al

Confèrencies i projeccions

Programa de conferències i projeccions a partir de casos d'estudi de l'exposició.

Aquest projecte compta amb diverses extensions: un web, un compte a Twitter, una publicació, un canal de vídeo Vimeo, el projecte educatiu Zero TV. Segueix a Twitter les nostres actualitzacions.

General Idea "Test Tube", 1979

Programa

Divendres 5 de novembre, a les 19 h
Esteu a punt per... EXPOSAR?

Taula rodona amb Dora García, Chus Martínez, Pere Portabella i Albert Serra

Alguns dels participants a l'exposició Esteu a punt per a la televisió? conversen sobre la gramàtica de categories visuals forjades per la televisió i la seva relació amb l'art, amb la moderació de Chus Martínez, comissària del projecte.

Dijous 18 de novembre, a les 19 h
Esteu a punt per... NAVEGAR?

Cas d'estudi: YouTube me and I tube you
A càrrec de Johan Grimonprez

Dijous 20 de gener, a les 19 h
Esteu a punt per… ESPECULAR?

Cas d'estudi: Programes de filosofia a l'ORTF.
A càrrec de Tamara Chaplin. Amb traducció simultània

Dilluns 21 de febrer, a les 19 h
Esteu a punt per… RELACIONAR?

Cas d'estudi: Marta Traba, la televisió educativa a Colòmbia.
A càrrec de Nicolás Gómez Echeverri

Dilluns 14 de març, a les 19 h
Esteu a punt per… DIVULGAR?

Cas d'estudi: Programes culturals pioners a l'Estat espanyol.
Taula rodona amb Andrés Hispano i Manuel Huerga

Aquesta sessió reflexiona sobre la programació cultural al nostre país, revisant algunes de les experiències culturals que, per la seva obertura i qualitat, van esdevenir pioneres a la televisió. Entre d'altres, s'examinen els programes Encuentros con las artes y las letras, Trazos i La edad de oro a RTVE, i també altres propostes sorgides amb el naixement dels canals autonòmics i locals, com Estoc de pop i Arsenal a TV3 o Boing Boing Buddha a BTV.

Participants

Tamara Chaplin, professora d'història a la University of Illinois, és experta en història cultural i intel·lectual a la França moderna, i en història de la sexualitat, dels drets humans i dels mitjans de comunicació. Al seu llibre Turning On the Mind: French Philosophers on Television (University of Chicago Press, 2007), sosté que la història de la divulgació televisiva de la filosofia a França és crucial per entendre la lluita per la identitat nacional francesa a la postguerra. La conferència anirà acompanyada d'una projecció d'extractes de programes de l'ORTF.

Nicolás Gómez Echeverri, artista i investigador en història de l'art, és autor del llibre En blanco y negro. Marta Traba en la televisión colombiana, 1954-1958 (Universidad de Los Andes, 2008), sobre els programes de divulgació artística concebuts i realitzats per l'escriptora i historiadora de l'art Marta Traba (Buenos Aires, 1930 – Madrid 1983) per a la televisió colombiana, una selecció dels quals es pot veure a les sales d'exposició. La conferència anirà acompanyada de la projecció de seqüències d'alguns d'aquests programes, produïts a la dècada dels setanta i vuitanta.

Johan Grimonprez, cineasta i professor a l'School of Visual Arts de Nova York, es va donar a conèixer amb l'assaig visual Dial H-I-S-T-O-R-Y, estrenat el 1997 al Centre Pompidou i a la Documenta X de Kassel, que explicava la història dels segrestos aeris des dels anys setanta i d'alguna manera anticipava els esdeveniments de l'11 de setembre de 2001. La seva obra de 2005 Looking for Alfred juga amb el tema del doble a partir de la figura d'Alfred Hitchcock, i va guanyar l'International Media Award (ZKM, Alemanya) i l'European Media Award. Les seves obres s'han presentat a molts festivals de cinema d'arreu del món i formen part d'importants col·leccions, com les del Centre Georges Pompidou de París, el Kanazawa Art Museum del Japó, la Nationalgalerie i la Neue Nationalgalerie de Berlín i el Louisiana Museum of Modern Art de Dinamarca.

Andrés Hispano, creador audiovisual i comissari, ha escrit i realitzat programes sobre cinema experimental per a Canal Plus, així com nombrosos programes sobre cinema, música i cultural general per a BTV, per a la qual va codirigir amb Manuel Huerga Boing Boing Buddha (2001-2004). Ha comissariat exposicions com El rei de la casa (La Virreina, 2007), i ha publicat també el llibre David Lynch. Claroscuro americano (Glénat, 1998). És professor a la Universitat Pompeu Fabra i col·laborador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia.

Manuel Huerga, pioner de la videocreació experimental, és director de cinema, televisió i escena. A televisió destaquen els seus programes per a TV3 Estoc de pop (1983-1985) i Arsenal (1985-1987), i el programa Boing Boing Buddha per a BTV, cadena que va dirigir fins l'any 2003. Ha dirigit llargmetratges com Antártida (1995) i Salvador (2005). Dins de la seva extensa trajectòria cultural ha impulsat exposicions com Món TV i projectes com la Videoteca Informatitzada de Barcelona (VIBA), dedicada a la digitalització del patrimoni audiovisual de la ciutat.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Exposició


Continguts relacionats

Activitats

Imatges

 Douglas Davis "Ménage à Trois", 1986. Courtesy Electronic Arts Intermix (EAI), New York
Gustavo Zalamea "Marta Traba en el estudio", ca 1956
Roger Kahane "Un certain regard, La logique du vivant: François Jacob rencontre Claude Lévi Strauss", 1966

Àudios

Programas culturales pioneros en España: mesa redonda con Andrés Hispano y Manuel Huerga
Marta Traba, la televisión educativa en Colombia
Philosophy programs on ORTF
Remote control
Marta Traba, la televisión educativa en Colombia
Philosophy programs on ORTF
Más mística que racionalista, alcanza verdades que la lógica no puede alcanzar
FONS AUDIO #6. Pere Portabella
29.03.2011
Son[i]a #123. Manuel Huerga
24.03.2011
TV ON THE RADIO #2.
16.03.2011

Publicacions