Jornada sobre accessibilitat als museus

El cos de lletra, la tipografia, les cartel·les, l’alçada de les vitrines o el contrast de colors són algunes de les coses que hem de tenir presents a l’hora de dissenyar i encarregar una exposició.

L’estil no pot passar mai per davant dels criteris d’usabilitat. La forma segueix la funció. Cal posar les coses fàcils al visitant, al lector, al vianant, al consumidor.

Les exposicions s’han de pensar i muntar d’acord amb el principi de respecte per la diversitat de les persones, integrant les diferents necessitats en tots els espais.

L’accessibilitat s’ha d’incorporar definitivament al disseny de l’exposició com una condició més. L’accessibilitat en el disseny no és incompatible amb l’estètica.

La Jornada va adreçada sobretot als departaments d’exposicions de museus i centres d’art, als comissaris i programadors, i als dissenyadors –gràfics, d’interiors i industrials- que intervenen en els processos de muntatge.

Aquesta jornada està organitzada per Articket (www.articketbcn.org).

Articket, reuneix el set millors museus de Barcelona (Museu Picasso, La Pedrera, Fundació Antoni Tàpies, MACBA, CCCB, MNAC i Fundació Miró) i va néixer, no només com una multientrada, sinó també amb la voluntat de compartir idees i reflexionar sobre l'actualitat dels centres d'art. Amb aquesta vocació, Articket organitza jornades sobre diferents temes per generar debat i compartir experiències sobre aspectes diversos de la realitat cultural.

Amb la col·laboració de:
Disseny Hub Barcelona

Programa

Dimarts, 26 d'octubre de 9 a 14 h

9.00 - 9.15 Inscripcions

9.15 - 9.30
Presentació a càrrec d’Articket BCN

9.30 - 10.15
Beppe Benenti, dissenyador
Disseny per a tothom, per gaudir-ne més: necessitats, desitjos i expectatives dels usuaris

10.15 - 11.00
Pausa

11.00 - 11.45
Ignasi Bonjoch, dissenyador. Interpretar el guió de les exposicions
Com la cocreació entre comissariat i disseny converteix una idea en una exposició. Una metodologia per intentar fer exposicions més amigables

11.45 - 12.30
Enric Jardí, dissenyador gràfic
Disseny visual raonable
"El disseny és per a tothom", "El disseny ha de ser sostenible", "El procés és el que importa, no el resultat", "L’èxit és avorrit", "No a l’estil, sí a les idees"… són alguns dels principis teòrics del dissenyador conscienciat. Però què passa a la realitat del projecte?
Intentarem esbrinar quins són els vicis i les virtuts dels dissenyadors, dels qui els encarreguen les feines i de qui usen els seus productes. Tothom hi partcipa.

12.30 - 13.15
Taula rodona amb diversos participants vinculats a l’àmbit museístic.
Àngela Cuenca, Responsable d'exposicions del DHUB
Teresa Grandas, Conservadora d’exposicions del MACBA
Imma Mora, Cap de Difusió i Recursos Externs CCCB
Neus Moyano, Cap de Registre i Conservació CCCB
Roseta Mus, dissenyadora gràfica (en representació del FAD)
Moderadora: Tere Pérez, CCCB

13.15 - 13.45
Torn de preguntes

13.45 - 14.00
Conclusions a càrrec de Dolors Ricart, Fundació Joan Miró

14.00
Cloenda