La realitat urbana ha canviat tant en els últims decennis que de vegades s’ha arribat a fer irrecognoscible. Les transformacions són certament aclaparadores: el creixement explosiu de les megaciutats perifèriques; el canvi en les formes de les grans ciutats tradicionals, cada vegada més disperses i sense límits ben definits; les formes de gestió i planificació centrades en el creixement i la competitivitat, progressivament allunyades de la regulació i de l’alleujament de les desigualtats socioespacials. Canvis de gran envergadura que es barregen amb l’atenció necessària als efectes de la recessió econòmica global i a un estat de creixent agitació social.

Aquest seminari es proposa posar al centre del debat els grans reptes actuals de la teoria urbana: l’expansió de la urbanització, la dialèctica multiescalar centre-perifèria i l’emergència de moviments socials urbans. Alhora, també pretén prendre consciència del paper de l’hegemonia teòrica angloamericana en la definició dels grans temes de reflexió, i qüestionar-la quan calgui.

Activitat organitzada per Espais Crítics.

Amb la col·laboració de: Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca; Universitat de Barcelona; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat Oberta de Catalunya; Icaria Editorial


Programa

DIVENDRES 10 DE MARÇ DE 2017, DE 16 A 20.30 h
Lloc: Auditori Meier

16 h Presentació del seminari i del volum 9 de la col·lecció «Espacios críticos», Neil Brenner. Teoría urbana crítica y políticas de escala, d’Álvaro Sevilla (Barcelona: Icaria, 2017)

16.10 h Conferència de Margit Mayer (Freie Universität Berlin), «Neoliberalism and the urban»

17.15 h Taula rodona «Escales Urbanes», amb Ramon Ribera Fumaz (Universitat Oberta de Catalunya), Joan Vicente (Universitat de Girona) i Claire Colomb (The Bartlett School of Planning, University College London)

18.30 h Pausa

19 h Presentació d’Álvaro Sevilla Buitrago (Universidad Politécnica de Madrid) sobre l’obra de Neil Brenner

19.20 h Conferència de Neil Brenner (Graduate School of Design, Harvard University), «Critical Urban Theory and Planetary Urbanization»

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68