25, 26, 27 i 28 de maig de 2023

«En una pel·lícula, quan algú parla, qui parla realment?» És una pregunta recurrent per a Khalili. En una conversa recent amb l’escriptor i comissari Omar Berrada, Khalili va més enllà en la reflexió sobre el cinema en relació amb qüestions de representació de membres de comunitats invisibilitzades pel model d’Estat-nació: «És possible que el cinema sigui l’art de la comunitat per excel·lència?»

Amb motiu de la seva exposició Bouchra Khalili. Entre cercles i constel·lacions, l’artista ha seleccionat pel·lícules i vídeos que responen a alguns dels seus projectes més recents: The Circle (2023), The Magic Lantern (2019-2022), Twenty-Two Hours (2018) i The Tempest Society (2017).

En aquesta selecció, l’artista hi aplega pioners del cinema sobre migració a França, aliats que fan servir la càmera per ajudar en les lluites dels immigrants a favor de la igualtat de drets, el feminisme i l’internacionalisme. Totes aquestes obres fílmiques tenen en comú el fet d’haver estat eclipsades per la historiografia oficial del cinema i el vídeo. Totes posen també en relleu una pràctica clau del mètode de Khalili: ressuscitar allò «no arxivat». Al llarg d’aquest programa de cinema i vídeo, Khalili ens convida a fer un viatge pel llegat oblidat del Moviment de Treballadors Àrabs (MTA) i els seus grups de teatre a França durant la dècada de 1970, que es desplega a través de la ficció de Les Ambassadeurs de Naceur Ktari i de rastres documentals creats majoritàriament de manera col·lectiva per pioners del vídeo i el cinema militant en 16 mm i super-8 mm, com els produïts per Cinélutte, Vidéo 00, Collectif Mohamed o Weekend à Nanterre. Aquests dos últims ofereixen un dels primers gestos cinematogràfics d’autorepresentació de la joventut immigrant a França.

Aquest viatge fílmic conclou amb Carole Roussopoulos, un dels «fantasmes recurrents» –segons denominació de la mateixa Khalili– en la seva obra: una pionera del videoart i l’activisme que va filmar moviments per la justícia social, lluites obreres i de resistència feminista.

Participant

Bouchra Khalili
Captura de la pel·lícula de Bouchra Khalili, The Magic Lantern.

Programa

Activitat
Captura de la pel·lícula Weekend à Nanterre del Collectif Weekend à Nanterre

Agafar la càmera

Amb Bouchra Khalili
Dijous 25 de maig de 2023

Inaugurem aquest cicle de cinema amb les pel·lícules Zone immigrée del Collectif Mohamed i Weekend à Nanterre del Collectif Weekend à Nanterre. Introducció a càrrec de l'artista Bouchra Khalili.

Activitat
Captura de la pel·lícula "Jusqu'au bout" del Collectif Cinélutte

Empremtes fílmiques del Moviment de Treballadors Àrabs

Amb Richard Copans i Bouchra Khalili
Divendres 26 de maig de 2023

Segona sessió del programa de cinema Col·lectius dins allò col·lectiu amb el curtmetratge Mohamed de Daniel Julien, les pel·lícules La Grève des ouvriers de Margoline i Jusqu'au bout del Collectif Cinélutte i Des travailleurs émigrés racontent del Collectif Vidéo 00. Amb la participació de Bouchra Khalili i Richard Copans, membre del Collectif Cinélutte.

Activitat
Cartell de la pel·lícula "Les Ambassadeurs" de Naceur Ktari

Ficció sobre el Moviment de Treballadors Àrabs

Amb Naceur Ktari, Léa Morin i Bouchra Khalili
Dissabte 27 de maig de 2023

En aquesta tercera sessió del programa de cinema, es projectarà la pel·lícula Les Ambassadeurs de Naceur Ktari, seguida d'una conversa amb el director de la pel·lícula, juntament amb Léa Morin i Bouchra Khalili.

Activitat
Captura de la pel·lícula "Young Lord" de Carole Roussopoulos

Carole Roussopoulos

Amb Bouchra Khalili i Nataša Petrešin-Bachelez
Diumenge 28 de maig de 2023

Tanquem el programa de cinema amb tres pel·lícules de Carole Roussopoulos: Genet parle d'Angela Davis, Young Lord i Les Mères espagnoles. Amb Bouchra Khalili i Nataša Petrešin-Bachelez.

Presentacions en francès amb traducció simultània. Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.


Exposició