D'octubre del 2021 a març del 2022

En el marc de les exposicions En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual i Apunts per a un incendi dels ulls. Panorama 21, proposem un espai per pensar i debatre les implicacions vitals, materials i conceptuals que comporta ser artista en una ciutat com Barcelona. Les preguntes que mouen aquest projecte són: quines formes adopta el treball artístic en la Barcelona dels anys vint del nostre segle?, quines són les condicions del treball artístic en el nostre context?, i una tercera derivada de les anteriors: com donen forma les condicions de treball a la pràctica artística? El marc d’aquestes preguntes i les seves possibles respostes queda determinat per qüestions que van de l’esfera macro a la micro i que abasten des de la realitat pandèmica fins a la crisi ecològica, passant pel problema de l’habitatge a Barcelona, la precarietat laboral i les qüestions de classe, la incertesa pròpia del treball independent, l’economia de la visibilitat, la necessitat de mobilitat contínua i l’exigència d’innovació perpètua. Aquestes són només algunes de les coordenades que determinen el treball dels artistes tant en la seva forma com en les seva potència tant poètica com política.

Acompanyats d'Isaac Sanjuan, coordinador d'educació i Alicia Escobio, coordinadora de programes públics, en treball conjunt amb Cristina Celada, Marc Larré i Marc Vives, artistes col·laboradors habituals del museu , aquest programa experimental pretén sotmetre a debat les relacions de la pràctica amb el seu context i condicions de producció a partir d'una exposició del museu.

El programa proposa un recorregut, un ritual i una visita a les exposicions amb els artistes participants, així com de visites a alguns dels seus espais de treball. Paral·lelament es treballa en un programa públic amb la finalitat de construir un relat situat i parcial de les condicions de treball actuals a partir de l'experimentació des de la trobada, la imatge i l'elaboració d'un relat col·lectiu.

Un projecte a càrrec de Cris Celada, Alicia Escobio, Marc Larré, Isaac Sanjuan i Marc Vives.

Informació pràctica:

  • Dates: D'octubre del 2021 a març del 2022
  • Dirigit a: Batxillerat i cicles formatius. Universitaris, entitats i associacions
  • Horari: A determinar entre l'artista i el grup
  • Durada: Dues sessions. La primera al museu i la segona a l’espai de treball de l’artista
  • Preu per grup/classe: Gratuït
Condicions de Treball #2. Activitat a càrrec de Laia Estruch

Programa

Activitat
Estudi d'Antoni Hervàs

Antoni Hervàs i el grup de treball sobre la Col·lecció MACBA

Condicions de treball #1
Dijous, 13 de gener de 2022

Quines són les condicions del treball artístic en el nostre context? On s’emmagatzemen les teves obres? Com les trasllades? L’artista Antoni Hervàs ens convoca al seu estudi, situat a La Escocesa, i, a partir del trasllat d’una de les seves obres en metro, obre el marc per a les preguntes sobre la precarietat laboral, la classe social, la incertesa pròpia del treball independent, l’economia de la visibilitat, la necessitat de mobilitat contínua i l’exigència d’innovació perpètua.

Activitat
Activitat Condicions de treball #2. Laia Estruch mirant un arbre.

Laia Estruch i el grup d'autoformació expandida del MACBA

Condicions de treball #2
Dilluns, 7 de febrer de 2022

Quines són les condicions del treball artístic en el nostre context? Recollim la Laia Estruch en el seu altre lloc de feina, una farmàcia a Horta. Conversem assegudes en un playground del parc sobre la fisicitat de la seva obra, la soledat del treball artístic, el problema de l’habitatge en una ciutat com Barcelona, les renúncies que implica determinada precarietat laboral i els dubtes que comporta l’exigència d’una innovació contínua.

Activitat
Condicions de treball #3 Marc Vives a la platja de Tossa de Mar

Marc Vives i el grup d'estudiants de l'Escola Massana

Condicions de treball #3
Dimarts, 15 de febrer de 2022

Quines són les condicions del treball artístic en el nostre context? El grup d’estudiants de l’Escola Massana que participa en aquest projecte coordinat per l’artista Enric Farrés Duran. En aquesta ocasió ens trobarem amb l’artista Marc Vives al Club Natació Atlètic-Barceloneta. Marc ens trasllada a l’origen de SSSSS (inicials de sorra, mar, sol, sexe i sangria en anglès), exposada a Apunts per a un incendi dels ulls. Amb el mar com a referent ens introduirà en un recorregut pel seu procés de creació, que avançarà associant a les condicions de vida a les quals es troba supeditat. Tot plegat com a marc d’unes preguntes i les seves possibles respostes que van d’allò macro a allò micro, i que comprenen des de la realitat pandèmica fins al problema de l’habitatge a la ciutat de Barcelona, la precarietat laboral i les qüestions de classe, la incertesa pròpia del treball independent, l’economia de la visibilitat o la necessitat de mobilitat contínua.

Activitat
Vista de l'activitat Condicions de treball #4 Ruta de Autor

Ruta de Autor i el grup d'artistes de la Sala d'Art Jove

Condicions de treball #4
Dimecres, 16 de febrer de 2022

Quines són les condicions de treball del nostre context? En aquesta trobada amb Ruta de autor ens desvetllaran la investigació de la seva obra La ciutat com a exposició, que es podia veure a Apunts per a un incendi dels ulls. Amb elles analitzarem les fases i condicions materials del treball present en una exposició i els recorreguts de la idea fins a la seva presentació a les sales, i pensarem des d’una perspectiva crítica les coordenades que determinen el treball dels artistes, tant pel que fa a la seva forma com a les seves potències poètica i política.

Activitat
Condiciones de trabajo #5 Claudia Pagès

Clàudia Pagès i l'Institut Consell de Cent

Condicions de treball #5
Dilluns, 21 de febrer de 2022

Quines són les condicions de treball en el nostre context? En aquesta ocasió ens trobem amb Claudia Pagès al World Trade Center. Ens endinsarem amb el grup de 1r de batxillerat artístic de l’Institut Consell de Cent a les seves instal·lacions i recorrerem plegades l’edifici de duanes del segle XIX i el trencaones, mentre conversem sobre com donen forma les condicions de treball a la pròpia pràctica artística.

Activitat
Activitat Condicions de treball #6. Amb Francesc Abad

Francesc Abad i el Grup d'estudiants de la UB

Condicions de treball #6
Dijous, 31 de març de 2022

El Grup d’estudiants de la Universitat de Barcelona format per a l’ocasió per una convocatòria oberta per part de Víctor Ramírez, està format per estudiants de tercer curs de Belles Arts i Història de l’Art de la Universitat de Barcelona.

Quines són les condicions de treball en el nostre context? El treball ha tingut una forta presència en Francesc Abad, tant en la seva obra com fent de treballador d’una fàbrica que abandonarà per dedicar-se a l’art. En aquesta ocasió ens trobem amb Abad per parlar de la seva obra, de la qual diu que ja no en produirà més, en la qual ens endinsarà a través d’un “estudi portàtil”, i que servirà de marc per preguntar sobre el significat de la marginalitat, la classe social i per què els artistes, els filòsofs i els treballadors de la cultura en general seguim fent el que fem.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de educacio [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 412 14 13.


Continguts relacionats

Vídeos