al

Programa de cinema

Aquest programa de cinema completa l'aproximació a l'obra de l'educador Fernand Deligny (1913-1996) que el MACBA proposa durant el mes de novembre, amb motiu de la publicació del recull d'assaigs Permitir, trazar, ver (Barcelona: MACBA, 2009), en edició de Sandra Alvarez de Toledo. La publicació va acompanyada d'un seminari amb el mateix títol, el 13 i 14 de novembre.

Programa de Sandra Alvarez de Toledo
El cinema forma una part integrant de l'obra de Deligny com a pràctica experimental, i no –com va succeir amb la pedagogia moderna– com a programa educatiu o cultural. Amb el projecte fílmic realitzat per adolescents de La Grande Cordée, s'avança vint anys a les pro- duccions de cinema militant. En aquella època, Deligny considera aquest mitjà com una «arma» contra l'exclusió i la normalització. Al cap d'uns anys, el rodatge de Le Moindre geste (que també es projectarà el 14 de novembre en el marc del seminari) es presenta com un joc col·lectiu dirigit per un adolescent psicòtic. Ce gamin, là (1975), realitzat per un cineasta autodidacte amb els nens autistes de la xarxa, completa el significatiu corpus de textos, documents i imatges publicats per Deligny per sustentar la seva crítica del llenguatge. Matti da slegare, pel·lícula que Marco Bellocchio va filmar el mateix any a prop de Parma, ataca frontalment la institució psiquiàtrica i planteja a la societat el repte de reintegrar els malalts mentals que ella mateixa ha produït. Les dues pel·lícules s'oposen, tant per la forma com per les alternatives a l'internament que proposen. Fernand Deligny. À propos d'un film à faire (1989) es presenta com un assaig cinematogràfic sobre les relacions entre llenguatge i imatge. El 1947, en el marc de l'associació d'educació popular Travail et Culture, Deligny va projectar en diverses ocasions Putiovka v jizn, obra de Nikolai Ekk a partir del Poema pedagògic de l'educador soviètic Anton Makarenko. Durant força temps, el relat de la colònia d'adolescents Gorki, que Makarenko va crear el 1921 a Ucraïna, va constituir per a ell un model d'educació llibertària i una obra de referència.


Programa

4, 11, 18 i 25 de novembre i 8 de desembre

Dimecres 4 de novembre, a les 19.30 h
Ce gamin, là (Aquell noi d'allà), Renaud Victor 1975, 96 min
Ce gamin, là està dedicada a la «xarxa» creada per Fernand Deligny el 1968 per fer-se càrrec de nens autistes. El personatge central de la pel·lícula és Janmari, «germà bessó de Victor de l'Aveyron», en el qual l'absència de llenguatge, relació amb l'espai, necessitat d'allò immutable i de referències i indiferència envers l'Altre van proporcionar a Deligny el model de la seva crítica del llenguatge i de la seva reflexió antropològica sobre el que és «humà». François Truffaut, productor de la pel·lícula, va exigir que Deligny hi aparegués. Amb un llenguatge poètic, deliberadament refractari a la comunicació, aquest comenta les «línies de l'errar», transcripció gràfica dels desplaçaments dels nens autistes a les «zones d'estar».

Dimecres 11 de novembre, a les 19.30 h
Dissabte 14 de novembre, a les 12.30 h (en el marc del seminari)

Le Moindre geste (El mínim gest), Fernand Deligny, Josée Manenti i Jean-Pierre Daniel
1962-1971, 100 min
Le Moindre geste és una faula filmada per Fernand Deligny i Josée Manenti a Les Cévennes entre 1962 i 1963, fora de tot sistema de producció professional, amb actors no professionals i, en el paper principal, un adolescent psicòtic. Muntada i mesclada uns quants anys més tard per Jean-Pierre Daniel, amb l'ajuda de Chris Marker –que aleshores va fundar la cooperativa Slon–, aquesta pel·lícula és un brillant tribut als intents de Deligny de «treure de l'embull els nens bojos».

Dimecres 18 de novembre, a les 19.30 h
Fernand Deligny. À propos d'un film à faire (Fernand Deligny. Sobre una pel·lícula per fer), Renaud Victor 1989, 67 min
«Un noi autista no fa res, cosa que és una manera d'actuar. Això ho veuen els que saben observar, els que viuen amb nens autistes. El mateix passa amb la imatge: una imatge no es "fa", en el meu argot. Una imatge arriba, no és més que una coincidència. Però la coincidència, la imatge en el sentit en què l'entenc, la imatge com a tal, és autista. Vull dir que no parla.» Durant un monòleg en presència del director Renaud Victor, entretallat per escenes d'una ficció desmembrada, Deligny parla del funcionament de la imatge segons la percepció autística.

Dimecres 25 de novembre, a les 19.30 h
Matti da slegare (Bojos per deslligar), Silvano Agosti, Marco Bellocchio et al. 1975, 140 min
L'experiment italià de psiquiatria «extramurs» iniciat per Franco Basaglia, a partir de 1968, va originar la llei coneguda com a «180», que decretava el tancament dels asils psiquiàtrics. Marco Bellocchio i tres periodistes filmen tres pacients d'un asil de Parma, que els metges fan sortir de la institució perquè s'integrin a la vida «normal» mitjançant el treball. Els mateixos malalts i el seu entorn, dins i fora de l'asil, són els protagonistes d'aquest document característic del corrent de l'antipsiquiatria, contemporani de la xarxa de nens autistes de Deligny.

Dimarts 8 de desembre, a les 19.30 h
Filmoteca de Catalunya
Putiovka v jizn (El camí de la vida), Nikolai Ekk 1931, 75 min
En la més pura tradició del cinema soviètic, la pel·lícula descriu l'experiència de la colònia Gorki, creada el 1921 per l'educador Anton Makarenko. Independentment de les seves característiques cinematogràfiques intrínseques, té l'interès d'obrir el debat sobre una obra poc coneguda i controvertida (enfocament llibertari o ideològic de l'home nou?) de Makarenko, la perspectiva de la qual es va presentar a Deligny a l'època de la creació de La Grande Cordée, associació per al «tractament en cura lliure» d'adolescents, fundada amb alguns membres del Partit Comunista durant la immediata postguerra.

Programes públics MACBA
Tel: 93 412 14 13 / %20programespublics [at] macba [dot] cat