Jornada sobre l’afrofuturisme amb motiu de l’exposició Territoris indefinits. Perspectivessobre el llegat colonial. A partir d’activitats de format diferent programades al llarg de tot el dia, s’abordaran alguns dels temes que també són presents a l’exposició: l’empremta de la repressió i la despossessió colonial, la cartografia política i la llengua com a estructures epistèmiques a través de les quals les potències imperials han exercit el control, els reptes de la independència o la condició postcolonial, entre d’altres.

Dissabte MACBA gratuït gràcies a Uniqlo:
Sábados MACBA
Uniqlo
Kapwani Kiwanga, "Afrogalàctica: Breu història del futur, 2012-en curs" (2014). Foto: Emma Haugh

Programa

DISSABTE 28 DE SETEMBRE, a les 10.30 h

10.30 h:Ruta Barcelona i Amèrica. Una cartografia del relat colonial (1835-1888), a càrrec del col·lectiu Ruta de autor (Aymara Arreaza R. i Lorena Bou L.).
Aquesta ruta per la ciutat de Barcelona, organitzada pel col·lectiu Ruta de autor, mostra com funciona la colonialitat del poder, específicament a través de la presència de les inversions dels indians a Barcelona; reconstrueix part de la transformació de la ciutat durant el segle XIX, i activa l’imaginari ocult de les relaciones entre Barcelona i les colònies americanes.
Lloc de trobada: Pla de Palau a les 10:15 h
Preu: Gratuït amb inscripció prèvia. Places limitades.
Durada: 3 h
InscripcióAccedeix-hi directament fent clic al botó.

18 h: Parlem de Territoris indefinits. Perspectives sobre el llegat colonial amb elGrup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres.
El grup pretén desenvolupar nous enfocaments per analitzar i entendre el projecte colonial a contracorrent del llegat eurocèntric o dels essencialismes. Intenta superar les divisions que caracteritzen aquesta anàlisi sobre la qüestió de la creació de la raça, que es planteja en termes de sociologia, filosofia, economia i psicologia o a partir de la classe i el gènere, com a punts de vista aïllats entre si.
Lloc: Sales d’exposició.
Preu: Gratuït amb inscripció prèvia. Places limitades.
InscripcióAccedeix-hi directament fent clic al botó.

19.30 h:Afrogalàctica. Breu història del futur, 2012-en curs. Lectura performativa en viu de Kapwani Kiwanga amb videoprojecció.
En el primer capítol de la seva trilogia de conferències performatives Afrogalàctica, Kapwani Kiwanga es fa passar per una antropòloga del futur i reflexiona sobre alguns grans temes de l’afrofuturisme i el seu paper en el desenvolupament de l’Agència Espacial dels Estats Units de l’Àfrica. Sintetitzant fragments de poesia, mitologia, cultura pop, ciència i discurs acadèmic amb imatges d’arxiu, Kiwanga desafia les narratives històriques. Afrogalàctica. Breu història del futur barreja realitat i ficció per generar noves històries al marge dels relats canònics mentre especula sobre futurs possibles.
Lloc: Capella MACBA.
Preu: Entrada lliure i gratuïta. Aforament limitat.

21 h: Alien Nomad Sound. Col·lectiu Jokkoo. Música.
Jokkoo és un col·lectiu de Barcelona creat per Dj Baba Sy i MBODJ que se centra en la difusió de sons africans electrònics, experimentals i contemporanis, i també de la seva diàspora. A aquest col·lectiu s’hi uneixen ocasionalment músics i dj que comparteixen la mateixa visió i passió per la música. Afroelectro, Ggom, Kwaito i Mzansi House són alguns dels gèneres que es poden escoltar a les seves sessions, que tenen com a objectiu portar la música africana a un altre nivell i, per descomptat, fer viatjar tot el seu públic.
Lloc: Capella MACBA.
Preu: Entrada lliure i gratuïta. Aforament limitat.
Per conèixer el programa de les diferents sessions, fes clic aquí.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68


Exposició