al

Programa de concerts

La programació del Festival LEM que enguany passarà pel MACBA, presenta quatre nits molt diferents i d'intensitats ben complementàries. És un recorregut per universos sonors d'espai-temps diferents: La malaltisa rugositat industrial de Sons of Bronson, el pop futurista i oníric de Barbara Morgenstern, la creació estatal interpretada per tres segells discogràfics de la ciutat (Bankrobber, Spa.RK i Houston Party presenten els nous treballs de Guillamino, .tape. i Sesam-o) i els arguments sonors incontestables d'una de les dones fonamentals en la historia de l'experimentació musical contemporània: Eliane Radigue.

Coproduït amb:
Gràcia Territori Sonor
gif blanc de 50base 20 alt

Programa

DIVENDRES 6 D'OCTUBRE, a les22 h
Eliane Radigue (França)

http://www.kalvos.org/radigue.html
http://www.boomkat.com/item.cfm?id=8180

De la seva música, Michel Chion en diu que és "infinitament discreta en comparació amb qualsevol altra d'aquestes músiques que sembla que t'estiguin estirant de la màniga per cridar l'atenció". Radigue va treballar amb Pierre Shaeffer i Pierre Henry, i és pionera a Europa en l'ús del so com a flux embolcallant i en moviment continu, més propera a l'escola repetitiva nordamericana que a l'electroacústica europea i influenciada per l'espiritualitat oriental. La música de Eliane Radigue té la fascinant capacitat de canviar sense que puguem descobrir quan ha canviat. És la gran dama de la música electrònica. Presenta L'île re-sonante. Imprescindible.

DIVENDRES 13 D'OCTUBRE, a les22 h
Barbara Morgenstern (Alemanya)

http://www.barbaramorgenstern.de

L'elegància de la mínima expressió; l'encontre del piano, la veu i l'electrònica. Melodies emocionants, reflexions sobre la cultura global, els estats de la felicitat o les edats de la vida, o sobre per què sempre ens sembla que tot és millor en altres indrets, històries breus, diaris de viatge, quaderns de camp... Barbara Morgenstern, que compta amb nou títols publicats des de 1998, va captivar el món amb Nichts Muss (Monica Ent. 2003) i es va llançar a una extensa gira mundial, que conclou feliçment amb el meravellós àlbum The Grass is Always Greener (2006). En aquest concert tindrem el privilegi d'assitir al moment brillant de maduresa creativa que viu aquesta compositora tan especial. No us la perdeu: guareix.

DIVENDRES 20 D'OCTUBRE, a les22 h
.tape. / Sesam-o / Guillamino 22 h. .tape. (Oviedo)

https://sparkreleases.com/es/

Aquesta nit presentem tres segells discogràfics independents amb seu a Barcelona i nom anglès, amb les idees molt clares i catàlegs creats amb amor. El primer torn per a spa.rk. L'artista: Daniel Romero, un músic asturià que, sota el nom de .tape., està produint música cristal·lina, d'inusitada bellesa, introspectiva i serena. Electrònica de joguina, instruments acústics, veus cantades per a un mateix sobre bases repetitives… .tape. compta ja amb tres cd (l'últim dels quals, llicenciat al Japó).

22.45 h. Sesam-o (Sitges)
https://www.houstonpartymusic.com

El segell Houston Party compta entre les seves files amb un projecte en el qual ni la música pren el paper de banda sonora ni les imatges tenen una funció merament il·lustrativa, és a dir, un projecte veritablement audiovisual: SESAM-o, integrat per Jordi Moncho, Ferran Vilanova, David Curto i Ignasi Corella: tres músics i un videocreador que conceben el procés compositiu com un treball sonoro-visual conjunt, que porten al directe en tota la seva complexitat. En aquesta ocasió, presentaran el seu darrer treball, Abscience.

23.30 h. Guillamino (Barcelona)
http://www.bankrobber.net

La culpa de l'aparició del nou cd de Guillamino, Somnis de llop, és de BankRobber, ho diu clarament la seva nota de premsa. També explica que el seu primer disc, 1 dia, es va publicar el 2003. El programa del LEM d'aquell any deia: "Guillamino ha entrat en una altra dimensió, probablement única, des de la que en pocs mesos ha cridat l'atenció de molts". I, més endavant, definia la seva música com un viatge "del soul a la sardana". Doncs així, tres anys després, Guillamino regna en aquella dimensió i el soul i la sardana s'han transfigurat en un estil únic: el seu. En Guillamino torna al LEM.

DIVENDRES 27 D'OCTUBRE, a les 22 h
Sons of Bronson (Barcelona)

http://www.myspace.com/sonsofbronson
El segell Mano Dura té en el clatellot sonor de Sons of Bronson el seu millor actiu. Toni López i Jesús Brotons, membres dels projectes sonors Bukkake i Música Veneno, i tanmateix periodistes musicals, van retre honors a Charles Bronson (esclar), Richard Widmark i James Woods en iniciar aquest projecte el 2001, encara que no ha estat fins a l'aparició del brutal cd Niñas y Marisco (2006) que la ciutat s'ha rendit als seus peus i els seus escassos concerts, d'una rugositat industrial malaltissa, pillatge sònic i plunderfonia free - death - ambient, han exaltat el personal deixant ben clar que ja n'hi ha prou d'insipidesa i que cal passar a l'acció.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat