al

És l'art només per l'art, o hi ha un art més necessari? Hi ha un art de la cura i una cura per l'art. De vegades el primer és possible, de vegades no ho és, o no és volgut; de vegades, l'altra és necessària, es vol i cal que sigui possible. De qualsevol manera, gosem dir, el millor art és sempre un símptoma, i fer del símptoma un art cura.

I què és curar-se, quan tots sabem que hi ha coses incurables? Curar-se és, pot ser, trobar l'estil que calia trobar, fer passar a les paraules, o a les imatges, o a les coses, allò que no es podia dir. Dir, fins i tot, el silenci, mostrar allò que és invisible. Per fer-ho cal, generalment, algú altre. Un altre que és, en part, algú en particular, però també algú una mica general i anònim (se sol dir un públic) que ho pugui escoltar, que ho pugui veure.

Molts cops, l'art més necessari és aquell que pot produir un silenci més habitable i serè, que fa callar les veus i apaga les mirades. El millor poema, per a qui el fa, crea un silenci gran i clar: tot està dit i no hi ha res més a afegir. El millor quadre, per a qui el fa, fa callar també la cridòria de les mirades més inquietants.

Ho creguem o no (ni ha que ho viuen a cel obert, i per això pateixen), tots parlem, llegim o escrivim per fer callar les veus, i mirem o fem mirar per encegar les mirades.

La follia ens ho ensenya si ho sabem escoltar i ho volem veure. L'art és, ell mateix, una follia que ens ho ensenya i que també ens cura.

Zush. La campanada

Programa

Dimecres, 17 de gener, a les 19.30 h
La follia com una de les belles arts
Amb l'artista Zush, José Lebrero Stals, organitzador de l'exposició Zush Tecura i Teresa Camps, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Divendres, 26 de gener, a les 19.30 h
L'art més necessari
Amb Bracha Lichtenberg Ettinger, artista i psicoanalista, i Alejandro Gómez Franco, psicoanalista.
Amb servei de traducció simultània

Dimecres, 14 de febrer, a les 19.30 h
Poesia i follia a Hölderlin. Un estil sorgit de les cendres
Amb Pedro Ancochea, filosofia i Ana Nuño, directora de la revista Quimera.

Dilluns, 19 de febrer, a les 19.30 h
Art que cura
Amb Suely Rolnik, psicoanalista i Guillem Homet, psiquiatra i director de la Comunitat Terapèutica del Maresme.

Dimecres, 28 de febrer, a les 19.30 h
Mones com la Becky
Sessió de cinema amb la projecció de la pel·lícula Mones com la Becky, (1999, 97') de Joaquim Jordà, seguida d'un col·loqui amb Valentí Agustí, alcalde de l'Ajuntament de Palafolls i psiquiatra, i Montserrat Puig, psicoanalista.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Exposició