al

El museu obre un espai-temps de trobada periòdica que concentra reunions públiques, intercanvis, tallers i converses entre veïns, organitzacions, persones dedicades o interessades en la transformació política i social, nens, joves, gent gran i artistes. Un espai autònom per reflexionar sobre la sobirania alimentària com a possibilitat per parlar del canvi climàtic i de la recuperació dels sabers tradicionals. La cuina pretén ser un espai intergeneracional porós davant l'inesperat i flexible respecte a les necessitats que vagin sorgint. S'obre a negociar i produir sabers que estableixin un contínuum entre qüestions generacionals, polítiques, culturals, espirituals, rituals, socials i econòmiques de la ciutat i la gestió dels problemes de la vida quotidiana.

En aquestes primeres sessions, reflexionarem i cuinarem amb productes de temporada i de proximitat. Recuperarem les tècniques per cuinar peixos poc coneguts, ens atrevirem amb els fermentats, les males bones herbes, les plantes invasores i les flors silvestres, la mel d'apicultura urbana, les receptes de celebració, i explorarem la cuina d'«apanyo» i de postguerra. Intercanviarem receptes, memòries domèstiques orals, visuals, gestuals, tàctils i olfactives entorn de la cuina. Compartirem metodologies, hackejarem receptes tradicionals catalanes i mesclarem de forma comunitària i creativa receptes procedents d'arreu arrelades al territori del Raval, respectant el seu sentit i la seva ànima. Explorarem i analitzarem el fast/slow food, tindrem en compte aspectes de la nutrició, la salut i l'economia a taula. En el menú hi entraran tasts, salses, conserves, sucs i batuts naturals, infusions i remeis, amanides i postres... Estem obertes a plats antics, a receptes familiars i a sabers emergents.

A càrrec de Marina Monsonís, Graffiti Receptes.

Marina Monsonís és una artista visual que treballa amb processos híbrids i heterogenis de transformació social arrelats als territoris, en projectes col·lectius, comunitaris i pedagògics que relacionen les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el graffiti, la geografia radical, l'etnografia i la memòria crítica, oral i gestual. Treballa en projectes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics, socials i transgeneracionals per crear debats i transmetre coneixements sobre les complexitats i els conflictes que habiten en el km 0. Està interessada en la convivència d'espais radicals on les persones es constel·len en les recerques, les tècniques, els sabers locals i globals, antics i emergents, mantenint-se en un ecosistema generós i enriquidor, on a taula dominin el goig, l'intercanvi i l'harmonia.

Marina Monsonís. Glaçons de flors silvestres

Programa

DIJOUS 8, 15, 22 I 29 DE NOVEMBRE; 13 I 20 DE DESEMBRE DE 2018, d’11 a 14 h
Lloc: Aula 0
Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68
Se suposa que els objectes tenen el caràcter objectiu dels productes industrials. No pretenen representar res més que allò que són. La categorització prèvia de les arts ja no existeix.
Charlotte Posenenske