Dimecres, 26 de maig de 2021

L’any 2007, quan Felix Gonzalez-Torres va ser escollit per representar els Estats Units a la Biennal de Venècia, la comissària Nancy Spector va escriure: “Fer una exposició va ser part integral d’aquesta tasca, [...] però se’n van desvetllar els possibles significats a través de la combinació i juxtaposició d’objectes individuals, [...] i aquests significats canvien i es reorienten segons el context en què es mostri l’obra. Gonzalez-Torres és molt conscient de les especificitats culturals d’un lloc i les incorpora a la presentació.” Per això, un aspecte crucial de l’obertura de les obres a interpretació és que sovint prenen nous significats segons el context en què es donin.

L’exposició al MACBA respon específicament al context de Barcelona el 2020-2021. Proposa un seguit de reflexions de l’obra que responen a aquest lloc i moment en el temps, i dirigeixen la memòria històrica de la ubicació, com ressona avui dia i com es connecta amb els llocs que han marcat la vida de l’artista: el Carib i les Amèriques. Per això embolcalla tant la política recent com la història colonial, i la feina al voltant de la divulgació postcolonial i la lluita antifeixista. També permet un marc alternatiu de l’obra en relació amb la història de l’art de l’Amèrica Llatina. En aquesta lectura apareixen una gran quantitat de subtemes que s’exploren mitjançant diverses agrupacions temàtiques i juxtaposicions d’obres a les sales/capítols, i a la nova versió de l’obra Untitled (Portrait of Andrea Rosen), que es troba al MACBA. Aquests temes, que demostren l’amplitud de l’obra, comprenen idees com l’autoritat, la justícia, la memòria i l’amnèsia, el conservadorisme polític i social, i la lluita antifeixista, la idea de parella, relació i matrimoni, l’equitat, l’eternitat, el romanç, l’amor vertader, l’exili, els viatges, el turisme, la migració i el refugi, la llibertat, la por, el militarisme i l’erotisme.

Així mateix, la temàtica del monument s’expandeix per l’obra i l’exposició; la història de la rebel·lió i els moviments de resistència, el feminisme i el seu ressorgir al present, però també com a influència clau en l’obra de Gonzalez-Torres, especialment per la seva gestió dels àmbits privat i públic, la seva resistència al patriarcat i l’hegemonia, i l’àmplia més que essencialista definició i desenvolupament de la identitat. Per tant, aquestes idees es poden interpretar de manera àmplia o concreta en relació amb Barcelona, tot i que l’obra queda oberta, polivalent i mutable tant en tema com en composició física. Aquests múltiples temes interrelacionats ja són presents a l’obra com a potencionalitats, però surten a la llum a l’exposició actual, vistes de nou amb la posició de les obres aquí i ara. Per això la noció de relació, provinent de l’escriptor caribeny Édouard Glissant, va ser clau en l’exposició. La conferència explorarà aquestes idees en relació amb l’obra, així com amb el tema dels drets i les responsabilitats de la comissària a partir del vincle particular que hi estableix, la historiografia i el públic.

Tanya Barson

Conferència en anglès, amb traducció al castellà disponible a l'Auditori Meier. Online, únicament en anglès. Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.