El Festival LEM celebra enguany la seva dinovena edició. El MACBA continua col·laborant-hi acollint dos dels seus concerts i la celebració del Premi Internacional Luigi Russolo de música sorollista.

Divendres 24 d'octubre. Théo Martelet posa música en directe a la pel·lícula El gabinet del doctor Caligari, de Robert Wiene.

La pel·lícula expressionista i muda alemanya El gabinet del doctor Caligari (Das Cabinet des Dr. Caligari), de Robert Wiene, es va estrenar a les sales el 1920 i és una obra mestra del cinema. La idea del taller Nautilus (Théo Martelet, Philippe Blanchard) era confrontar els conceptes de les noves lutieries amb una pràctica tradicional de l’instrument. Durant tot un any, han dut a terme una primera narració sonora de la pel·lícula utilitzant les tècniques de la música concreta, mitjançant l'enregistrament de diferents sons transformats amb programaris com ara AudioSulpt (Ircam) i Soundgrain (síntesi granular). Els instruments han estat tractats en directe amb l’eina GRM Tools a l'Studio Forum d'Annecy i els intertítols han estat refets pels alumnes de l’escola de música de Faverges per tal d’obtenir una major dinàmica.

Aquesta primera etapa de música fixada tenia com a finalitat servir de suport per a l'execució musical en directe. La primera creació va tenir lloc el 19 de juny de 2013 durant el Festival des Sources Sonores a Faverges. La segona creació es presentarà el 24 d'octubre de 2014 a Barcelona en el marc del Festival LEM. El segell moscovita Monochromevision editarà un DVD de l'esdeveniment.

Fotograma de "El gabinet del Dr. Caligari"

Programa

DIVENDRES 24 D'OCTUBRE, A LES 22 h

Lloc: Auditori MACBA.
Preu: 8 € / 6 € anticipada
Lem Festival
Places limitades

Théo Martelet (dispositiu electroacústic, trompeta) és un compositor molt jove, nascut el 2000, a qui el descobriment de la música concreta ha portat a crear una màquina infernal construïda a partir d'objectes sonors desplegats sobre una durada de vuit minuts en la seva primera composició, Nautilus Progradation, un combat sonor inaudit. Théo Martelet ha continuat la seva encara curta però brillant carrera amb altres composicions fins a obtenir el tercer premi de la convocatòria de 2013 del Premi Internacional Luigi Russolo de música sorollista. Enguany, en la jornada que el Festival LEM dedica anualment al Premi Russolo al MACBA, posarà música en directe al mític gabinet del doctor Caligari.

La informació del segon concert, previst per al mes de desembre, estarà activada properament al nostre web.

Organitzat per Gràcia Territori Sonor

Més informació sobre el programa i les tarifes a:
http://www.gracia-territori.com/

Programes públics
programespublics [at] macba [dot] cat
Tel. 93 481 46 81