4 de març de 2020

Tot i que es tracta d’un procés que havia començat a gestar-se molt abans, la dècada dels noranta es caracteritza, entre altres coses, pel triomf de la globalització neoliberal. I aquesta dimensió també es convertirà en un element fonamental de l’art. En aquest sentit, es pot dir que aquesta història comença el 1989, l’any de la caiguda del mur de Berlín, durant el qual tenen lloc tres exposicions que parlen del sentit global de l’art: la Biennal de l’Havana (l’Havana), L’altra història (Hayward Gallery, Londres) i Mags de la Terra (Centre Georges Pompidou, París). Però aquesta idea de la globalització no tan sols va ser temàtica, sinó que es va consolidar en la proliferació d’exposicions internacionals arreu del món que expressaven la fantasia d’un planeta sense fronteres, obert a la lliure circulació artística. Partint de la instal·lació Trans_accions, de Stewart Smith (2012), com a punt d’inici actual, aquesta xerrada es remunta als orígens de les biennals i les megaexposicions dels anys noranta mitjançant un recorregut per diversos exemples paradigmàtics.

Anna Maria Guasch és catedràtica d’Història de l’Art Contemporani a la Universitat de Barcelona. Ha publicat extensament sobre l’art internacional de la segona meitat del segle XX i les exposicions que l’han generat. Actualment, les seves línies principals de recerca són l’arxiu, la memòria i l’art contemporani; la història de l’art i els estudis visuals, i l’art contemporani i la globalització. Dins d’aquesta última línia, destaca el seu llibre El arte en la era de lo global(1989-2015), publicat per Alianza Forma el 2016, així com The Codes of the Global in the Twenty-First Century (Ediciones UB, 2018) i The Turns of the Global (Ediciones UB, 2019). Ha estat professora visitant a les universitats de Princeton, Yale, Columbia i San Diego i a la School of the Art Institute of Chicago, així com investigadora convidada al Getty Research Institute.

Curs Utòpics 90. Seminari a càrrec de Anna Maria Guasch.

Preu del curs: 20 €. Gratuït amb el carnet Amic. Sempre que quedin places disponibles, es podran fer inscripcions individuals per sessions directament a taquilla al preu de 5€.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.