12, 13 i 14 de febrer 2020

El MACBA celebra la segona trobada d’Autogestió porca amb la voluntat de seguir compartint estratègies, metodologies i temes d’investigació de persones i col·lectius procedents del sud d’Europa que treballen als límits de la producció cultural i l’activisme de la dissidència sexual. A través d’una proposta pràctica i col·lectiva, es desenvoluparan quatre tallers amb estudiants del PEI i persones interessades. El primer marc referencial que els aplega és el context geopolític de procedència, ja que els agents convocats resideixen i treballen als països europeus coneguts en l’àmbit anglosaxó com a PIGS (‘porcs’ en anglès): Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya. Es tracta dels països considerats més pobres i inestables, econòmicament i política, en el context europeu, motiu pel qual han estat designats amb el terme injuriós de porcs.

El segon marc referencial té a veure amb el fet que desenvolupen de manera principalment autogestionada pràctiques de treball vinculades a la producció cultural. Pràctiques que, al seu torn, són travessades de forma diferent per la dissidència sexual, el feminisme, les pràctiques queer i el treball polític i activista. En aquest sentit, l’expressió pejorativa de porca busca poder invertir la seva càrrega a través de la indagació entorn dels models de treball, les metodologies i la producció autogestionada com a forma d’autonomia i articulació crítica.

En aquesta edició proposem quatre eixos articuladors basats en la relació del cos amb l’alimentació, la tecnologia, la performativitat i el desig. Aquests eixos, encreuats amb les polítiques de la dissidència sexual, seran abordats i explorats a través dels tallers proposats per diferents persones i col·lectius dels PIGS.

Dirigit per Lucía Egaña.


*Alguns dels texts no responen a la normalització ortogràfica i estilística de la RAE per exprés desig dels autors.

 

Eixos en els quals s’articula el seminari:

Anabela Moreira dos Santos i Sandra Pereira da Rocha (PT) exposaran polítiques transfeministes i antiespecistes a partir d’un taller de cuina en què el diàleg i la conversa obriran la dimensió crítica dels fets de cuinar i menjar. La proposta polititza una pràctica de supervivència que posa al centre la vida d’éssers humans i no humans.

Laboratorio Smaschieramenti (IT) proposa un exercici crític entorn del control del desig que exerceixen les empreses tecnològiques amb la intenció d’indagar en les possibilitats de hacking i queerificació d’aquestes plataformes en les seves dimensions en línia i fora de línia.

La drag-queen Paraskevi Damaskou / Atossa (GR) proposa un taller en el qual es compartiran tècniques i metodologies aplicades a una pràctica drag enfocada a nenis. D’aquesta manera, es busca transmetre aquests sabers queer a comunitats adultes per poder viralitzar les experiències amb la performativitat del gènere en la infància.

Finalment, la dupla formada per Elena-Urko i Patricia Carmona (ES) proposen un laboratori sensorial per a cossos dissidents amb i sense diversitat funcional per ampliar els imaginaris i desitjos i fer públics els assumptes silenciats per la idea de la intimitat com una cosa privada i invisible.

Coorganitzat:

L'Internationale. Our Many Europes. Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union
 

Our Many Europes és un programa de la confederació europea de museus "L'Internationale" i cofinançat pel Programa Europa Creativa de la Unió Europea. Els membres de L'Internationale (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Moderna Galerija (MG + msum), Ljubljana, Van Abbemuseum, Països Baixos, MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, SALT Research and programs a Istanbul i Ankara, i el Museu Reina Sofia, Madrid) i els seus socis del National College of Art and Design y (NCAD), Dublín i Valand Academy (Gothenburg University) estan presentant més de 40 activitats públiques (conferències, exposicions, tallers) des d'ara fins a maig de 2022.

Kangela Tromokraticsh

Programa

Activitat
Veganismo popular, performatividades fagocitantes y transformación social

Veganisme popular, performativitats fagocitadores i transformació social

Taller a càrrec de Anabela Moreira dos Santos i Sandra Pereira da Rocha
al

Una xerrada-taller culinària des de perspectives transfeministes i antiespecistes. El «menjar» ocupa un lloc central en la producció de cossos que (no) importen; els seus significats són fluids, múltiples i contradictoris, en contestació contínua. «Cuinar» i «menjar» poden entendre’s com a actes performatius que podran replicar la lògica de la jerarquització, la regulació i el control de les vides (humanes i no humanes), els esquemes de sacrifici i la «des-realització de l’Altre». Tanmateix, també contenen possibilitats de subversió que contribueixen al sorgiment de noves economies de reconeixement, a l’enfortiment de relacionalitats interdependents i agenciades entre corporalitats vivents, així com a la construcció d’una «política d’allò comú».

