La pell. Com fer detergent amb pells de cítrics. La Cuina

Des del retir i la pausa tornen les preguntes: com es feia el sabó amb peles de taronja?, ¿el podríem «hackejar» amb peles de mandarina? És un bon moment abans que s’acabi la temporada de cítrics.

El «hackeig» i l’experimentació són eines troncals de la nostra pràctica. Ens mantenim despertes, lentes i plàstiques. La plasticitat i la gimnàstica ens semblen bàsiques a l’hora de plantejar-nos una cuina que s’adapti a la crisi energètica; de fet, a qualsevol crisi. A La Cuina ens fixem en la tradició, però el que més ens interessa de la tradició és saber que s’adapta amb coherència als contextos, resisteix als canvis i aborda els reptes de forma tàctica; en definitiva, saber que conté el fons de la recepta, el seu cor.

Tenim una pila de receptes d’aprofitament arxivades, hem estat cocreant una cuina imaginativa i de resistència, i ara a cada casa la cuina hi continua resistint íntimament.

Per tant, provarem de fer sabó amb peles de mandarina i a veure com queda. La xarxa segueix viva. No podem restituir el valor d’estar físicament juntes, però seguim com les receptes, adaptant-nos als temps i a les circumstàncies. Seguim pensant juntes i separades, seguim sintonitzades. Per un temps les nostres pells han deixat de tocar-se, i tocar les cítriques ens activa.

Procediment:

1. Omplim l’ampolla amb les pells de taronja que ens sobren i les cobrim d’aigua. Ho removem una mica i tapem l’ampolla, però no del tot: hem de permetre que surti l’aire durant la fermentació.

 

2. Deixem macerar el preparat durant dues setmanes; podem anar afegint-hi més peles de taronja durant el procés, sempre que també hi afegim aigua per cobrir-les i ho anem removent.

 

3. Al cap de dues setmanes, colem i reservem el líquid macerat. El detergent ja està a punt.

 

4. Podem aprofitar les peles sobrants i repetir el procés afegint-hi aigua. En aquest cas, n’hi haurà prou amb una setmana de maceració.

 

Els cítrics són aromàtics i contenen olis essencials nutritius, una delícia quan entren en contacte amb la nostra pell. Aquest és un detergent desgreixador suau. L’ús directe ens serveix per rentar plats quotidianament i per netejar les superfícies de la cuina, i, diluït en aigua, per fregar el terra i deixar la casa perfumada.

 

Experimenteu amb tots els cítrics que tingueu i compartiu el que funcioni i el que falli. Compartir és viure, i les formes de viure són diverses.