Diumenge, 24 d'octubre del 2021

El diumenge 24 d’octubre el MACBA s’uneix, un any més, al Barcelona Dibuixa, que en aquesta edició té per lema Menja't el món. Antonio Gagliano, Estel Boada i Violeta Ospina duran a terme els seus tallers a les entitats convidades del Raval, l’associació Diàlegs de Dona i l'AEI Raval, que se sumen al MACBA com a espais d’experimentació amb el dibuix.

Barcelona Dibuixa 2021

 

Antonio Gagliano és un artista visual, nascut a Córdoba (Argentina) el 1982. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat Nacional de Córdoba, va obtenir un màster en Teoria Crítica i Estudis Museístics. Els seus projectes entrellacen les pràctiques artístiques i la investigació, recorrent al dibuix i l’escriptura per explorar les moltes maneres en què el coneixement emergeix, s’organitza i es dissemina. Ha participat en exposicions com ara Acció. Una història provisional dels 90 (MACBA, 2020), Eine Neue Zunge (WKS Querungen, Stuttgart, 2017), Manufactories of Caring Space-Time (Museum voor Schone Kunsten, Gant, 2017), Anarchivo Sida (Tabakalera, Sant Sebastià, 2016) i Buno (Fundació Joan Miró, Barcelona, 2014), entre d’altres. Ha estat seleccionat en premis com ara arteBA-Petrobras, X edició (Buenos Aires, 2013) o Generación 2018 (Madrid, 2017). Els seus dibuixos han aparegut en publicacions com ara Der Spiegel i La Vanguardia i en assajos com ara Pornotopia. An Essay on Playboy's Architecture and Biopolitics (Paul B. Preciado, MIT Press, 2014). Entre els seus llibres destaquen El espíritu del siglo XX (Album, 2014) i Estado de la técnica / Stand der Technik (Verlag für Handbücher, 2019). Col·labora regularment com a editor i productor a Son[i]a de Radio Web MACBA. Des de 2020 forma part de l’àrea d’investigació i transferència de coneixements d’Hangar.

Estel Boada Ibern (Barcelona, 1991) dedica la seva vida a mostrar de forma irònica i burlesca què li passa i afecta. De naturalesa polifacètica decideix passar per diverses disciplines que naveguen pels mars del disseny, l’humor, el dibuix, la performance, l’espai, la col·lectivitat i la veu. No es decanta per res en particular i creu que tot pot ser una història interessant per narrar amb altaveus.

Violeta Ospina (Bogotà, 1986) és una artista interdisciplinària que treballa els encreuaments entre les arts visuals i les arts vives. Ha estudiat Arts Plàstiques i Arts Vives a la Universidad Nacional de Colombia i Art Sonor a la Universitat de Barcelona. En la seva obra opera l’estranyament i la percepció alterada d’objectes, situacions i llocs de la ciutat. Des de 2016 forma part de Radio Cava-ret, grup de performance i ràdio amateur que codirigeix amb Samuel Céspedes. Col·labora des de fa uns anys amb Ràdio Web MACBA i l’associació cultural Jiser, a Barcelona.

Participant

Antonio Gagliano
Activitat organitzada pel Museu Picasso i l’Institut de Cultura. Ajuntament de Barcelona
Museu Picasso Barcelona
Institut de Cultura
Campanya Barcelona Dibuixa

Programa

Diumenge, 24 d'octubre del 2021. De 10:00 a 19:00 h.
Entrada gratuïta, amb inscripció prèvia.

Camioners. Taller d’imaginació tecnològica. A càrrec d’Antonio Gagliano, artista.
Lloc: Atri del MACBA.

A The Nome Trilogy, Terry Pratchett relata el procés migratori d’un conjunt d’éssers diminuts. La trilogia detalla tant la trobada dels protagonistes amb una altra comunitat de gnoms que viu dins d’un hipermercat –i que no coneix l’existència del sol o la lluna i es divideix en clans segons la secció que habita (fruiteria, merceria, etc.)– com l’abordatge d’una nau estranya on hi ha un aparell capaç de produir qualsevol tipus d’aliment barrejant les seves partícules elementals.

Com imaginem que seran les tecnologies alimentàries d’aquí a molts anys? En aquest taller farem servir diverses consignes creatives per començar a inventar-nos i a posar en el domini públic aparells inèdits per produir menjar, procurant no destruir el planeta en l’intent.

Casa-Cos-Parla. A càrrec de Violeta Ospina, artista.
Lloc: Diàlegs de Dona, a l'antiga Escola Massana (C/ Hospital, núm. 56).

En aquest taller durem a terme entre totes una casa-cos-parla modular i situada al Raval, amb exercicis de retrat absurds i sobre models tridimensionals senzills d’armar i pensar. Exercicis de dibuix com per exemple «retrat de la teva llengua amb el tacte i els ulls tancats»; «retrat per parelles amb el dit gros unit per un fil»; «retrat reivindicant una necessitat bàsica del barri, com l’alimentació i la vivenda», i molts d’altres més!

Trinxat. A càrrec d’Estel Boada, artista.
Lloc: AEI Raval (Rambla del Raval, núm. 29).

Taller que proposa entrar en diferents dinàmiques vinculades amb el món del menjar i la restauració que canalitzarem a través del dibuix, activant el cos i l’espai en blanc. D’una col i una patata en pots fer un bon plat. Tant és que sàpigues dibuixar o et pensis que no en saps! Vine, que trobarem la manera de cuinar i servir una bona obra.

Informació general i reserves a: https://www.barcelona.cat/barcelonadibuixa/ca

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.