Dilluns 12 de juny de 2023

En el marc de la residència, entre setembre de 2022 i juny de 2023 vam portar a terme una sèrie d'exercicis per tal de trobar un punt discursiu en comú entre l'alumnat i els artistes que poguéssim abordar conjuntament, i que donés peu a una intervenció en l'espai públic de la Barceloneta. A partir de derives, processos d'investigació i diverses propostes, vam anar entenent el què significa una intervenció en l'espai públic i com aquesta pot proposar un relat específic. Va ser així que, en aquestes exploracions, vam arribar a una problemàtica en comú que ens travessava: els processos de «gentrificació» i «turistificació» que viuen les persones que habiten la Barceloneta, territori on se situa l'institut.

Després d’aprofundir en el que impliquen tots dos conceptes i en les possibilitats de realitzar una intervenció que expliciti d'aquesta realitat vam proposar una intervenció intermèdia, en la qual vam fer adhesius amb una frase elaborada pel grup i una crida que deia «amb la turistificació no es juga», i els vam distribuïr pel barri. La idea de joc va ser una manera de configurar i escenificar el que es va pensar col·lectivament sobre aquests fenòmens. Investiguem playgrounds del barri i comencem a projectar una estructura que funcioni com a joc reivindicatiu.

Aquest joc és la peça final d'aquest treball, una estructura mòbil que recorrerà diferents punts significatius per al grup i que contindrà alhora un missatge que identifiqui la problemàtica que es viu al barri i amb la qual l'especulació no hauria de jugar.

Amb Massiel Alcántara, Núria Ambrona, Sara Sofía Bocanegra, Nekane Fernández, Catalina Flamini, Erika Gandola, Ángel Martínez, Aiman Matloob, Isabella Mayorga, Sara Mehr, Lucía Montes, Júlia Ramos, Ángel Torreblanca i Marwa Yasin (alumnat) i Nacho Càncer i Amanda Soto (docents).

La residència d’Elena Blesa Cábez i Todo por la praxis ha estat comissariada i coordinada pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona. 

Realitzat en el marc de la 14a edició de Creadors EN RESiDÈNCiA als Iinstituts de Barcelona, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d’Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu

Consulta el programa i si vols conèixer més de prop el projecte, visita els blogs de Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona.

EN RESiDÈNCiA
EN RESiDÈNCiA
Consorci Educació Barcelona
Ajuntament de Barcelona
Adhesius amb la frase "Amb el barri no es juga"

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de educacio [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 412 14 13.