al

El museu obre un espai-temps de trobada periòdica que concentra reunions públiques, intercanvis, tallers i converses entre veïns, organitzacions, persones dedicades o interessades en la transformació política i social, nens, joves, gent gran i artistes. Un espai autònom per reflexionar sobre la sobirania alimentària com a possibilitat per parlar del canvi climàtic i de la recuperació dels sabers tradicionals. La cuina pretén ser un espai intergeneracional porós davant l'inesperat i flexible respecte a les necessitats que vagin sorgint. S'obre a negociar i produir sabers que estableixin un contínuum entre qüestions generacionals, polítiques, culturals, espirituals, rituals, socials i econòmiques de la ciutat i la gestió dels problemes de la vida quotidiana.

En aquestes primeres sessions, reflexionarem i cuinarem amb productes de temporada i de proximitat. Recuperarem les tècniques per cuinar peixos poc coneguts, ens atrevirem amb els fermentats, les males bones herbes, les plantes invasores i les flors silvestres, la mel d'apicultura urbana, les receptes de celebració, i explorarem la cuina d'«apanyo» i de postguerra. Intercanviarem receptes, memòries domèstiques orals, visuals, gestuals, tàctils i olfactives entorn de la cuina. Compartirem metodologies, hackejarem receptes tradicionals catalanes i mesclarem de forma comunitària i creativa receptes procedents d'arreu arrelades al territori del Raval, respectant el seu sentit i la seva ànima. Explorarem i analitzarem el fast/slow food, tindrem en compte aspectes de la nutrició, la salut i l'economia a taula. En el menú hi entraran tasts, salses, conserves, sucs i batuts naturals, infusions i remeis, amanides i postres... Estem obertes a plats antics, a receptes familiars i a sabers emergents.

A càrrec de Marina Monsonís, Graffiti Receptes.

Marina Monsonís és una artista visual que treballa amb processos híbrids i heterogenis de transformació social arrelats als territoris, en projectes col·lectius, comunitaris i pedagògics que relacionen les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el graffiti, la geografia radical, l'etnografia i la memòria crítica, oral i gestual. Treballa en projectes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics, socials i transgeneracionals per crear debats i transmetre coneixements sobre les complexitats i els conflictes que habiten en el km 0. Està interessada en la convivència d'espais radicals on les persones es constel·len en les recerques, les tècniques, els sabers locals i globals, antics i emergents, mantenint-se en un ecosistema generós i enriquidor, on a taula dominin el goig, l'intercanvi i l'harmonia.

Participant

Marina Monsonís
Marina Monsonís. Glaçons de flors silvestres

Programa

DIJOUS 8, 15, 22 I 29 DE NOVEMBRE; 13 I 20 DE DESEMBRE DE 2018, d’11 a 14 h
Lloc: Aula 0
Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68