sala para salear

 

Així comença Sala para salear, aquesta audioguia* que no et guia, sinó que conversa, invoca, mescla, desbarata, qüestiona i et posa en moviment en un intent de dilatar i estovar els límits arquitectònics del museu i dels nostres cossos. Una invocació del fet sensorial en les seves formes més diverses que desitgen foradar les idees solidificades del que és l’art i que insinuen altres formes d’exploració del fet artístic i del museu.

Aquest acompanyament sonor desguiat és una invitació oberta a tot el públic que vingui a visitar la Col·lecció MACBA i que tingui ganes de deixar-se fer per altres veus que habitualment no sonen en un museu. Sala para salear és una proposta experimental emmarcada dins del programa Apadrina el teu equipament, que sorgeix com a resultat del procés de treball dut a terme entre els i les estudiants de primer de batxillerat de l’IES Consell de Cent; l’equip d’artistes Antonio Gagliano, Alba Rihe i Itxaso Corral Arrieta; l’equip de professors responsables del grup, i el departament d’Educació del MACBA.

La proposta parteix del desig de treballar el sonor com a espai de tacte i contacte, d’investigar a l’entorn de la veu individual i la veu col·lectiva, i de fer-ho al voltant de la Col·lecció MACBA, activant-la des del moviment recíproc d’acostar-se i de deixar-se afectar. L’experiència de la trobada amb l’art en els adolescents, quins relats i imaginaris pot fer aflorar? Què pensen sobre la institució museu? Com aquestes “veus no expertes” i els seus pensaments informals poden formar part de la construcció dels relats de la Col·lecció MACBA?

El procés de treball ha tingut dues etapes clau. En un primer moment, les artistes han plantejat un espai-temps de desbordament, afavorint els curtcircuits, les incoherències, l’estar en l’obrir, multiplicar (mapes de museus imaginats, instruccions per passejar el parc, textos enamorats, eixamplaments de l’aixella i del plexe solar, escoltes vocals, ASMR, al·lucinacions sonores…). En la segona etapa, el treball s’ha centrat a trobar la forma i els continguts específics d’aquesta audioguia. La concreció de la tasca ha permès que tot el disseminat en l’etapa anterior hagi explotat, generant un brou ben nutritiu que puguem prendre per avivar imaginacions.

El resultat d’aquesta aventura és Sala para salear, una invitació a gaudir d’un bon viatge corporal, sensorial, crític, dimensional, imaginatiu. Caminant el museu, desguiades, injectant nous fluxos a l’art, convocant nous tactes i altres escoltes.

*Les narracions de l’audioguia intercalen els idiomes català, castellà i anglès.

Recorregut sonor desguiat

0. Intro

0. Intro: Les alumnes de Primer de Batxillerat de l’Institut Consell de Cent ens donen la benvinguda i ens llancen unes recomanacions perquè aquest caminar sonor ens passi i ens traspassi.

  • Veu: Iker Medina.
1. Rojo

1. Rojo: Un entramat coral que ens recorda que el passat no està tan lluny i que en les veus presents reverberen ressons que ens apel·len ara.

  • Sala/obres: en relació a la sala 2, Guerra Civil.
  • Veus: Lara Fernández Martín, Raul Pérez Caro, Martí Gimenez Alejo.
2. Pistas para psicodelias

2. Pistas para psicodelias: Benvingudes a la possibilitat de noves maneres de percebre, somnolentes, al·lucinades! Sacsegem els nostres cossos en el museu! Perquè no hem vingut de passeig, hem vingut a estar.

  • Sala/obres: en relació a la sala 5, amb referències a les obres Beyond image de Boyle Family i Kaenia II de Evru/Zush.
  • Veus: Bruna Van Campen Castelles, Pau Gabriel Rodríguez, Sasha Gonzalez Barreto.
3. Batec

3. Batec: Un relat poètic que ens convida a vibrar amb les visions de cossos emocionats i que dibuixa atmosferes en les quals empatitzar amb altres carns i altres pells.

  • Sala/obres: en relació a la instal·lació Andy Warhol's Exploding Plastic Inevitable with The Velvet Underground and Nico de Ronald Nameth).
  • Veus: Marc Valiente Valiente, Carla Gallardo Sanchez, Daniela Alòs Alvarez.
4. Al final la obra cunde / Instrucciones para escuchas corporales

4. Al final la obra cunde / Instrucciones para escuchas corporales: Una conversa casual al voltant de l'obra de Hans Haacke que ens va embullant en un temps de pensament col·lectiu: no són tan importants les conclusions a les quals arribem, sinó mantenir el fil d'aquest cervell múltiple, expandit… I el viatge contínua cap a una performance guiada a través de tonalitats ASMR i una atenció desenfocada … deixa anar el pes, flota.

