Divendres 26 de maig de 2023

Segona sessió del programa de cinema amb el curtmetratge Mohamed de Daniel Julien, les pel·lícules La Grève des ouvriers de Margoline i Jusqu'au bout del Collectif Cinélutte i Des travailleurs émigrés racontent del Collectif Vidéo 00. Amb la participació de Bouchra Khalili i Richard Copans, membre del Collectif Cinélutte.

Captura de la pel·lícula "Jusqu'au bout" del Collectif Cinélutte

Programa

19:30 h

Introducció a càrrec de Bouchra Khalili i Richard Copans, membre del Collectif Cinélutte

20:00 h

Projeccions:

Mohamed. Daniel Julien, 1973, 15 min, format digital, b/n, França, VOSE

Aquest curt dirigit per Daniel Julien en format d’assaig documental ens submergeix en la història de l’assassinat d’un treballador algerià a la comissaria de Versalles.

 

La Grève des ouvriers de Margoline. Collectif Cinélutte, 1974, 40 min, format digital, b/n, França, VOSE

El 21 de juny de 1973 se celebra a París, a la Salle de la Mutualité, una reunió del moviment d’extrema dreta Ordre nouveau, sota el lema «Halte à l'immigration sauvage» (Alto a la immigració salvatge). Els manifestants marxen seguint la consigna d’expressar «en veu alta el que molta gent pensa». Simultàniament, la contramanifestació de militants d’extrema esquerra és durament reprimida per la policia. Aquest esdeveniment es considera un indici de racisme d’Estat i és el punt de partida de La Grève des ouvriers de Margoline. Produïda per a la CFD, aquesta pel·lícula documental va ser una de les primeres que va examinar la condició dels treballadors immigrants indocumentats a França i els va donar veu.
 

Jusqu'au bout. Collectif Cinélutte, 1973, 40 min, format digital, b/n, França. VOSE

La immigració com a temàtica comença a ser esbossada a les pel·lícules del Maig del 68, i va guanyant importància en el cinema militant posterior, sobretot després de la publicació de la circular Marcellin-Fontanet del 23 de febrer de 1972, que prohibia «la regularització de tot estranger que hagi entrat al país sense permís de treball i sense prova d’allotjament». El 1973, a l’església de Ménilmontant, 56 treballadors tunisians van començar una vaga de fam, la primera d’aquesta mena a França, per obtenir el permís de treball. Cinélutte va filmar la seva lluita

Des travailleurs émigrés racontent. Collectif Vidéo 00, 1974, 35 min, format digital, b/n, França. VOSE

Aquest document força desconegut sobre el Moviment de Treballadors Àrabs actualment forma part dels fons documentals de la Bibliothèque Nationale de France, que n’està fent la restauració i que n’ha cedit en préstec l’última versió per a aquesta sessió al MACBA.

22:15 h

Conversa amb Bouchra Khalili i Richard Copans

Presentació i conversa en francès amb traducció simultània. Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.