Si l’explotació dels combustibles fòssils va ser fonamental per al desenvolupament de la Revolució Industrial, no va ser menys important la creació d’imaginaris culturals que instituïssin una cosmovisió productivista que legitimés les pràctiques ecocides o el projecte colonial extractivista. En aquesta trobada, Jaime Vindel i César Rendueles debatran entorn dels imaginaris de l’energia i la crisi ecosocial en un intent d’avançar algunes hipòtesis que permetin reconstruir l’estètica davant les aportacions de l’ecologia política, concretament en el vessant ecomarxista. Una conversa per situar les interseccions i les tensions que es generen entre la dimensió física i la dimensió imaginària de l’energia, tan necessàries d’articular per a una projecció col·lectiva de futur.

Jaime Vindel és membre de la direcció del PEI (Programa d’Estudis Independents). Doctor europeu en Història de l’Art, té un màster en Filosofia i Ciències Socials. També és investigador del Programa Ramón y Cajal de l’Institut d’Història del Consell Superior d’Investigacions Científiques, on desenvolupa un estudi sobre la relació entre les metàfores de la física termodinàmica i els imaginaris culturals de la modernitat fòssil.

D’altra banda, César Rendueles és professor de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid. Ha editat textos clàssics de Karl Marx, Walter Benjamin, Karl Polanyi, Jeremy Bentham i Antonio Gramsci. Ha publicat, entre altres treballs, Sociofobia. El cambio político en la era de la utopía digital (2013), Capitalismo canalla (2015), En bruto. Una reivindicación del materialismo histórico (2016) i Contra la igualdad de oportunidades. Un panfleto igualitarista (2020). 

Aquesta activitat es fa en col·laboració amb la Biennal de Pensament Ciutat Oberta. Està organitzada amb motiu de la publicació de l’assaig Estética fósil. Imaginarios de la energía y crisis ecosocial elsetè volum de la col·lecció et al. coeditada per MACBA i Arcàdia.

 

PROGRAMA

Dijous 15 d’octubre, 19 h. Gratuita. Places exhaurides.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.

Contingut relacionat