al

Programa de concerts

L'ordinador és, des de fa anys, un instrument musical de ple dret que permet la interpretació en temps real i l'expressió pròpia i singular d'una enorme varietat de creadors. Un dispositiu revolucionari capaç de sintetitzar, manipular i reproduir qualsevol tipus de so d'una manera fàcil i instantània. Però les conseqüències del potencial instrumental de l'ordinador van més enllà de l'àmbit estrictament sonor. Sovint la presentació en viu d'aquestes propostes musicals de naturalesa digital posa en relleu una dimensió performativa perduda, un model escenogràfic «desauratitzat», en la terminologia de Walter Benjamin. Com a resposta a aquesta nova realitat escenogràfica, un nombre cada vegada més important d'artistes proposen un treball conjunt de la imatge i el so, atenent a aquella forma de recepció específica de l'audiovisual que Michel Chion ha anomenat audiovisió.
Audiopantalla MACBA: audiovisions japoneses és un programa concebut en el marc del Grec Festival 2010 i centrat en uns quants creadors de l'escena japonesa, especialment fecunda en aquest tipus de recerca. Un espai dedicat a treballs audiovisuals en viu que exploren noves relacions entre imatge i so i que reprenen, en l'actual context tecnològic i cultural, la tradició experimental al voltant de la creació sinestèsica i multisensorial.
El programa presenta tres propostes de procedència japonesa ben diferenciades. Cadascuna explora les relacions entre la imatge i la música d'una manera particular i original.

Comissari: Arnau Horta


Programa

Dijous 1, 8 i 15 de juliol, a les 21 h

Dijous 1 de juliol a les 21 h
AVVA (Toshimaru Nakamura / Billy Roisz)

AVVA és el duo format per Toshimaru Nakamura i Billy Roisz. Acrònim d'«Àudio Vídeo / Vídeo Àudio», el nom d'aquest projecte audiovisual fa referència al seu particular procés creatiu. Nakamura crea freqüències sonores (feedback) amb una taula de mescles retroalimentada (un dispositiu conegut com no input mixing board); Roisz utilitza aquests senyals electrònics per generar patrons òptics en moviment i crear així una projecció de vídeo a partir de la música de Nakamura. Al seu torn, el músic japonès basa la seva interpretació en els resultats visuals obtinguts per Roisz, de manera que tot el procés és circular i en temps real. Una proposta sinestèsica de característiques úniques, creada a partir de tecnologies predigitals i que es presenta per primera vegada al nostre país.
Dijous 8 de juliol a les 21 h
Sawako

Nascuda a Nagoya i resident a Nova York, Sawako és un nom de referència en l'escena digital internacional. La seva discografia es reparteix entre segells com 12k, Anticipate o Community Library i la llista dels seus col·laboradors inclou creadors tan diversos com Taylor Deupree, Jacob Kirkegaard o Andrew Deutsch. En la seva faceta audiovisual, l'artista japonesa crea una correspondència entre les formes orgàniques i pixel·lades del seu particular univers sonor i la projecció de les imatges que genera en viu. Les actuacions multimèdia de Sawako difuminen la frontera entre la representació virtual i la realitat, incorporant gravacions de camp i fragments de vídeo manipulats electrònicament. Un treball de naturalesa experimental i consistència etèria per a tots els públics.

Dijous 15 de juliol a les 21 h
Ryoichi Kurokawa presenta Rheo

Ryoichi Kurokawa reparteix la seva activitat entre l'art sonor, la instal·lació i l'actuació en viu. Els seus treballs s'han presentat a la Tate Modern, l'Ars Electrònica o el festival Transmediale. La seva última creació, Rheo, és un concert audiovisual que s'inspira en la filosofia d'Heràclit i recrea els canvis que modifiquen el paisatge natural al llarg del temps. Una espectacular proposta multimèdia amb projeccions multipantalla d'alta definició i un sistema de so 5.1. que combina gravacions sonores i de vídeo, síntesi digital d'àudio i imatge, així com diversos processos digitals de tipus generatiu. L'envergadura i la complexitat tècnica de Rheo asseguren una experiència sensorial intensa.

Programes públics MACBA
tlf.93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat i http://www.bcn.cat/grec