Activitat
F_Hack_App: la experiencia del transmaricabollotariado

F_Hack_App: l’experiència del transmaricabollotariat

Taller a càrrec del col·lectiu Laboratio Smaschieramenti
al

Et pensaves que caldria un títol d’enginyeria informàtica per piratejar una aplicació de cites? T’equivocaves! Uneix-te al laboratori de F_Hack_App. Reescrivim les regles de lligar en línia, sense rebutjar les aplicacions de cites, però mirant d’utilitzar-les per als nostres propis fins, per explotar-les en benefici nostre apropiant-nos de l’espai públic.

Activitat
Atossa

Com crear tallers infantils a través del drag

Taller a càrrec del col·lectiu Drag for Kids
al

El nostre taller se centrarà a presentar l’art del drag a professionals que treballin amb nenis i que l’utilitzaran per crear tallers infantils que promoguin l’autoexpressió, l’autoacceptació i la singularitat, i els brindarà l’oportunitat d’explorar la seva creativitat a través de les arts performatives. Els proporcionarem coneixements bàsics del model d’enfocament psicoemocional en què es basa el nostre treball, que alhora pot transmetre’s a performers que treballin amb nenis, amb l’objectiu de crear un espai comunicatiu, segur i empàtic per a lis nenis que assisteixin al taller. Finalment, amb l’ús de materials, disfresses i maquillatge facial, lis animarem a experimentar amb el drag, entendre’l i divertir-s’hi.

Activitat
Laboratorio sensorial para corporalidades disidentes

Laboratori sensorial per a corporalitats dissidents

Taller a càrrec de Elena-Urko i Patricia Carmona
al

Hem creat aquest laboratori sensorial per ampliar imaginaris i pràctiques d’una manera lúdica i política. A partir de la nostra multiplicitat de cossos i sensorialitats, farem un taller en què investigarem sobre la nostra sexualitat i la nostra percepció corporal. Generarem un espai de confiança, seguretat i joc, tenint en compte els temps i processos de cadascú. Resignificarem les nostres diferències i peculiaritats corporals veient-les com un plus i no com un inconvenient a la nostra sexualitat, generant diferents estratègies per crear imaginaris en què ens vegem i se’ns vegi com cossos desitjables i que desitgen. 

Activitat
Mi cuerpx es una fiesta!

Presentació d'El libro de buen Vmor. Sexualidades raras y políticas extrañas

A càrrec de Fefa Vila i Javier Sáez

Aquest llibre interroga i escruta el sentit de l’experiència col·lectiva des de la dissidència sexual i des dels seus actors polítics. Analitza els esdeveniments i els llocs on s’inscriuen les seves lluites, els seus afectes, els seus èxits i fracassos, les seves pors, els seus silencis, la seva ràbia i el seu desig, així com la seva potència. Aquest ha estat el lloc comú de trobada i el punt de partida del programa cultural El futuro de la revuelta. Memoria y deseo LGTBI-Q, promogut per l’Ajuntament de Madrid el 2017.

Amb la participació de Lucía Egaña, Diego Marchante – Genderhacker, Pablo Martínez i Iñaki Vázquez.

Activitat
Furia Queer "Mi cuerpx es una fiesta!"

Acte final: El meu cos és una festa!

A càrrec de Furia Queer

Furia Queer som un col·lectiu establert entre Madrid i Barcelona. Ens dediquem a dinamitzar la cultura entorn de la música electrònica i les músiques urbanes des dels moviments LGTBIQ+. Busquem poder moure el cul en espais segurs, sense actituds translgtbifòbiques, racistes o masclistes, en què el trap, el rap, l’electrònica i el reggaeton queer i feminista fets per cossos dissidents siguin el centre, i en què les nostres monstruositats s’obrin enmig de la pista sense prejudicis. Aprenem a crear comunitat mitjançant la festa. Fem la festa a través de la comunitat.

 

Amb la participació de Gitano del futuro, Translocura, Perra$ Dj, Norma Mor, Miguel Andres, Dj Rosario Vj Puntoge.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.