Dimarts 16 de març de 2021

Entre el març del 2019 i el juny del 2020, el Museo Nacional de Arte (MNA) de La Paz va engegar un procés de renovació de les seves directrius institucionals bàsiques. Aquest procés es basava en tres accions fonamentals: “descolonitzar, democratitzar i deselititzar”.

Però què vol dir descolonitzar un museu? Vol dir cremar-lo, destruir-ne l’arquitectura colonial, destruir-ne les obres colonials?

L’experiència a l’Estat Plurinacional de Bolívia és especial. Voler descolonitzar el Musée du Quai Branly de París, per exemple, implicaria partir de premisses completament diferents de les que s’utilitzarien per descolonitzar el Museo Nacional de Arte de La Paz. El procés de descolonització no pot cometre els mateixos errors que la colonització, que consisteix a enderrocar els hàbits i les estructures locals per imposar un principi universal que no té en compte les circumstàncies prèvies. No obstant això, podem plantejar determinats aspectes epistemològics i determinades premisses ètiques i polítiques com a principis indispensables per tal d’intervenir en la colonialitat del museu, una institució totalment basada en la lògica eurocèntrica del segle XIX.

Aquesta conversa també es transmetrà en directe via streaming a través d'aquest enllaç.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.

Max Jorge Hinderer Cruz és un escriptor, conservador i filòsof boliviano-alemany que viu a La Paz, Bolívia. Entre el març del 2019 i el juny del 2020 va ser director del Museo Nacional de Arte (MNA) de La Paz, on va fundar el Programa d’Estudis Descolonials en Art (PED) del museu i va ser el responsable de generar un canvi històric en el perfil institucional. La seva tasca al museu ha estat reconeguda pel Comitè Internacional per a Museus i Col·leccions d’Art Modern (CINAM), i és considerat un referent entre la comunitat museística internacional gràcies a les seves aportacions en els àmbits de la inclusió social i l’educació. Des del 2018, és membre de l’Acadèmia de les Arts del Món de Colònia. Els seus textos i les seves crítiques culturals s’han publicat en espanyol, alemany, anglès, portuguès i francès en catàlegs, revistes i diaris internacionals d’Europa, Àfrica, els Estats Units i l’Amèrica Llatina. Hinderer Cruz publica habitualment assajos al diari bolivià La Razón.

Aquesta activitat forma part d'Education from Below, un projecte amb el suport del programa Europa Creativa de la Unió Europea.
Education from below

Aquest programa es presenta en el marc del projecte col·laboratiu de dos anys de durada Education from Below, ideat de manera conjunta amb la Rijksakademie van beeldende kunsten d’Amsterdam i el MACBA – Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Amb el suport de: Fundació per a les Iniciatives Artístiques; Programa Europa Creativa de la Comissió Europea; Col·lecció Kontakt / Fundació ERSTE; Fundació Kultura Nova; Oficina governamental de cooperació amb les ONG, Croàcia; Ministeri de Cultura de la República de Croàcia; Ciutat de Zagreb; Ammodo.

Max