Dissabte 23 de gener del 2021

18.30 h i 20 h

Capella MACBA

Preu: 5 € per sessió. Places limitades. Amb inscripció prèvia

Des de l’origen del projecte Carmen // Shakespeare, els diàlegs entre els diversos materials audiovisuals produïts en paral·lel a les experiències escèniques han permès crear arquitectures mestisses entre el que serien les “arts del cos” i les purament cinematogràfiques.

En aquest sentit, aquesta obra s’emmarca en les diverses creacions producte de la col·laboració entre Olga Mesa i Francisco Ruiz de Infante, una forma que ha demostrat ser particularment fèrtil i que ells denominen genèricament “pel·lícula amb forats”. En aquests temps estranys de principis del 2021, sense oblidar les experiències socials dels confinaments —en què la imaginació i els contactes humans s’han vist molt alterats per l’ús de les “tecnologies”—, l’Olga i el Francisco desenvolupen aquest “format” i intenten anar més enllà en la construcció de paranys perceptius per als espectadors. Han creat, especialment per a la Capella del MACBA, un dispositiu audiovisual i performatiu complex amb encreuaments sorprenents entre l’“ara continu”, necessàriament capturat en el passat, d’una pel·lícula, i l’“aquí i l’ara” d’una performance en què, dins del remolí de jerarquies dislocades, neden textos, moviments, imatges i sons —amplificats o sufocats per les màquines—, objectes —representats i presents—, autors, personatges i fins i tot espectadors.

Olga Mesa va començar la seva trajectòria a Espanya però ben aviat es va traslladar a Estrasburg, on segueix la seva recerca sobre la relació entre el cos i la imatge. Els seus solos l’han posicionat internacionalment des dels anys noranta. El 2005 va crear la companyia Hors Champ / Fuera de Campo, a la qual el 2010 es va unir Francisco Ruiz de Infante, artista visual i tecnològic que ha fet projectes per a museus com ara el Reina Sofía, el Guggenheim i el d’Art Modern de París. Plegats inventen un univers d’interacció entre els seus llenguatges artístics, tot allò que els amoïna i les seves respectives experiències.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.

Aquest programa és una extensió de la Constel·lació Olga Mesa en el Mercat de les Flors
Mercat de les flors
Pel·lícula amb forats
El blau protegeix el blanc de la innocència. El blau s’emporta el negre. El blau és la foscor feta visible.
Derek Jarman