  • Sala/obres: en relació a l’obra Condensation Cube de Hans Haacke i Spine on its side de Rosemarie Castoro).
  • Veus d'Al final la obra cunde: Carla García Delgado, Camilo Giraudo Gonzalez-Lobo, Iker Medina.
  • Veus d'Instrucciones para escuchas corporales: Vera Pino Pane, Max Municio Vergara.
5. No es una lista de preguntas

5. No es una lista de preguntas: No volem cridar. No volem superar les nostres timideses. No volem convèncer. Volem que es respectin les nostres veus amb les seves intensitats diverses, amb els seus tremolors, amb els seus dubtes, amb els seus no saber. I, a més, estem fartes fins a la medul·la de viure amb por. Aquesta, és la nostra cançó.

  • Sales/obres: En relació a les obres Do Women Have to Be Naked to Get into the Met. Museum?, The Advantages of Being a Woman Artist, Pop Quiz, Republicans Do Believe in a Woman's Right to Control Her Own Body! de Guerrilla Girls).
  • Veus: Yamina Escobar, Klayder Ordoñez Baez, Joan Pau Mora, Amana Del Nero.
6. Canviar el món

6. Canviar el món: Elles han connectat amb Jo, han observat les seves fotografies amb afecte, de les seves boques brollen savieses, elles t'ho expliquen d’una manera ben clara. Elles creuen que sí, que es pot incidir en el món. Les seves veus ja estan això: lleus franctiradores sonores.

  • Sales/obres: En relació a les obres Beyond de Family Album i Remodelling Photo History de Jo Spence.
  • Veus: Linda Escude Marín, Maria Gómez, Gemma Moreno Albiol.
7. Vine aquí amb nosaltres

7. Vine aquí amb nosaltres: Basquiat, allà on estiguis, aquesta carta és per a tu. Una invocació descarada i amb pols ferm al fantasma de l'artista. Però, sobretot, una veu que desperta a morts i vius qüestionant els límits del compromís amb l'art i amb la vida.

  • Sales/obres: en relació a les obres Self-Portrait, Eterno i King Zulu de Jean-Michel Basquiat.
  • Veus: Joan Moya Martí, Lara Busca, Itziar Muns Pons.
8. Sótanos y fantasmas

8. Sótanos y fantasmas: Una història de misteri, amb secrets, intrigues, crims,… La història de les sales del museu que acumulen capes i capes de pintura blanca generant una falsa aparença de nou, d'inici constant. Però l'aire està ple de fils invisibles, de superposicions, de restes, de ressonàncies…

  • Sales/obres: en relació a les dues últimes sales de la Col·lecció i a la Torre, i a tot el que va estar però ja no està.
  • Veus: Alena Calvo, Alejandra Reynaga Zarate, Andrea Lima Perez.
9. Despedida

9. Despedida: Un fins aviat agraint i fent una última petició.

  • Veu: Lara Fernández Martín.

Recomanacions: Per seguretat i higiene (amb motiu de la COVID-19) i per una qüestió de sostenibilitat, et recomanem que portis els teus auriculars per poder fer una millor escolta de DesGuia.

Crèdits del projecte:
Amb l’alumnat de 1er de Batxillerat artístic de l’Institut Consell de Cent : Iker Medina, Lara Fernández Martín, Raul Pérez Caro, Martí Giménez Alejo, Bruna Van Campen Castelles, Pau Gabriel Rodríguez, Sasha Gonzalez Barreto, Marc Valiente Valiente, Carla Gallardo Sanchez, Daniela Alòs Alvarez, Carla García Delgado, Camilo Giraudo Gonzalez-Lobo, Vera Pino Pane, Max Municio Vergara, Yamina Escobar, Klayder Ordoñez Baez, Joan Pau Mora, Amana Del Nero, Linda Escude Marín, Maria Gómez, Gemma Moreno Albiol, Joan Moya Martí, Lara Busca, Itziar Muns Pons, Alena Calvo, Alejandra Reynaga Zarate, Andrea Lima Perez. Les profesores Verónica Varas Navarro i Borja Llopis Roca, les artistes Itxaso Corral, Antonio Gagliano i Alba Rihe, Joan Sureda i Yolanda Jolis del MACBA.

 

En el marc del projecte Apadrina el teu equipament de la Fundació Tot Raval.

Consell de Cent