Imatge destacada de "Tranquila solo es arena"
 

Tranquila, es solo arena és una invitació al museu que posa en perill la jerarquització de les imatges i els ritus —prejudicis, expectatives, mètodes de lectura i assimilació…— en acostar-nos-hi com a forma de coneixement. Perquè, encara que només és sorra, què tenen en comú la Paqui i Dara Birnbaum, i per què és important fer-se aquesta pregunta des del centre del museu?

Aquesta és una invitació oberta a tot el públic que vingui a visitar la Col·lecció MACBA i que tingui ganes de deixar-se guiar per imaginaris que no acostumen a tenir incidència a les sales dels museus. La proposta Tranquila, es solo arena està emmarcada dins del programa Apadrina el teu equipament, que sorgeix com a resultat del procés de treball dut a terme entre el grup d’estudiants de primer de batxillerat de l’IES Consell de Cent, el col·lectiu Higo Mental, l’equip de professorat responsable del grup i el Departament d’Educació del MACBA.

Partint dels conceptes de cultura visual, internet i apropiacionisme s’ha intentat unir en un mateix procés de treball l’entrenament d’una mirada crítica cap als continguts de la Col·lecció MACBA i el de les imatges que consumim a través de plataformes d’internet, tot establint relacions amb les preocupacions pròpies del grup, personals i col·lectives. Quin valor tenen els nostres imaginaris? Què passa si els compartim utilitzant el museu com a plataforma? És vàlid aquest coneixement per apropar-nos a les peces de la Col·lecció MACBA? Com podem pensar críticament les imatges més enllà de les seves jerarquies?

Aquestes preguntes ens han portat a treballar la nostra identificació amb les imatges que habiten internet, elaborar una llista exhaustiva de preguntes per a l’anàlisi de vídeos d’internet, aplicable també a les peces d’una col·lecció i a afinar la tècnica de l’apropiacionisme a internet, reciclant vídeos i comentaris. A partir d’aquest treball, s’han triat una sèrie de vídeos que tenen com a rerefons tres elements del museu, les peces dels artistes Dara Birnbaum i Francesc Torres presents a la Col·lecció, i el “fora” del museu, la plaça i el barri, que connecta ràpidament amb els imaginaris del grup.

El resultat d’aquest treball és Tranquila, es solo arena, una invitació a pensar el museu, les seves peces i el lloc que ocupa a la ciutat des del desplegament d’imaginaris que ofereixen els vídeos escollits pel grup.

Crèdits del projecte
Amb l’alumnat de 1er de Batxillerat artístic de l’Institut Consell de Cent: Iris Banderas Nevado, Mark Daryl Bernardino Miguel, Ana Laleshka Cabrera Rinaga, Alena Calvo Martínez, Enric Carmona de Mora, Adriana Condal Pireddu, Mireia Cortés Ariasol, Romà Cusí Moreno, Laura Delgado Moliner, Lucas Doria Mateo, Arwa El Mehdi Chaoui, Maria Fernández Mas, Martí Giménez Alejo, Camilo Giraudo Gonzalez Lobo, Irina Marsà Goméz, Alviery Sebastian Moreira Quiroz,  Laura Muñoz Bravo, Lara Navarro Franquesa, Angel Nogueira Alves, Williamnys José Pinto Eurea, Jael Rigal Serra, Julia Roca Carrión, Carolina Saldaña, Areses, Sigrid Schwenck Nomberto, Martina Manuela Stenta Amaro, Nicole Alessandra, Uzcategui Núñez, Xinmiao Weng, Caiwei Ye, Aleksandra Zamotaeva. La professora Verónica Varas Navarro, el col·lectiu Higo Mental amb Ricardo Pérez-Hita i Marta Sesé i Yolanda Jolis del MACBA.

En el marc del projecte Apadrina el teu equipament de la Fundació Tot Raval.

Consell de Cent
Logo Higomental