Aquesta activitat es podrà seguir en streaming. Retransmissió prevista en directe dimecres 14 de desembre d'11 h a 20.30 h.

En les tesis anomenades «Sobre el concepte d’història», Walter Benjamin proposa «raspallar la història a contrapèl» per tal de qüestionar els relats compactes, sense fissures, que mostren un passat victoriós i evitar d’aquesta manera que els relats dels caiguts en les lluites emancipadores siguin oblidats. Revisar el passat recent d’Europa –ara que els seus fonaments semblen no ser tan sòlids ni triomfalistes com es pensava (i s’explicava)– per intentar comprendre aquest present embullat és del tot pertinent. L’espiral creixent de desigualtat, la deslocalització de la indústria, les grans regions pauperitzades, els desequilibris Nord-Sud, la instrumentalització de la cultura o el fantasma del feixisme que amenaça Europa, són només alguns dels exemples del nostre atribolat present que val la pena aturar-se a analitzar.

Les sis institucions europees que componen L’Internationale s’han plantejat, en el marc del projecte Els usos de l’art. El llegat de 1848 i 1989, examinar la rellevància d’aquest període decisiu des d’una mirada actual, raspallant-lo a contrapèl. El cicle de mostres i programes de reflexió desenvolupats per les diverses institucions es tanca ara al MACBA amb l’exposició Gelatina dura. Històries escamotejades dels 80 i amb aquest seminari. Els vuitanta a contrapèl presentarà alguns dels projectes duts a terme a les institucions europees, acompanyats d’estudis de cas realitzats recentment a l’Estat espanyol per una generació nascuda en aquella època, que posen en evidència la necessitat de mirar cap al passat per tal de trobar tots els possibles futurs que no van poder ser, així com per entendre i escriure el present.

En el cas espanyol, el relat oficial dels vuitanta mereix ser revisat a fons. Aquella era caracteritzada per l’entusiasme, les «mogudes» diverses, la internacionalització de la indústria, l’art i la cultura, i el desenvolupament urbanístic i d’infraestructures, no feia sinó ocultar una financerització accelerada, un desindustrialització al servei dels dictats de Maastricht i un procés de desmemòria del qual el país encara és captiu. En aquest sentit, el present seminari apunta algunes de les línies que el MACBA ja ha explorat en projectes anteriors com Desacuerdos i que continuarà explorant en el futur.

El seminari es divideix en tres blocs temàtics diferenciats: «Mobilització global i desregulació: els fonaments de la governamentalitat neoliberal», «Relats de la contracultura» i «Sexualitats dissidents». En cada bloc, després de breus presentacions de trenta minuts de cada projecte, s’hi duran a terme taules de debat.

Amb el suport de:
L'Internationale
Programa Cultura de la Unió Europea
Joaquim Jordà “Numax Presenta” 1980

Programa

DIMECRES 14 DE DESEMBRE DE 2016, D'11 A 20.30 h
Lloc: Auditori Meier

11.00 h – Benvinguda de Ferran Barenblit, director del MACBA, i presentació del seminari a càrrec de Pablo Martínez, cap de Programes del MACBA

Mobilització global i desregulació: els fonaments de la governamentalitat neoliberal
11.15 h –
La exposición como terreno para la disputa de la Historia. Alberto Berzosa
11.45 h – ¿Va a estallar el obús? Luis López Carrasco
12.15 h – How did we get here? Merve Elveren
12.45 h – Nos querían muertos. La contrarrevolución de los caballos otra vez. Marta Echaves
13.15 h – Preguntes i debat
14 h – Pausa/Dinar

Relats de la contracultura
16.00 h –
Talking Back. Counterculture in the Netherlands. Diana Franssen
16.30 h – Thinking Back: Montage and the UK Black Arts Movement. Nick Aikens
17.00 h – Energy Flash. The Rave Movement. Nav Haq
17.30 h – Preguntes i debat
18.00 h – Pausa/Cafè

Sexualitats dissidents
18.30 h –
Las huellas de la disidencia sexual en el tránsito de los ochenta a los noventa en el Estado español: aportaciones para una relectura y reescritura sociopolítica. Fefa Vila
19.00 h – En memoria de Alberto Cardín (1948-1992). Equipo Palomar
19.45 h – Preguntes i debat
20.30 h – Final de la sessió

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68


Exposició


Continguts relacionats

Àudios

SON[I]A #235. Alberto Berzosa Escenes eliminades
21.03.2017
Son[i]a #234 Merve Elveren
22.02.2017
Son[i]a #235 Alberto Berzosa
02.03.2017
L’essència del fragment i del mòdul té un ressò profund en el meu treball.
Pep Agut