –projecte musical de Sole Parody– treballa a partir del sampling, el sentiment, l’observació i la memòria. Porvenir porta lletres de la tradició oral andalusa i ecos de la tradició del ball electrònic nord-europeu sense intenció historicista, sense ortodòxia, entenent-los com a materials vius per jugar, pensar i fer. Folclor del Porvenir és un directe que es fabrica a mida i que ens convida a estar actius, en l’àudio, en el visual i en el corporal.

En el marc del cicle Hacer historia(s) vol. 3, organitzat per La Poderosa.

Activitat

Tarta Relena 

Tarta Relena neix el 2016 com un projecte de dues cantants per explorar a cappella les sonoritats de diferents estils de músiques vocals. Lluny de voler crear un segell d’allò tradicional i de definir la mediterraneïtat, Tarta Relena vol fer-se seu un repertori que va des de músiques de tradició oral fins a cançons d’autor que, d’una manera o altra, es relacionen amb l’àrea geogràfica del Mediterrani.

Als arranjaments de Tarta Relena, els timbres tan diferents de les dues veus s’enllacen o fan nusos, flueixen com l’aigua o rasquen com l’estepa; s’allunyen en dissonàncies afilades i més tard es retroben. Sempre buscant la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió amb el mínim d’elements.

Tarta Relena son la Marta Torrella i l'Helena Ros.

macba [at] macba [dot] cat
Tel. 93 412 14 13