Dijous 25 de març de 2021

Amb motiu de la inauguració de l’exposició Felix Gonzalez-Torres. Política de la relació, convidem Agustín Pérez Rubio a presentar part de la seva investigació sobre la figura i l’obra de l’artista, i Andrea Rosen, presidenta de la Fundació Felix Gonzalez-Torres, a conversar sobre la mostra amb Tanya Barson, comissària de l’exposició i conservadora en cap del MACBA.

 

*Visita a l’exposició inclosa en la franja horària de les 19.30 h amb l’entrada de l’activitat inaugural.

Amb el suport de
Logo Henry Moore
Amb la col·laboració de
Auditori
Fundació mies van der rohe
“Untitled”, Felix Gonzalez-Torres

Programa

Dijous 25 de març

18 h Felix Gonzalez-Torres. Estratègies de subversió i resistència.
Presentació a càrrec d’Agustín Pérez Rubio

Felix Gonzalez-Torres coneixia perfectament els jocs del llenguatge i el seu poder des del punt de vista de la matriu colonial. La seva obra és una infiltració dins dels mecanismes hegemònics que pretén fer implosionar el seu abast des de dins. Sempre conscient de l’aspecte vivencial que li va suposar ser un nen migrant, així com del seu aprenentatge com a artista caribeny, es va enfrontar al fet que la importància i les referències a les seves vivències a Cuba, Espanya o Puerto Rico quedessin difuminades per l’absorció de la seva obra pel sistema de crítica i el mercat nord-americà. En aquesta ponència es rastrejaran algunes pistes per poder fer una hipotètica relectura de la seva vida i obra, amb l’enfocament de les teories decolonial i queer com a teló de fons. L’objectiu és posar llum als interessos metodològics que el van ajudar a construir un cos d’estratègies de subversió i resistència a aquests poders hegemònics des d’una part personal i afectiva.

18.30- 19.30 h Gestos d'identificació i desidentificació
Conversa al voltant de l’exposició

Andrea Rosen, presidenta de la Fundació Felix Gonzalez-Torres, i Tanya Barson, comissària de l’exposició i conservadora en cap del MACBA. Conversa en anglès amb traducció simultània en castellà.

 

Biografies

Agustín Pérez Rubio, València, 1972. Historiador, docent i investigador amb una àmplia tasca curatorial en museus i institucions de l’Amèrica Llatina i Europa. S’ha proposat repensar la decolonialitat, tant en l’àmbit dels museus com en el de les pràctiques sexodissidents basades en la teoria feminista i queer/cuir. Va ser comissari —juntament amb María Berríos, Lisette Lagnado i Renata Cervetto— de l’11a Biennal de Berlín (2019-20). Abans ho havia estat del Pavelló de Xile i la 58a Biennal de Venècia (2019). També va ser director artístic del MALBA (Buenos Aires, 2014-18), conservador en cap i director del MUSAC (Lleó, 2003-13), i membre del Board del CIMAM i la Biennal d’Istanbul (2017-22). Recentment ha estat distingit com a professor convidat per l’Institut für Kunst im Kontext (Universität der Künste Berlin, 2019-20).

Andrea Rosen, presidenta de la Fundación Felix Gonzalez-Torres i de la Andrea Rosen Gallery. El 1990, Andrea Rosen va inaugurar l’Andrea Rosen Gallery amb la primera exposició de Felix Gonzalez-Torres. Durant més de tres dècades ha treballat amb alguns dels artistes més importants del nostre temps. És la marmessora del patrimoni de Felix Gonzalez-Torres i el 2002 va constituir la fundació que duu el seu nom. El 2017, Andrea Rosen Gallery va tancar l’espai físic i es va centrar en la representació de Gonzalez-Torres amb la finalitat d’esdevenir un canal per identificar, donar suport i treballar per ajudar altres a crear programacions vivencials rigoroses, models econòmics flexibles i pràctiques no basades en objectes.

 

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.


Exposició