Dimecres, 28 d'abril de 2021

En l’obra A Selection from Abecedarium Bestiarium. Portraits of affinities in animal metaphors, la coreògrafa berlinesa Antonia Baehr ha demanat als seus amics que li escriguin peces breus a partir d’un abecedari d’animals extingits: D de dodo, T de tigre de Tasmània, S de vaca marina de Steller, etc. Els autors trien un animal extingit pel quan senten un interès especial i s’originen, així, unes miniatures coreogràfiques heterogènies, en les quals reflexionen sobre la seva respectiva afinitat amb l’animal escollit, així com sobre la seva amistat amb Antonia Baehr.

Performance en anglès, francès, alemany i espanyol.

Concepte general, producció i actuació: Antonia Baehr.
Composicions: Frédéric Bigot (Electronicat), Pauline Boudry, Valérie Castan, Lucile Desamory, Vinciane Despret, Sabine Ercklentz, Dodo Heidenreich, Christian Kesten, Keren Ida Nathan (Ida Wilde), Andrea Neumann, Stefan Pente, Isabell Spengler, Steffi Weismann o William Wheeler, entre altres.
Col·laboració artística: Valérie Castan.
Disseny d’il·luminació: Sylvie Garot.
Direcció d’il·luminació: Luc Jenny.
So: Manuel Coursin, Eric Yvelin.
Direcció de so: Carola Caggiano.
Vestuari: Patty Eggerickx, Steffi Weismann, Pauline Boudry, Renate Lorenz i Werner Hirsch.
Producció: Alexandra Wellensiek.
Ajudants de producció: Sarah Blumenfeld i Barbara Greiner.
Traduccions: Guillaume Cailleau, Sabine Macher i William Wheeler.
Subtítols i calibratge de vídeo: Guillaume Cailleau i Hanna Slak.
Assistència: Elisabeth Leopold.
Gravació de vídeo: Angela Anderson.

Producció: make up productions (Berlín).
Coproducció: Centre chorégraphique national de Montpellier Languedoc Roussillon, en el marc del projecte Jardin d’Europe, amb el suport de la Comissió Europea i ]domaines[ (Montpellier), HAU Hebbel am Ufer (Berlín), Kunstenfestivaldesarts (Brussel·les), PACT Zollverein (Essen), steirischer herbst (Graz), Tanzquartier (Viena) i Les Subsistances (Lió). Aquest projecte ha estat coproduït per NXTSTP i ha rebut el suport del Programa Cultura de la Unió Europea.

Agraïments: Lindy Annis, Bettina von Arnim, ausland, Ulrich Baehr, Sarah Bahr, Silke Bake, Frédéric Borrotzu, Uli Ertl, Walton Ford, Elisabeth Freeman, Andreas Harder, Nanna Heidenreich, La Ribot, Ulrike Melzwig, Wolfgang Müller, Conrad Noack, François Noudelman, Alain Roux, Pauline Schroeder-Baehr, Marlène Shaw, Christiane & Arnulf Spengler i Gertrude Stein.
Agraïment especial: Beursschouwburg, Brussel·les.

Antonia Baehr. Més enllà dels elements coreogràfics, Antonia Baehr s’interessa per les regles i les lleis que una societat (i, en concret, l’espai d’un teatre) assigna als cossos per fer-les recognoscibles i comprensibles. És intèrpret, cineasta i artista visual, i, com a coreògrafa, s’inspira en la ficció quotidiana i en el teatre, treballant al límit d’allò que ens defineix com a éssers humans, situant-nos en posicions crucials a través d’un voluptuós balancí. S’interessa per la contraposició entre humans i animals, però també pels elements de l’espai de representació. En la seva obra interacciona, entre d’altres, amb Neo Hülcker, Pauline Boudry i Renate Lorenz, Andrea Neumann, Latifa Laâbissi, William Wheeler i Valérie Castan, així com amb altres persones interessades pel canvi de rols: en cada projecte, l’artista és alternativament amfitrió o convidat. Baehr és també la productora del xiuxiuador de cavalls i ballarí Werner Hirsch, del músic i coreògraf Henri Fleur, del compositor Henry Wilt i del compositor revelació de música contemporània (i el seu exmarit) Henry Wilde.

Idiorítmies és un programa de performances, laboratori i llenguatge que es desplega a partir del concepte de Roland Barthes d’«idiorítmia», una manera de reivindicar una convivència que no fos alienant davant de l’expansió del capitalisme. Des de l’experiència de la performance i la dansa, André Lepecki reprèn aquest concepte d’«idiorítmia» per descriure el moment de la trobada amb l’altre, un esdeveniment en què coincideixen la poètica, la política, l’art i l’ètica per fer possible una vida que valgui la pena de ser viscuda.

Amb el suport de
Logo NPN
Logo BKM

L’actuació al MACBA de Barcelona compta amb el suport de la Nationales PERFORMANCE NETZ International Guest Performance Fund for Dance, finançada pel Comissionat de Cultura i Mitjans de Comunicació del Govern Federal alemany.

Antonia Baher, Abecedarium Bestiarium

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68