al

En pro de desenvolupar una sèrie d’accions col·lectives per al projecte Descolonitzar el museu (27, 28 i 29 de novembre, Auditori Meier), Diásporas críticas obre el projecte B.D. Women: de la ferida colonial a la dissidència sexual.
Aquest projecte d’investigació-acció planteja l’ampliació i activació d’un arxiu de llenguatges poeticopolítics produïts entre els anys vuitanta i noranta per «les diàspores crítiques»: una multitud de veus que protesten davant els nous règims de racialització i sexualització intensificats en l’era neoliberal.

L’ampliació de l’arxiu en procés pretén vincular i desocultar l’actualitat de la colonialitat del poder en el context europeu, així com visibilitzar els activismes i pràctiques artístiques de resistència. Per intervenir en el context actual dins de l’Estat espanyol, el projecte creua la hipòtesi sobre la construcció i la distribució contemporànies de sexe i raça adoptant estratègies i metodologies de la crítica feminista negra i xicana, les pràctiques artístiques descolonials i feministes, i les pràctiques d’escriptura i autoproducció de les locas llatinoamericanes.

B.D. Women: de la ferida colonial a la dissidència sexual consistirà en quatre sessions de lectura i escriptura que recorreran el treball poeticopolític de Gloria Anzaldúa, Valerie Mason-John, Audre Lorde, Valeria Flores, Pedro Lemebel, Néstor Perlongher i Aimé Césaire.

B.D. Women

Programa

Aquest grup està orientat a persones que tinguin coneixements previs en la matèria. S’agrairà que si no s’assisteix a les sessions s’informi sobre l’anul·lació de la inscripció.

Dijous 23 d’octubre de 2014, de 18 a 20 h
Auditori Convent dels Àngels
Obertura del projecte B.D. Women: de la ferida colonial a la dissidència sexual
Aquesta sessió és oberta i no cal inscripció prèvia. Comptarà amb les projeccions Matar el miedo (2013) de Verónica Lahitte i Looking For Langston (1989) d’Isaac Julien.
La conversa versarà sobre l’activació de l’arxiu poeticopolític; introducció als objectius i les metodologies per al projecte B.D. Women: de la ferida colonial a la dissidència sexual.

Dijous 6 de novembre de 2014, de 19.30 a 21.30 h
Lloc: Espacio del Inmigrante del Raval. Passatge Bernadi Martorell, 1r, 1a
Sessió de lectura i escriptura a coordinar amb el grup

Dijous 20 de novembre de 2014, de 19.30 a 21.30 h
Lloc: Espacio del Inmigrante del Raval. Passatge Bernadi Martorell, 1r, 1a
Preparació per descolonitzar el museu

Dijous 11 de desembre de 2014, de 18 a 20 h
Lloc: Espacio del Inmigrante del Raval. Passatge Bernadi Martorell, 1r, 1a
Sessió de tancament de l’espai

BIBLIOGRAFIA general
Aimé Césaire, Discurso sobre la negritud (1987); Valeria Flores, Deslenguada (2010); Combahee River Collective, A Black Feminist Statement (1977); Néstor Perlongher, Pavón (1987); Pedro Lemebel, Loco afán (1996); Audre Lorde, La transformación del silencio en lenguaje y acción (1983); Gloria Anzaldúa, Writing Is A Sensuous Act (1987); Inge Blackman, Femme (2009); Adrienne Rich, Cartografía del silencio (1974-1977) y Pratibha Parmar, That Moment of Emergence (1993).

PARTICIPANTS
Diásporas críticas és una plataforma d’investigació artística que funciona dins i fora dels límits de la institució museística amb l’objectiu de construir, mitjançant un procés d’investigació col•lectiva, una relació solidària entre activistes, artistes, agents culturals i veïns. Com a espai de resistència a les polítiques de vigilància sexual i racial, els seus projectes d’investigació-acció pretenen comprendre i sofisticar conceptes fonamentals del pensament descolonial i les seves actuals diàspores crítiques. A través d’aquestes derives s’intenta identificar les claus del procés de la colonialitat contemporània en els dispositius d’eurocentrisme. Diásporas críticas està dinamitzada per Verónica Lahitte (Buenos Aires, 1980), artista visual; Rebecca Close (Londres, 1987), investigadora; Anyely Marín Cisneros (Caracas, 1977), investigadora i docent.