El MACBA acull la presentació del llibre El comunista manifiesto d’Iván de la Nuez, publicat per Galaxia Gutenberg.

Dues dècades després de la Guerra Freda, el fantasma del comunisme ha ressorgit en el territori dels vencedors, sempre preparats per cavar la seva tomba, però no per bregar amb la seva vida d’ultratomba. D’aquesta ironia tracta El comunista manifiesto. I de com la cultura occidental ha acabat reciclant, en una barreja de fascinació i venjança, la iconografia de l’imperi desplomat.

Entre la caiguda d’un PC (Partit Comunista) i l’expansió de l’altre PC (Personal Computer) té lloc aquest retorn, perceptible en les múltiples variacions del Manifest comunista. I que també es fa evident en l’ús de l’Est com a gran plató de Hollywood, en l’Ostalgia berlinesa, en la posada en solfa de la propietat com a mesura absoluta de la vida a Occident, en aquest nou gènere cultural que Iván de la Nuez defineix com a Eastern o en la deriva autoritària d’un estalinisme de mercat que s’imposa arreu del món.

El comunista manifiesto s’endinsa en el neguit d’una cultura que es incapaç de viure sense el seu Enemic, però que alhora no deixa de témer el retorn d’aquest fantasma, manifest en les protestes recents, els moviments socials i la crítica a una democràcia en declivi.

En aquestes circumstàncies, el fracàs de la trilogia Llibertat-Igualtat-Fraternitat, que va servir com a fonament de la política occidental, ha donat pas, segons Iván de la Nuez, al triangle crític que va demolir el Mur de Berlín: Transparència-Solidaritat-Reconstrucció, i que avui se’ns presenta com a possibilitat per transformar la societat, la política i la cultura contemporànies.


Programa

DILLUNS 4 DE NOVEMBRE A LES 19.30 h

Hi intervindran: Iván de la Nuez, Joan Tarrida i Joan Fontcuberta.

Activitat organitzada per Galaxia Gutenberg

Programes públics
programespublics [at] macba [dot] cat
Tel. 93 481 46 81