5 i 6 de març de 2020

En relació al seminari PEI Obert “Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant de la crisis de civilització” es desenvoluparan dos tallers entorn a l’artivisme

Foto: Oriana Eliçabe

Programa

TALLER

Artivisme i ecofeminismes, a càrrec de Kevin Buckland 

"L’art no és un mirall per reflectir la realitat, sinó un martell per transformar-la.”  - Bertolt Brecht 

Aquest taller abordarà les potencialitats de l'art i la creativitat per intervenir i subvertir les narratives dominants i repensar des d'elles l’"activisme". Prenent l'activisme creatiu i el d'acció directa com a eines poderoses de canvi social, examinarem una gran diversitat tàctiques, teories i exemples des del Moviment Global per la Justícia Climàtica.

El taller pren com a punt de partida els ecofeminismes i com diversos grups estan integrant principis de ecodependència, justícia multiespècie, ètica de la cura, vulnerabilitats ... Així, indagarem les POSSIBILITATS que l'acció directa i l'activisme oferia a l'hora de qüestionar i confrontar la lògica de les estructures dominants que han declaració la guerra a la vida. 

TALLER

Artivisme y extractivisme, a càrrec d'Oriana Eliçabe, membre del col·lectiu Enmedio  

El artivisme entén la transformació social com una obra d'art, com un exercici col·lectiu que requereix d'imaginació i creativitat molt més que de raó i arguments. En aquest taller estudiarem les tàctiques més recurrents de l'artivisme i les seves maneres de fer. Maneres creatives d'apropiar-se dels signes que ens envolten fins convertir-los en veritables dispositius d'intervenció social. Experiències socials que, barrejant l'art amb la vida quotidiana, aconsegueixen crear nous imaginaris de protesta. Maneres d'actuació col·lectiva capaços de crear comunitats ben diferents d'aquelles que apareixen representades en la publicitat i en els discursos polítics oficials.

Totes les sessions de taller tenen un format teòric-pràctic i vénen acompanyades de dinàmiques col·lectives. L'objectiu del taller és inventar noves maneres d'intervenir en el social, noves accions de cara a actuar en l'ampli territori de l'extractivisme. Perquè com va dir Bruce Lee: "L'acció és la nostra relació amb tot".

 

Biografies

Kevin Buckland ha passat els últims 15 anys en el centre de el moviment global per la justícia climàtica, sempre aportant una mirada sobre l'ús estratègic de la creativitat. És director de l'Global Artivist Network i viu a Barcelona, on està actiu en els grups d'acció climàtica Climacció i Arts Climàtiques.

Enmedio és un grup de professionals de la imatge (dissenyadors, fotògrafes, cineastes, artistes) que, insatisfets per la manca de connexions entre l'art i l'acció política, hem decidit abandonar el nostre terreny habitual de treball i situar-nos enmig, en cap lloc determinat i en tots alhora. http://www.enmedio.info 
 
Oriana Eliçabe, fotògrafa documentalista i agitadora cultural. Membre del col·lectiu Enmedio des de la seva fundació el 2007. http://www.orianomada.net/

 

* Aquests tallers estan pensats de cara a la participació en el bloc ecofeminista de la manifestació de el 8 de març. Per a això, co-crearem un "grup d'afinitat" amb el propòsit de generar una acció que uneixi coreografia, visualitats i so. La intenció és generar un ventall d'eines, conceptes i dinàmiques que es puguin aplicar a qualsevol campanya, lluita o moviment.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.