Els dimecres 7, 14, 21 i 28 d'abril de 2021

El grup de lectura Als qui la van inspirar i no la llegiran* proposa un acostament crític a l’obra teòrica i de ficció de Juan Goytisolo, travessada pel Marroc. Tot contrastant la seva ambició de deconstruir la tradició literària islamòfoba amb les fantasies que habiten a les seves novel·les, abordarem qüestions com la construcció de la imatge de l’Altre a Espanya, els fantasmes del projecte colonial i les tensions inherents a treballs decolonials desenvolupats per agents culturals blancs. Llegirem fragments de les novel·les Reivindicación del conde Don Julián (1970), Juan sin tierra (1975) i Makbara (1980), així com de la col·lecció d’assaigs Crónicas Sarracinas (1981). Les sessions aniran a càrrec de Salma Amzian, Núria Gómez Gabriel i iki yos piña narváez funes, que contribuiran a examinar lescontradiccions i potencialitats de Goytisolo a través d’altres literatures i epistemologies.

Les trobades tindran lloc al Parc de la Ciutadella, a prop d’un monument colonial i una escultura orientalista.

*Dedicatòria de Makbara.

 


INSCRIPCIÓ
Les persones interessades han d’enviar una carta de motivació a programespublics [at] macba [dot] cat, amb l’assumpte "Als qui la van inspirar i no la llegiran", abans del 29 de març.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68. 

Biografies

Adrian Schindler és artista. Tracta el vincle entre esdeveniments històrics, producció cultural i ideologia d’estat, emfasitzant els efectes que tenen sobre les subjectivitats. La seva pràctica, sovint col·laborativa, pren la forma de performances, instal·lacions, publicacions i trobades públiques. Actualment està fent una pel·lícula sobre els rastres del passat colonial al Marroc en la societat espanyola.

Núria Gómez Gabriel és investigadora en l’àmbit de la cultura visual contemporània. La seva pràctica comprèn les pedagogies crítiques, l’escriptura i la curadoria. És doctora en comunicació amb la tesi Espectropolíticas. Imagen y hauntología en las prácticas artísticas contemporáneas, per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (2021).

Salma Amzian investiga i escriu des d’una perspectiva decolonial sobre la imbricació de raça, classe i gènere. També se centra en la migració de les experiències d’opressió i resistència de les comunitats racialitzades que hi ha a l’Estat espanyol. És llicenciada en Història i Antropologia Social (UAB), i està cursant un doctorat en Estudis migratoris (UGR).

iki yos piña narváez funes: Afrocaribeny, performer, assagista i dibuixant. Investiga, des del seu propi cos, temes relacionats amb les negrituds caribenyes, el pensament negre radical, la decolonialitat i el black time. Forma part del col·lectiu Ayllu.

Detall de l’escultura "Caçador de lleons" d’Agapit Vallmitjana i Abarca (1893). Foto: Adrian Schindler.