El programa d'Idiorítmies inclou un conjunt de performances que aporten, un any més, un ecosistema de vibracions a partir del llenguatge, el moviment, la musicalitat, els efectes d’altaveus i pedaleres. És el cas de la musicalitat percudida en el cos i la veu sincopada d’Alma Söderberg o l’oralitat popular capturada als Encants de Barcelona per Claudia Pagès. Com en l’edició anterior, Idiorítmies també comptarà amb l’experimentació lírica de María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca, que presenten per primera vegada Jinete Último Reino Frag. 2, una mena de poema en tres dimensions que combina gest, imatge i llenguatge.

Sobre els participants:

Claudia Pagès ha expuesto en solo y en dúo en varias instituciones, entre las que destacan La Capella de Sant Roc, Valls (2018); Paris Internationale, París (con Cordova, Barcelona, 2018); Veronica, Ámsterdam (2018); Yaby, Madrid (2018); La Capella, Barcelona (2017); Rongwrong, Ámsterdam (2016); P/////AKT, Ámsterdam (2015). Recientemente, ha realizado performances, entre otros centros, en Les Baines, París (Nikky Agency, 2018); Gasworks, Londres (2018); Sharjah Art Foundation March Meetings, Sharjah EAU (2018); CA2M Centro de Arte Dos de Mayo, Madrid (2017); RAI10/Arthena Foundation, Düsseldorf (2016); La Casa Encendida, Madrid (2016); Moderna Museet, Estocolmo (2015). Ha sido residente en Bulegoa, Bilbao (2018), LIVE WORKS Centrale Fies, Trento (2017); Gasworks, Londres (2017); CA2M Centro de Arte Dos de Mayo y La Casa Encendida, Madrid, (2016), y ha recibido el premio holandés Mondriaan fonds Werkbijdrage Jong Talent (2016-2017).

Alma Söderberg es coreógrafa y performer. Su obra surge de una práctica centrada en la voz y el movimiento, y guiada por el ritmo. Ha realizado los siguientes solos: Cosas, TRAVAIL, Nadita y Deep Etude, cuyo denominador común se encuentra en el trabajo vocal y rítmico. En colaboración con Jolika Sudermann llevó a cabo la performance A Talk, y participa en la banda de performance John The Houseband. En 2014 creó la performance Idioter con Hendrik Willekens, con quien también inició el proyecto musical wowawiwa.
almasoderberg.com
https://manyone.com/

María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca treballen juntxs a Madrid des de 2012, a partir d’una idea d’audiotext com a intersecció entre poesia, llenguatge, art sonor, música i performance. La zona de recerca titulada Hacía un ruido (2012-2016), que enfocava el cicle de desobediència política de 2011, va donar lloc a autoedicions gràfiques de pòsters i pamflets, un llibre publicat per l’editorial Contrabando, un disc llançat pel segell Ruido Sisterhood, una peça instrumental per a l’ensemble Vertixe Sonora, una instal·lació sonora de dos mesos de durada, i un recital híbrid que va girar per llocs tan diferents com l’Espacio Naranjo i el teatre Valle-Inclán de Madrid, les Picnic Sessions del Centro de Arte Dos de Mayo de Móstoles, el festival Zemos 98 de Sevilla, 16 Beaver de Nova York, Hangar de Barcelona o Arsenal de Còrdova.

Jinete Último Reino, la zona de recerca on actualment estan immersxs, té el seu origen en una peça instrumental per a oboè i dispositiu electrònic interpretada l’any 2013 per l’Smash Ensemble i publicada com a partitura a la col·lecció Present Tibi Pamphlets. Quan els tres fragments que la conformen s’hagin enllestit, s’uniran en una obra escènica de llarga durada; mentrestant, les peces es presenten de manera autònoma en espais com el C3A de Còrdova, el Centre Párraga, el MNCARS, el festival Idiorítmies del MACBA, el Festival Sâlmon<, Escenas do cambio de Santiago de Compostel·la i Matadero de Madrid; a més de derivar en àudios (com Negro RSRJ RJRS, Radio Reina Sofía, 2017), cartelleria (Manifiesto, 2018) i publicacions. Jinete Último Reino Frag. 2 serà estrenat al festival Idiorítmies 2019 del MACBA.

María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca, "Jinete Ultimo Reino Frag 2". Foto: Jorge Anguita Miron

Programa

DIVENDRES 3 DE MAIG, a partir de les 20 h
Lloc: Capella MACBA.
Preu únic: 10 €.

A les 20 h:Claudia Pagès. Estrena de la performance Arrela’t nena, arrela’t.

Arrela't nena, arrela't és un relat en escenes escrites i parlades en el qual es recullen trastos i llenguatge de l’actual Barcelona self-storage-logistics-punk 2019. Es prenen les vies i sistemes de distribució i circulació de la ciutat, on els objectes naveguen i són espigolats, són extrets d’altres llocs, i on també apareixen els vianants, els que ocupen l’asfalt, que parlen, diuen...

Performers: Noela Covelo i Claudia Pagès
Producció musical: Pau Riutort. Tanques: Martin Llavaneras. Disseny llibret: Sara V. Mallo. Vestuari: Joe Highton. Assessorament: Andrea Rodrigo, Laura Ramírez

A les 21 h:Alma Söderberg. Performance Nadita.

Nadita és un diminutiu castellà per dir no-res. El cos i la veu com a instruments musicals i una interpretació vocal experimental són els elements essencials i un dels temes destacats en l’obra de la performer sueca Alma Söderberg. Per això l’anomenen «la màquina humana de so i dansa». Sobre Nadita, la mateixa artista comenta: «Vull treballar amb la veu, el moviment i el ritme, i fer servir el mínim d’elements teatrals possible. De fet, no en vull fer servir cap. És una confirmació de les coses que m’interessen més: el so i el moviment físic.»

Söderberg crea performances en què so i moviment són elements equivalents, i posa en evidència, encara avui, fins a quin punt estan entreteixits. A Nadita, el seu cos i la veu són els instruments principals per desenvolupar aquesta música nua.

Producció: Manyone. Coproduït per: Het Veem Theater, STUK, BUDA. Amb el suport de: MDT, Pianofabriek, Kulturrådet

L’artista compta amb el suport de l’apap – Performing Europe 2020, cofundat pel Creative Europe Programme de la Unió Europea.

A les 22 h:María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca. Estrena de Jinete Último Reino Frag. 2.

Jinete Último Reino Frag. 2 és una obra que combina so, vídeo en sincronia i la interpretació en viu de Fran MM Cabeza de Vaca i María Salgado. També és un «poema en tres dimensions», en la mesura que gest, grafia i so van apareixent de tres en tres, en combinacions i desplaçaments en diversos graus de dictat, parla i concreció en partitura. Aquest és el segon dels tres fragments que componen la zona d’investigació audiotextual sobre la desobediència subjectiva, el desig, la repressió i la norma, titulada Jinete Último Reino, i iniciada per María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca el gener de 2017. Si Frag. 3 abordava la nit com a moment d’alliberament i desviació, de lluita política i hedonisme i, en certa mesura, la joventut, Frag. 2 aborda el tram d’alfabetització: el tram en què el cos de la infància és normalitzat fins a la retenció del seu color (o gènere) en una imatge més o menys fixa. D’on ve aquesta violència? Cap a on va? Quines condicions de la diferència del cos resisteixen?

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68

El problema s’aclareix, es torna diàfan: la tela de l’artista esdevé un mirall.
Michelangelo Pistoletto